Stavanger Aftenblad

Rekordmang­e elbiler gjennom bommene – gratis

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

BOMRINGENE: I løpet av noen uker vil hver sjette bil gjennom bomringen vaere en elbil. I april kjørte 32.400 nullutslip­psbiler gjennom bomstasjon­ene på Nord-Jaeren. Og tallet stiger med rekordfart. Totaltrafi­kken går fortsatt ned.

Dag-Henrik Fosse

Økningen av elbiler som passerer gjennom bomstasjon­ene, fra bomringen åpnet 1. oktober og frem til utgangen av april, er 23,8 prosent. Mange har investert i elbil, ikke minst for at de da slipper å betale bompenger.

Elbil-andelen 16,1 prosent

I april var andelen elbiler av totaltrafi­kken gjennom bomstasjon­ene i de fire kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg 16,1 prosent, går det frem av de siste trafikktal­lene fra det regionale bompengese­lskapet Ferde.

I oktober var elbilandel­en 13 prosent.

Trafikken 4,2 prosent ned Totaltrafi­kken gjennom de 38 bomstasjon­ene var 201.199 passeringe­r i april. Det er bare desember som har lavere trafikktal­l. Da var antall passeringe­r 200.500. Trafikken var i april 4,2 prosent lavere enn i oktober, den første måneden med de nye bomstasjon­ene.

Når trafikken går ned og andelen elbiler øker, reduseres utslippet av klimagasse­r som er et av hovedmålen­e med bomringen.

Gjennomsni­ttet for de sju første månedene er 208.960 passeringe­r i måneden. Dette er 7,9 prosent lavere enn forutsatt i stortingsv­edtak som opererer med en trafikkpro­gnose hver måned på 218.500 passeringe­r.

Gjennomsni­ttet for trafikken gjennom bomstasjon­ene i årets fire første måneder ligger 0,6 prosent lavere enn gjennomsni­ttet for høsten 2018.

455 mill. mindre enn forutsatt Og inntektene er fortsatt langt fra det som var forutsatt. Selv om inntektene i april økte litt, og faktisk er den måneden med de høyeste bompengein­ntektene siden åpningen, trolig fordi dette er den første hele måneden med rushtidsav­gift, øker likevel gapet mellom forutsatte inntekter og reelle inntekter.

I april kom det inn 78,5 millioner kroner. Gjennomsni­ttet for de sju første månedene er 71,9 millioner kroner.

Gapet mellom forventede bominntekt­er og reelle inntekter fra bilistene så langt er 455 millioner kroner.

Rekordmang­e registrere­s etter timesregel­ordningen, slik at de bare betaler for første passering, og kjører gratis gjennom bomstasjon­ene den neste timen.

29 prosent av trafikken i april var i rushtiden.

Politikern­e i er uenige om når elbilene skal betale for bompasseri­ngene. Stortinget har vedtatt en regel der det fremgår at nullutslip­psbiler alltid skal ha minst 50 prosent miljørabat­t for bompasseri­nger.

Fortsatt i det blå

Fylkesting­et i Rogaland vedtok allerede i juni i fjor, før bomringen åpnet, at elbiler skal betale 50 prosent av bompengesa­tsen. Men vedtaket er foreløpig ikke iverksatt, og det er heller ikke tatt stilling til når det vil skje.

I dag kjører derfor alle elbilene gratis gjennom bommene på Nord-Jaeren.

Fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) har tidligere uttalt til Aftenblade­t at elbilene ikke skal betale før andelen passerer 20 prosent. Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) har ivret for at elbilene skal betale så snart dette er praktisk mulig.

Med den kraftige veksten i elbiler på veiene, er det ikke usannsynli­g at andelen vil passere 20-prosent tidlig i høst.

Elbiler må betale i Oslo

Fra 1. juni 2019 blir det i Oslo og Akershus innført en lavere bomsats for elbiler under 3,5 tonn.

Satsene i Oslo vil vaere 4 eller 5 kroner utenom rushtiden (4 kroner i Indre ring) og 8 og 10 kroner i rushtiden. Rabatten er 20 prosent med autopass-brikke, ifølge Fjellinjen.

Elbiler betaler i Bergen

I Bergen innførte man 6. april i år en bomsats for elbil. Her er satsen 10 kroner i perioden utenom rushtiden og 20 kroner i rushtiden. Også her er rabatten med bombrikke 20 prosent, ifølge Ferde.

 ?? JARLE AASLAND ?? Trafikken gjennom bomstasjon­ene gikk ned i april som her i Strandgata i Sandnes, men andelen gratispass­eringer øker.
JARLE AASLAND Trafikken gjennom bomstasjon­ene gikk ned i april som her i Strandgata i Sandnes, men andelen gratispass­eringer øker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway