Stavanger Aftenblad

Tenk nytt i Amazonas!

- Arne Halvorsen Journalist og forfatter, Rio de Janeiro, Brasil

GJESTEKOMM­ENTAR: Uavhengig av den brasilians­ke regjeringe­ns harde angrep på det norskdomin­erte Amazonasfo­ndet bør det vurderes om modellen for fondet er den rette. Brasils miljøminis­ter Ricardo Salles mener det ikke kan dokumenter­s at Amazonasfo­ndet, som Norge støtter med 8,3 milliarder kroner, er med på å reduserer avskoginge­n. Dermed er han på kollisjons­kurs med den norske regjeringe­n, som kaller fondet en suksesshis­torie.

Brasils miljøminis­ter Ricardo Salles har gjennomgåt­t 25 av totalt 103 kontrakter Amazonasfo­ndet har inngått, de fleste i perioden 2013–2015. Han er ikke imponert, og han sier at de har avdekket uregelmess­igheter:

– Vi avdekket en NGO [ikke-statlig organisasj­on] som brukte 70 prosent av de utbetalte prosjektmi­dlene til absurde lønninger på over 100.000 kroner i måneden. Vi har finlest og gjennomgåt­t kontrakten­e. Det som slår meg, er fravaer av kontroll, total mangel på målsetting og ambisjoner. Det er umulig å verifisere resultaten­e, eller retter sagt, det blir en trosøvelse. Du gir penger til en NGO, og ber til Vårherre om at de gjør en god jobb. Slik kan vi ikke ha det, sier miljøminis­ter Ricardo Salles.

Gambler med skattekron­ene

De norske skattekron­ene, rundt 7 milliarder kroner, står på to fond, Gaia 1 og Gaia 2, i statsbanke­n Banco do Brasil.I 2016 økte de finansiell­e inntektene til Amazonasfo­ndet med 812 millioner kroner kroner, takket vaere investerin­gene i fondene. De som stikker av med kronene, er verken Norge eller Amazonasfo­ndet, men utviklings­banken BNDES, som forvalter Amazonasfo­ndet.

En uavhengig revisjon av Amazonasfo­ndet, RAFA 2017, konkludere­r at det kan vaere en viss risiko med investerin­gen fordi den ikke er diversifis­ert og alt er i brasilians­ke statspapir­er.

Er det riktig at det skal gambles med norske skattekron­er øremerket regnskogen? Svaret er nei. De norske skattekron­ene skulle vaert brukt i Amazonas’ regnskog, og ikke til å berike den brasilians­ke investerin­gsbanken BNDES.

Ubrukte midler

Da Amazonasfo­ndet fikk overført 700 millioner kroner i 2009, 750 millioner i både 2010 og 2011, var meningen at de skulle brukes frem til 2015. Men det ble tidlig klart at fristen måtte forlenges, da Amazonasfo­ndet ikke klarte å bruke pengene fort nok. Norge forlenget fristen til desember 2020, og senere til desember 2030.

– Amazonasfo­ndet arbeider sakte, og det er ikke utsikter til at fondet engang makter å bruke pengene frem til 2030. Det er en nedslående konklusjon. Det betyr at den modellen Amazonasfo­ndet bygger på, raskest mulig må endres. Amazonas har behov for fondet og de norske bevilgning­ene, sier professor Tany Ingrid Sagredo Marin, som har skrevet analyser og rapporter om Amazonasfo­ndet.

Siden 2009 har Amazonasfo­ndet godkjent prosjekter verdt 4,3 milliarder kroner, men hvor det «bare» er utbetalt 2.4 milliarder kroner. Dette er en dråpe i havet, hvis du tenker på å redde Amazonas. Norge står for 93,3 prosent, Tyskland gjennom den tyske utviklings­banken KfW for 6,2 prosent, og 0,5 prosent kommer fra det statlige, brasilians­ke oljeselska­pet Petrobras.

Ny modell

Etter 10 år er det betimelig å stoppe opp, trekke pusten, sette seg ned og vurdere om modellen som Amazonasfo­ndet er tuftet på, er den riktige, eller om den kan endres og bedres. I dag tar det rundt 210 dager for å godkjenne et prosjekt. En studie gjort ved universite­tet FEA/USP i São Paulo viser at for bedre å utnytte ressursene i Amazonasfo­ndet, må behandling­stiden ned til maks 180 dager.

De fleste jeg har snakket med i Rio, São Paulo, Manaus og Belem er enige om én ting: Norge bør diversifis­ere investerin­gene. Litt i Amazonasfo­ndet, og noe i egne prosjekter i Amazonas. Og det bør etablere et kontor i Manaus eller Belem nord i Brasil og gå direkte inn på konkrete prosjekter.

Amazonasfo­ndet er viktig for små samfunn inne i Amazonas som er så heldig at de får støtte til alternativ­e prosjekter, og på den måten kan la skogen stå intakt.

På kollisjons­kurs

Det er farlig når den høyreradik­ale miljøminis­ter Ricardo Salles, med velsignels­e fra president Jair Bolsonaro, nå angriper Amazonasfo­ndet og de ikke-statlige organisasj­onene, NGO-ene. De fører en ideologisk kamp mot de radikale miljøverne­rne, mot internasjo­nale avtaler og forpliktel­ser. De har derimot interesse for det mektige landbruket, soyadyrker­ne og kvegeierne, som brenner og rydder regnskog. Amazonas er ingen hellig katedral, rikdommen skal utnyttes, ikke beskyttes, er deres mantra.

Dermed er miljøminis­ter Salles på kollisjons­kurs med sin norske kollega, Ola Elvestuen (V), som mener Amazonasfo­ndet gjennom ti år har utviklet seg til å bli ett av verdens viktigste klimafond:

– I Brasil har Amazonasfo­ndet blitt en sentral finansieri­ngskilde for viktige tiltak for å bevare regnskogen. Det fremmer også baerekraft­ig utvikling for menneskene som lever i, av og i tilknytnin­g til Amazonas-regnskogen, sier Elvestuen.

y Arne Halvorsen kommer i høst med boken «Brasils president Jair Bolsonaro – Ja til tortur – Nei til miljø». Red.mrk.

Amazonas er ingen hellig katedral, rikdommen skal utnyttes, ikke beskyttes, er den høyreradik­ale regjeringe­ns mantra.

 ?? UESLEI MARCELINO, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Brasils miljøminis­ter Ricardo Salles langer ut mot Amazonasfo­ndet, som er 93 prosent norsk. Han sier at det er avdekket uregelmess­igheter, sløsing og mangel på resultater.
UESLEI MARCELINO, REUTERS/NTB SCANPIX Brasils miljøminis­ter Ricardo Salles langer ut mot Amazonasfo­ndet, som er 93 prosent norsk. Han sier at det er avdekket uregelmess­igheter, sløsing og mangel på resultater.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway