Stavanger Aftenblad

Problemet er ikke May

-

LEDER: Det er ikke Theresa May som er Storbritan­nias problem i Brexit-rotet. Det er manglende evne til samarbeid.

Avisen The Times skrev torsdag at deres kilder i regjerings­apparatet ventet at May i dag vil sette en sluttdato for sin tid som statsminis­ter. Nyheten kom etter en ny uke med kaos og krangling både innad og utenfor det konservati­ve partiet.

May, som tidligere har fått nei til sin Brexit-plan tre ganger i parlamente­t, prøvde seg denne uken med en «ny Brexit-avtale». Statsminis­teren åpnet til og med for en ny folkeavste­mning og en full tollunion med EU til neste valg.

Tanken var at denne nye planen skulle appellere til både Brexit-forkjemper­ne og det nordirske partiet DUP.

Men det gikk ikke bra. Den nye avtalen ble stemt ned av Labour, og motstanden blant de konservati­ve var mer enn dobbelt så stor nå som tidligere.

Etter nederlaget haglet det med kritikk fra Mays egne partifelle­r. Zac Goldsmith, som tidligere har støttet statsminis­teren, skrev på Twitter at han ikke lenger kunne stille seg bak «dette innviklede rotet». Brexitmini­ster Dominic Raab skrev at han ikke kunne støtte en avtale som åpnet for en ny folkeavste­mning, og Boris Johnson uttalte at det nå var på tide å gjøre som folket hadde bedt dem om.

I går annonserte lederen av underhuset, Andrea Leadsom, at hun trakk seg fra regjeringe­n fordi hun ikke lenger hadde troen på at regjeringe­n kan levere på Brexit. Leadsom var den 36. ministeren som har forlatt Mays regjering.

De konservati­ve kunne ha lyst ut nyvalg, men et nyvalg ville i dag vaert katastrofa­lt for partiet som har brukt mye av det siste året på å rive seg selv fullstendi­g i fillebiter.

Derfor begynner nå den interne kampen om hvem som skal ta over etter May. Mange britiske kommentato­rer frykter at de kan bli tidligere utenriksmi­nister Boris Johnson. Men det finnes en rekke andre kandidater.

Fra May tok over som statsminis­ter i 2016 har hun hatt som mål å gi folket hva de ville, en vei ut av EU. Problemet har stort sett vaert at ingen har klart å bli enige om hva Brexit skal vaere.

EU-kommisjone­ns president Jean-Claude Juncker sa i et intervju med CNN at det han ikke liker med den britiske debatten, er at «det virker som det er viktigere å bli kvitt statsminis­teren enn å finne ut hva de kan bli enige om».

Neste Brexit-deadline er 31. oktober. Juncker mener britene er på vei mot enda en utsettelse av utmeldinge­n.

May har som leder ikke klart å samle troppene og få til en enighet. Men det er langt fra sikkert at en ny leder vil klare det heller. Det er for mange individual­ister i britisk politikk, og forsvinnen­de liten evne til samarbeid.

Problemet har stort sett vaert at ingen har klart å bli enige om hva Brexit skal vaere.

 ?? FRANCISCO SECO / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Theresa May har prøvd i nesten tre år å få britiske politikere til å bli enige om skilsmisse­avtalen med EU. Det har vaert vanskelig, når ingen vil samarbeide.
FRANCISCO SECO / TT NYHETSBYRÅ­N Theresa May har prøvd i nesten tre år å få britiske politikere til å bli enige om skilsmisse­avtalen med EU. Det har vaert vanskelig, når ingen vil samarbeide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway