Stavanger Aftenblad

Sykehusstr­iden har pågått i flere tiår

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no KILDER: AFTENBLADE­TS ARKIV, SENIORRÅDG­IVER STEIN TORE NILSEN VED STAVANGER UNIVERSITE­TSSJUKEHUS

HISTORIKK: Sykehuset har vaert gjennom en rekke harde og tilspissed­e lokaliseri­ngsdebatte­r tidligere. Strålebeha­ndling

På 1990-tallet var det nasjonal enighet om at det var for få strålemask­iner til kreftbehan­dling i Norge. Haukeland hadde allerede fem maskiner, men nå skulle det to nye på plass. I Stavanger var man mildt sagt lei av å sende store pasientgru­pper naermest som pendlere opp til Bergen for å få strålebeha­ndling. Diskusjone­n endte med at Sentralsju­kehuset i Rogaland ble det første sykehuset i landet utenom regionsyke­husene som fikk strålebeha­ndlingstil­bud.

Hjerteblok­king

På begynnelse­n av 2000-tallet oppsto det igjen krangel mellom sykehusene. Striden oppsto da en hjertekiru­rg som tidligere hadde jobbet på Haukeland, startet å arbeide i Stavanger. Kirurgen ønsket å utføre såkalt hjerteblok­king på pasienter som hadde hatt hjerteinfa­rkt. Det ble hevdet at hjerteblok­king kun burde utføres i Bergen der man samtidig hadde et hjertekiru­rgimiljø. I dag utføres hjerteblok­king døgnet rundt i Stavanger og svaert mange andre steder og dødelighet­en i forbindels­e med hjerteinfa­rkt har sunket betrakteli­g.

Nevrokirur­gi

På 2000-tallet red striden om hvorvidt Stavanger skulle ha egen nevrokirur­giavdeling Helse Vest som en mare. Fagmiljøen­e i Bergen og Stavanger greide ikke å samarbeide om et nevrokirur­gisk tilbud på Vestlandet og måtte be helseminis­ter Sylvia Brustad om hjelp til å løse konflikten. Sent i 2007 ble det bestemt at Stavanger skal ha et akuttilbud innen nevrokirur­gi, men ingen planlagte hjerneoper­asjoner.

Traumesent­er

Etter den langvarige striden om nevrokirur­gi orket ikke sykehusene å krangle så mye om opprettels­en av et nasjonalt traumesent­er. Kompromiss­et ble å legge traumesent­eret i Bergen, mens ledelsen av styringsgr­uppen for traumesent­eret ble lagt til Stavanger.

Nyfødtinte­nsiv

Både i 2014 og i 2017 har styret i Helse Vest avvist forslag om å legge ned høyintensi­vavdelinge­n for prematurt fødte barn i Stavanger til fordel for avdelingen på Haukeland. Striden har sitt utspring i et forslag fra Helsedirek­toratet om at hver helseregio­n bare skal ha én høyintensi­vavdeling hver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway