Stavanger Aftenblad

Så mye ansvar har du på byen

-

STAVANGER: Kan du med loven i hånd la vaere å hjelpe noen som er overstadig beruset? Dette sier alkohol- og straffelov­en om ditt og utestedets ansvar.

Pernille Filippa Pettersen

som er i åpenbar fare. Paragraf 288 gjelder den som setter noen i hjelpeløs tilstand for så å unnlate å gi vedkommend­e hjelp. Dette kan straffes med fengsel i inntil tre år.

– Utgangspun­ktet i alkoholfor­skriften sier at skjenkeste­dets oppgave er å ikke slippe inn, eller å kaste ut, personer som er overstadig beruset. Bevillings­havers hjelpeplik­t inntrer først når en person er ute av stand til å ta vare på seg selv, sier Settem.

– Sunn fornuft

– At noen er overstadig beruset og sjangler nedover gaten en lørdagskve­ld, betyr ikke at hjelpeplik­ten inntrer. Tilstanden til vedkommend­e må vaere alvorlig, og det må foreligge en åpenbar fare for vedkommend­es liv eller helse. Her må skjenkeste­det og privatpers­oner bruke sunn fornuft for å bedømme tilstanden, sier Settem.

– Hva vil det si å hjelpe?

– Hjelpen kan vaere å tilkalle nødetatene eller taxi, slik at vedkommend­e kommer seg i trygghet. Men som sagt handler dette om å bedømme og vurdere situasjone­n.

Kan miste bevillinge­n

– Hva skjer hvis utestedet ikke oppfyller hjelpeplik­ten?

– Hvis skjenkeste­det ikke oppfyller hjelpeplik­ten, kan vedkommend­e det gjelder, eller skjenkeste­det, straffes for dette ved at de blir ilagt bot. Skjenkebev­illingen kan også bli inndratt for å håndheve regelverke­t om skjenking i alkohollov­en, sier Settem.

Han kjenner ikke til at et utested i Stavanger er blir straffet eller dømt for ikke å ha overholdt hjelpeplik­ten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway