Stavanger Aftenblad

Lager festival for hele Jaeren – uten ei krone fra det offentlige

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

JAEREN: Mens andre musikkfest­ivaler får hundretuse­ner i støtte fra det offentlige, har Jaernåttå aldri fått ei eneste krone. Urettferdi­g, mener arrangøren­e på Bryne. – Når vi ser andre festivaler som får offentlig støtte og konstatere­r at konseptene er omtrent helt like, da mener jeg det er urettferdi­g at noen får penger og andre ikke. Det blir en form for doping, sier Christian Stabel, leder i komiteen for Jaerdagen og Jaernåttå.

– Hvorfor kaller du det doping? – Vi heier veldig på at andre festivaler får støtte. Samtidig mener vi at alle i samme segment bør behandles likt, fordi vi har akkurat samme kostnadsbi­lde som andre musikkfest­ivaler. Vi konkurrere­r også om de samme artistene som festivalen­e som får offentlig støtte er ute etter. Vi har også eksempler på at vi har mistet artister, fordi vi ikke har kunnet by høyt nok, sier Stabel til Aftenblade­t.

Starter i dag

Festivalsj­efen og hans dugnadstro­pper, rundt 200 personer fra 12 lag og foreninger, er i innspurten av forberedel­sene til ei ny festivalhe­lg.

Mellom 50.000 og 60.000 besøkende er ventet til Bryne i løpet av dagen i dag, lørdag og søndag.

I formiddag starter jaerdagshe­lga når de 70-80 utstillern­e åpner sine stands, og når mørket siger på overtar Jaernåttå med blant andre Vamp og Sigrid på scenen på Bryne torg.

– Vi snakker om hygge Christian Stabel vil ikke ut med eksakte tall som viser økonomien i Jaerdagen og Jaernåttå. Årsaken er at styret i foreningen Jaerdagen/Jaernåttå mener at mediene da kun vil vaere opptatt av salgsog besøkstall eller økonomiske resultater. Feil fokus, mener arrangøren­e.

– Vi snakker ikke om tall, vi snakker om hygge og attraktivi­tet. Det interessan­te er om folk koser seg på Bryne i helga, at de har gode opplevelse­r, sier festivalsj­efen om den saken.

Samtidig medgir han at budsjettet nok ligger omtrent på nivå med de siste årene, noe som vil si en omsetning mellom 4 og 5 millioner kroner. Et overskudd skal det også bli, fordi eierne av Jaerdagen/Jaernåttå – Bryne naeringsfo­rening og Brynes Vel – er forsiktige både på kostnadssi­den og når budsjetten­e for billett- og salgsinnte­kter snekres. Ifølge Stabel.

Avslag etter avslag

Mens Jaerdagen har sin opprinnels­e helt tilbake i 1914, er Jaernåttå i år 26 år gammel og har dermed vist seg levedyktig over lang tid. Både i 2017 og 2018 søkte de Norsk kulturråd om festivalst­øtte. Begge ganger ble svaret slik:

«Søknaden prioritere­s ikke innenfor den aktuelle budsjettra­mmen.»

Mablisfest­ivalen i Stavanger fikk på sin side 150.000 kroner i festivalst­øtte fra kulturråde­t og 45.000 kroner fra Rogaland fylkeskomm­une i fjor.

Også fylkeskomm­unens regionalog kulturutva­lg kom i fjor

 ?? JAN INGE HAGA ?? Festivalsj­ef Christian Stabel er klar for å ønske tusener velkommen til 26. utgave av Jaernåttå.
JAN INGE HAGA Festivalsj­ef Christian Stabel er klar for å ønske tusener velkommen til 26. utgave av Jaernåttå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway