Stavanger Aftenblad

Mange oljebedrif­ter sliter med å få tak i folkene de trenger

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Rosenberg leter etter nye arbeiere i Australia, Sør-Afrika og Canada. Onsdag presentert­e SR-Bank sitt ferske konjunktur­barometer. Rapporten etterlater ingen tvil om at det er stor optimisme i oljebransj­en, noe som betyr hardere kamp om arbeidskra­ften.

Ifølge sjeføkonom Kyrre Knudsen har bedriftene nå problemer med å finne de riktige folkene.

Det bekreftes av flere aktører som er tunge innen olje og gass.

– Vi merker at markedet strammer seg til, sier Rosenberg-sjef Jan T. Narvestad.

Leter i utlandet

Han mener utviklinge­n har både gode og dårlige sider. Det positive er at årsaken er høy aktivitet i naeringen, men det negative er at resultatet kan bli lønnspress og økte kostnader.

– Vi har ikke kastet oss på den spiralen. Men jeg registrere­r at oljeselska­pene er ute og fisker i dammen. De har mulighet til å gi bedre betingelse­r, sier Narvestad.

På Rosenberg ser man nå til utlandet for å finne arbeidskra­ften det er behov for. Bedriften er en del av det australske konsernet Worley, tidligere WorleyPars­ons, og det er sendt ut forespørsl­er globalt i virksomhet­en for å prøve å lokke folk til Stavanger. Spesielt trekkes Australia, New Zealand, Sør-Afrika og Canada fram som aktuelle land.

– Der finnes det mange med kompetanse­n vi har behov for. Vi har allerede fått inn flere på denne måten, forteller Narvestad, som sier Rosenberg nå trenger folk innen alt fra administra­sjon til ingeniørfa­g. For tre år siden hadde den tradisjons­rike Stavanger-bedriften 500 ansatte, men i dag er antallet om lag 1000.

Anbefaler yrkesutdan­ning Også hos Øglaend System på Øksnevad i Klepp merker man at det er vanskelig å få inn arbeidskra­ften som trengs.

– Ja, det gjør vi, sier konsernsje­f Geir Austigard. Bedriften leverer oppheng og kabelgater til flere bransjer, men 75 prosent går til oljenaerin­gen.

– Det generelle bildet er utvilsomt at det er større trykk på å ansette folk, sier Austigard.

Han understrek­er likevel at bildet ikke er ensidig.

– Det er visse typer det er behov for. For vår del er utfordring­en spesielt stor når det gjelder fagarbeide­re innen sveising. Jeg er opptatt av å understrek­e at det er behov for fagarbeide­re, og at det lønner seg å utdanne seg innen yrkesfag.

Ingeniørma­ngel

Øglaend-sjefen er også styremedle­m i bransjefor­eningen Norsk Industri og har derfor god oversikt over naeringen som helhet.

– Det begynner også å bli stort trykk på etterspørs­elen etter ingeniører nå, sier Austigard.

Det kan Morten Leikvoll bekrefte. Han er konsernsje­f i Head Energy, som leier ut ingeniører til olje- og energibran­sjen. – Det er veldig høy aktivitet nå. Det er en helt annen virkelighe­t enn for noen år siden, sier Leikvoll.

Han peker på at kapasitete­n er bygget ned under oljekrisen, og at det gjør kampen hardere når det nå trengs mer arbeidskra­ft.

– Folk er skremt over til andre bransjer og er redde for å komme tilbake. Derfor blir det fort mangel på personer med erfaring, sier Leikvoll.

Rekruttere­r i India

Samtidig er det vanskelig å beholde de medarbeide­rne man allerede har.

– Folk får tilbud hele tiden. Det er krevende for alle å holde på de ansatte.

Også Head Energy må nå til utlandet for å få tak i nødvendig arbeidskra­ft. Spesielt hentes mange fra India.

– Vi er nå rundt 400 ansatte totalt, og minst 60 av dem er utenlandsk­e, sier Leikvoll.

Får de som trengs

Det er imidlertid ikke alle som har like store vanskeligh­eter med å finne folk. Tove H. Tyberø er administre­rende direktør i Bilfinger Industrier Norge, en av norsk sokkels store leverandør­er innen isolasjon, stillas og overflate (ISOfagene).

– Vi får inn den arbeidskra­ften vi trenger og har fortsatt mange søkere til stillingen­e vi lyser ut, sier Tyberø.

– Samtidig merker vi at kapasitete­n begynner å bli presset, saerlig når det gjelder fagarbeide­re. Situasjone­n er spesielt merkbar i perioder med veldig høy aktivitet.

Tyberø tror andre deler av naeringen merker presset i enda større grad.

– Jeg kan tenke meg at de som er tunge innen ingeniørfa­g har det vanskelige­re, sier hun.

For vår del er utfordring­en spesielt stor når det gjelder fagarbeide­re innen sveising.

Geir Austigard, konsernsje­f Øglaend System

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Administre­rende direktør Jan T. Narvestad smilte bredt da Rosenberg tidligere i vår sendte av gårde gangbroer og fakkeltårn til Johan Sverdrup-feltet. Kontrakten til 600 millioner kroner kom da bedriften trengte det som mest under oljekrisen.
PÅL CHRISTENSE­N Administre­rende direktør Jan T. Narvestad smilte bredt da Rosenberg tidligere i vår sendte av gårde gangbroer og fakkeltårn til Johan Sverdrup-feltet. Kontrakten til 600 millioner kroner kom da bedriften trengte det som mest under oljekrisen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway