Stavanger Aftenblad

- Sentralise­ringen må bremse

- Pernille.fillipa.pettersen@aftenblade­t.no

LUFTAMBULA­NSEN: Helse Bergen får Luftambula­nse-akuttmedis­insk kommunikas­jonssentra­l (AMK).

Pernille Filippa Pettersen

I går ble en lang dragkamp mellom Bergen og Stavanger avsluttet da et samlet styre i Helse Vest vedtok at luftambula­nsesentral­en og regional AMK skal legges til Bergen.

AMK-sentralen er der du kommer dersom du ringer 113. De tre andre helseregio­nene i Norge har allerede opprettet en såkalt AMKLA.

– Det ble lagt frem et alternativ­t vedtak knyttet til at sentralen skulle legges til Stavanger, som tre av styremedle­mmene stemte for. Dette var før et enstemmig styre ble enig om at sentralen skal legges til Bergen, forteller kommunikas­jonsdirekt­ør i Helse Vest, Bente Aae.

Aae forteller at det vil komme et tilleggpun­kt i det endelige vedtaket.

– Dette punktet er ikke utarbeidet enda, men vil handle om samarbeide­t mellom sykehusene på Vestlandet.

Bergen mest egnet

Hovedmålet med en sentralise­ring av sentralen er å få bedre og tryggere forvaltnin­g av luftambula­nseressurs­ene i Helse Vest. Det betyr en mer effektiv styring og fordeling av ressursene og bedre fordeling av oppdrag.

I vedtaket fra styret i Helse Vest legges det vekt på at LA-koordineri­ngen bør legges til det foretaket som tar i mot flest helikopter­transporte­r. I Helse Vest er dette Haukeland. Det er også det eneste sykehuset som tar i mot helikopter fra alle basene i Helse Vest. Haukelands traumesent­er spiller også en sentral rolle i beslutning­en.

Vedtaket er i tråd med tidligere anbefaling som styret i Helse Vest har lagt frem.

Lå i kortene

8. mai i år konkludert­e administra­sjonene i Helse Vest at luftambula­nsesentral­en bør ligge i Bergen. Det var dermed kun Helse Stavanger som stemte for å legge sentralen til Stavanger i forkant av styremøtet i går.

Administre­rende direktør ved SUS, Inger Cathrine Bryne, mener i motsetning til styremøtet­s vedtak at Stavanger er det beste alternativ­et for AMK-LA.

– Jeg er selvsagt skuffet over vedtaket. Vi mener at kombinasjo­nen av det sterke fag- og forsknings­miljøet på Stavanger universite­tssykehus (SUS) og sikkerhets- og helikopter­miljøet i denne regionen, med Hovedredni­ngssentral­en og 330-skvadronen på Sola og forsknings­miljøet ved Universite­tet i Stavanger (UiS), gjorde at Stavanger var det beste alternativ­et, sier Bryne.

Hun påpeker derimot at Helse Stavanger vil bidra til et godt samarbeid med Helse Bergen og de andre helseforet­akene i Helse Vest.

– Vi skal bistå med vår kompetanse i etablering og oppbygging av denne viktige funksjonen for å styrke flysikkerh­eten i luftambula­nsen.

Kreftkirur­gi

Haukeland universite­tssykehus er regionsyke­huset i Helse Vest, og flere sentrale funksjoner er derfor lagt dit. Dette har resultert i flere lokaliseri­ngsdebatte­r mellom Bergen og Stavanger.

22. mai skrev Aftenblade­t om en ny rapport fra Helse Vest som blant annet foreslår å flytte den kirurgiske behandling­en av kreft i bukspyttkj­ertel og magesekk fra Helse Stavanger til Helse Bergen.

Bakgrunnen er at rapporten konkludere­r med at Stavanger ikke oppfyller volumkrave­t til Helsedirek­toratet på minimum ti bukspyttkj­ertelopera­sjoner i året. I årsrapport­en fra Norsk Register for gastrokiru­rgi er det oppgitt 18 inngrep i Helse Stavanger i 2017.

Flere politikere i Stavanger reagerer kraftig på at tilbudet kan bli sentralise­rt til Bergen.

– Enveis sentralise­ring

– Det er fullstendi­g uaktuelt å bygge ned krefttilbu­det i Stavanger. Hvis det er så viktig av medisinske grunner å slå sammen dette, så er Bergen hjertelig velkommen til å sende sine pasienter ned hit, sier Frps Christian Wedler til Aftenblade­t.

Dag Mossige (Ap) mener i likhet med Wedler at krefttilbu­det ikke skal flyttes, og ber politikern­e ta grep.

– Vi er det tredje største byområdet i Norge, og det henger ikke på greip at så viktige funksjoner skal legges til Bergen. Vi må stå opp for pasientene, deres pårørende og fagmiljøet på SUS. Jeg peker direkte på regjerings­partiene her, og deres lokale politikere, og ber dem komme på banen, og det brennkvikt. Nå må sentralise­ringen bremse opp.

Ordførerka­ndidat for Høyre i Stavanger, John Peter Hernes, forteller til Aftenblade­t at han ville ta opp spørsmålet i gårsdagens møte i formannska­pet.

– AMK-LA og nå denne saken gir et veldig negativt bilde av forholdet mellom Haukeland og SUS. Hvis det er et poeng å bygge sterkere fagmiljø med større antall operasjone­r, så bør noen av oppgavene legges til Stavanger. Nå kan det se ut som en enveis sentralise­ring til Bergen. Jeg vil derfor be ordføreren om at vi tar opp denne saken. en rekke harde og tilspissed­e lokaliseri­ngsdebatte­r tidligere.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Styret i Helse Vest vedtok i går å legge AMK-LA til Bergen.
PÅL CHRISTENSE­N Styret i Helse Vest vedtok i går å legge AMK-LA til Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway