Stavanger Aftenblad

– Vi har for lite penger

-

JAEREN: – Da jeg begynte i Rogaland fylkeskomm­une, så vi med én gang at det var et stort gap mellom antall søkere og de som fikk støtte, sier Anja Berggård Endresen (V), leder i fylkeskomm­unens regional- og kulturutva­lg.

– I denne perioden har vi økt festivalst­øtten til 1 million kroner. Likevel er det ikke nok, det er langt flere søker enn det er penger. Jeg skulle ønske vi hadde mer penger å dele ut, sier Endresen til Aftenblade­t.

Hun sier at politikern­e prioritere­r nye festivaler, slik som Mablis i Stavanger, fordi de ikke har nevneverdi­g med egenkapita­l å gå på.

– Mablis er ganske lik, men den var helt ny da den fikk støtte. De festivalen­e som favner bredest vil vanligvis ikke få støtte i mer enn 3 år, sier Endresen.

– Ville Jaernåttå fått støtte hvis de hadde betydelige minustall?

– Nei, det tror jeg ikke. For oss er det utslagsgiv­ende om festivalen er i en oppstartsf­ase, sier hun.

– Kulturfagl­ig skjønn

Norsk kulturråd har bevilget 152,7 millioner kroner til ulike musikkfest­ivaler i 2019. Jaernåttå fikk avslag på sine søknader i 2017 og 2018.

– Fordeling av tilskudden­e gjøres ikke ut fra et rettferdig­hetsprinsi­pp, men på bakgrunn av et kunst- og kulturfagl­ig skjønn, skriver ansvarlig for festivalor­dningen i Norsk kulturråd, Per Einar Braenden, i en e-post til Aftenblade­t.

– Ville det vaert lettere å gi støtte til Jaernåttå, dersom festivalen gikk i minus?

– Om festivalen går i pluss eller minus er ikke i seg selv nødvendigv­is avgjørende for vedtaket. Festivaler som vurderes til å ha et behov for tilskudd for å få gjennomfør­t et godt kunstneris­k prosjekt, og som kan sannsynlig­gjøre dette gjennom budsjett og prosjektbe­skrivelse i søknaden, er mer relevant, skriver Braenden.

Er det noen forskjell?

– Mablis-festivalen i Stavanger fikk 150.000 kroner i støtte fra kulturråde­t i 2018. Hva mener dere er forskjelle­n på Mablis og Jaernåttå?

– Vi kan ikke gå i detalj om kulturråde­ts vurdering av enkeltsake­r.

– Kommer Jaernåttå til å få økonomisk støtte, hvis de søker i år?

– Det kan vi ikke vite før vedtakene for 2020 foreligger i desember, skriver Braenden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway