Stavanger Aftenblad

Lyse vil ha bygdedugna­d

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STAVANGER: Mens Telenor kutter kobbernett­et i distrikten­e, ser Lyse sitt snitt til å kapre kunder ved tilby internett via høyhastigh­etsfiber.

Tor Inge Jøssang

– Lyse vil sikre bredbåndsd­ekning der Telenor planlegger å avvikle kobbernett­et. Før påske inviterer vi kommunene i Sør-Rogaland til et møte. Vi ønsker et samarbeid for å lykkes med å nå ut med fiber til alle, sier Tor Morten Osmundsen, administre­rende direktør i Lyse Fiber.

Lyse er i dialog med Rennesøy kommune og lokale initiativt­akere om fiberutbyg­ging til rundt 60 fastboende og hytter på Fjøløy og åtte-ni husstander på Klosterøy. Håpet er å tilby høyhastigh­etsfiber til Utstein Kloster i år.

– Det blir bra. Vi hadde gitt opp håpet om at noe skulle komme, for det er mer sauer enn folk på disse øyene og ikke den tettheten de kommersiel­le aktørene ønsker for å bygge ut. Men nå er Lyse virkelig kommet på banen, sier Anders Schanche Rettedal, bonde på Klostergar­den like ved Utstein kloster på Mosterøy.

Lyse Fiber ser også på utbyggings­områder i kommunene Hå og Time på Jaeren, og noen flekker som mangler bredbånd i Sandnes og Randaberg. Størst er likevel behovet i Ryfylke, spesielt Hjelmeland, men også Strand og Finnøy.

Det var Lyse som med Altibox i 2002 lanserte konkurrans­e i bredbåndsm­arkedet. I Rogaland har 89 prosent av husstanden­e dekning. Fylket har den høyeste andelen høyhastigh­etsfiber i landet. Men spesielt ute i distrikten­e er ikke dekningen så høy. Nå har Lyse-eierne gitt klarsignal til at det skal investeres i «Bygdefiber».

– Vi har en ambisjon om å komme i mål med «fiber til alle» innen de neste tre årene, og vi er klare til å starte dette arbeidet allerede nå, sier Osmundsen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway