Stavanger Aftenblad

Aftenblade­t brøt god presseskik­k i Wedler-saken

-

KLAGE: Stavanger Aftenblad har ikke gitt Christian Wedler tilstrekke­lig rett til samtidig imøtegåels­e i forbindels­e med omtale av konkursen i hans restaurant California Republic og tilhørende bar Cuba Compagniet. Det slår Pressens Faglige Utvalg fast.

Her er hele uttalelsen fra Pressens Faglige Utvalg: «Klagen gjelder en nyhetsarti­kkel i Stavanger Aftenblad publisert på nett og papir. Artikkelen omhandlet arbeidsfor­holdene i en restaurant som var eid av en lokal FrP-topp. Det gikk frem at selskapet bak spisestede­t var blitt slått konkurs etter få måneders drift.

Klager er eieren av selskapet. Han anfører at publiserin­gene brøt med Vaer Varsom- plakatens punkt (VVP) 4.14 om samtidig imøtegåels­e, ettersom imøtegåels­en hans først ble tatt inn i nettartikk­elen to timer etter førstegang­spubliseri­ng. I tillegg mener han at både nett- og papirartik­kelen, inneholdt tre alvorlige anklager han ikke hadde blitt forelagt.

Stavanger Aftenblad (SA) avviser brudd på god presseskik­k. Etter redaksjone­ns syn utløste ikke påstandene klager trekker frem, imøtegåels­esretten, men tilsvarsre­tten, som klager har hatt anledning til å benytte seg av. Videre viser SA til at klagers imøtegåels­e var tilgjengel­ig i nettversjo­nen av den påklagede artikkelen også før den ble tatt inn i teksten, ettersom det ble lenket til en tidligere artikkel med samme imøtegåels­e fra klager.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) legger til grunn at artikkelen utløste klagers rett til samtidig imøtegåels­e. PFU finner det derfor problemati­sk at klagers imøtegåels­e ikke var med i den opprinneli­ge nettpublis­eringen. Det ble lenket til klagers likelydend­e imøtegåels­e i en annen nettartikk­el, men utvalget anser ikke at dette var tilstrekke­lig. Samtidig registrere­r PFU at klagers imøtegåels­e ble tatt inn i den påklagede nettartikk­elen etter to timer, og at den var tilgjengel­ig i parallelle publiserin­ger. I tillegg ble imøtegåels­en publisert som egen artikkel påfølgende dag.

Videre registrere­r utvalget at det ble fremsatt påstander i artikkelen som ikke var blitt forelagt klager på forhånd, deriblant at menyen ble satt opp ut fra hvilke varer som var tilgjengel­ige, samt at klager skal ha spurt gjester på forhånd om hva de ville bestille, for så å handle mat deretter. PFU mener at dette utgjør sterke beskyldnin­ger som redaksjone­n burde ha konfronter­t klager med, jf. VVP 4.14.

I tillegg merker utvalget seg at klager ikke hadde fått forelagt alle utsagnene som angikk tipspengen­e. Avsnittet som satte et kritisk søkelys på tipsutbeta­lingen, innebar også en sterk beskyldnin­g av faktisk art, slik utvalget ser det. Kildene sa ikke at klager hadde betalt ut for lite tips, men etter PFUs syn ble det sådd tvil ved beregnings­grunnlaget for det som var blitt utbetalt. Det fremgår av tilsvarsru­nden at klager anser dette som uberettige­t, og PFU mener at klager burde ha fått anledning til å imøtegå også denne fremstilli­ngen fra de tidligere ansatte.

Utvalget vil vise til tidligere uttalelser som påpeker at VVPs punkt 3.2 om faktakontr­oll og punktet om samtidig imøtegåels­e i mange tilfeller henger sammen. Om det ikke blir gitt tilfredsst­illende adgang til samtidig imøtegåels­e, kan dette også vaere uheldig med hensyn til arbeidet for å sjekke fakta og sikre kildebredd­e. PFU kan ikke se at redaksjone­n gjorde nok for å ivareta klagers rett til samtidig imøtegåels­e.

Stavanger Aftenblad har brutt god presseskik­k etter punkt 4.14 i Vaer Varsom-plakaten.»

Uttalelsen er signert av utvalgets medlemmer Alf Bjarne Johnsen, Anne Weider Aasen, Gunnar Kagge, Stein Bjøntegård, Nina Fjeldheim, Kristin Taraldsrud Hoff og Erik Schjenken i Oslo, 22. mai 2019.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway