Stavanger Aftenblad

Fall fra land er hyppigste årsak

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

DRUKNING: Så langt i år har åtte personer druknet i Rogaland, mot ti personer i hele 2018. Fylket topper den dystre statistikk­en for Norge.

Camilla Bjørheim

Åtte av de ti som druknet i fjor i Rogaland, var nordmenn, ifølge tall fra Redningsse­lskapet. Også én vietnamese­r og én polakk omkom i drukning.

Sammen med Sogn og Fjordane toppet Rogaland fylkesstat­istikken i fjor. I 2018 omkom 102 personer som følge av drukning i hele landet.

I perioden 2009–2018 har 81 personer i Rogaland omkommet i drukning. Bare i Hordaland har flere omkommet av samme årsak i perioden, viser tall fra Redningsse­lskapet og Norsk Folkehjelp.

Mange omkomne så langt i år Mye tyder på at den dystre tendensen fortsetter. Bare fire måneder inn i 2019 har sju personer druknet her i fylket. I helgen ble en 25-åring funnet død i sjøen i Stavanger sentrum, dermed er antallet steget til åtte.

På landsbasis viser statistikk­en at totalt 21 personer har omkommet som følge av drukning i perioden januar–april, 19 menn og to kvinner. Det er fem faerre enn på samme tid i 2018.

Slik fordeler dødsfallen­e seg: y Rogaland: 2 y Hordaland: 4 y Møre og Romsdal, Telemark

og Østfold: 2 hver y Trøndelag, Vest-Agder, Vestfolk og Akershus: 1 hver

Av de 21 drukningsd­ødsfallene er 16 kategorise­rt som «fall fra land». I fjor var årsaken til 47 av 102 drukningsd­ødsfall «fall fra land». Drukning i forbindels­e med bading er nest hyppigste årsak, 18 personer omkom i badeulykke­r i fjor.

Seks av ti var fall fra land

Av de ti personer som omkom som følge av drukning i Rogaland i fjor, skal seks skyldes fall fra land.

– Når det gjelder drukningsu­lykker under kategorien «fall fra land» er menn i 20-årene overrepres­entert. Også eldre menn er høyt represente­rt i denne kategorien. En del av ulykken skjer sent på kvelden eller natten, og en del skjer i forbindels­e med at folk har vaert på byen, sier Tanja Krangnes i Redningsse­lskapet.

80 prosent av dem som drukner i Norge er menn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway