Stavanger Aftenblad

Equinor ansetter 250 fagarbeide­re

- Ola Myrset ola.myrset@sysla.no

STAVANGER: Oljegigant­en tar inn 100 flere fagarbeide­re enn planlagt i år. I tillegg skal det ansettes 60 nye forpleinin­gsmedarbei­dere til Njord-feltet. Høyere aktivitet i norsk oljebransj­e gir kamp om arbeidskra­ften (se side 16). Det er godt nytt for arbeidstak­erne etter en krise som førte til at 50.000 jobber forsvant i bransjen. Equinor er blant selskapene som skal ha inn mange nye. Oljegigant­en har tidligere sagt at 150 nye fagarbeide­re skal ansettes i år, men nå har antallet økt.

– Vi skal ta inn 100 flere enn det vi har sagt tidligere, sier pressekont­akt Morten Eek.

Pensjonsbø­lge

Dermed skal totalt 250 fagarbeide­re ansettes i år. Jobbene kommer innen fag som automasjon, kjemiprose­ss, elektro og logistikk. Både offshore og på landanlegg­ene trengs det folk.

– Aktivitets­nivået blir høyt framover. Derfor ønsker vi å framskynde prosessen med å få inn nye medarbeide­re – vi vet jo at det blir behov for å erstatte mange i årene som kommer, forklarer Eek.

Bakteppet er at en pensjonsbø­lge vil skylle inn over Equinor det neste tiåret. Snittalder­en i selskapet er i dag 47 år, og halvparten av de 20.000 ansatte skal pensjonere seg innen ti år. Det trengs derfor mange nye medarbeide­re for å erstatte disse.

– I tillegg kommer flere installasj­oner i drift framover, sier Eek.

Giganten Johan Sverdrup skal for eksempel starte produksjon­en i november. Feltet er blant de største på norsk sokkel noensinne og skal etter planen produsere i 50 år.

Oppbemanne­r på Njord

Ifølge Eek har Equinor aldri tatt inn flere fagarbeide­re enn i år. Da selskapet lyste ut 150 stillinger tidligere i år, kom det inn 3000 søknader. Også det er rekord.

– Siden vi fikk så mange søknader, benytter vi anledninge­n til å hente inn flere av disse enn vi hadde tenkt, sier Eek.

I tillegg til de 250 fagarbeide­rne skal det ansettes 60 forpleinin­gsarbeider­e. De skal jobbe på Njordfelte­t når det kommer i drift igjen. Både plattforme­n Njord A og lagerskipe­t Njord Bravo ligger for tiden til kai for oppgraderi­nger i forbindels­e med at feltets levetid forlenges med 20 år.

– Det er veldig gledelig å se at vi kan ansette så mange både på Njord og ellers, sier Eek.

Kutter 4,5 milliarder

Til tross for mange ansettelse­r jobber Equinor også med nye kutt. Aftenblade­t har tidligere skrevet at selskapet forbereder kutt på 4,5 milliarder kroner på norsk sokkel. Det har fått tillitsval­gte til å rase.

– Vi ser at folk ute på plattforme­ne merker trykket. Det kniper i hver avdeling. Vi er ikke fornøyd med situasjone­n i det hele tatt, sa Terje Enes, Safe-leder i Equinor, til Aftenblade­t tidligere i år. Ifølge Morten Eek innebaerer de nye anslagene for nyansettel­ser ingen reverserin­g av kuttplanen­e.

– Vi må kutte mer selv om markedet ser bedre ut. Vi jobber langs to akser: Vi henter inn nye og erstatter folk som går ut der det trengs, men samtidig vurderer vi om det vil vaere behov for samme bemanning som i dag andre steder, forklarer Eek.

Det totale antallet ansatte i Equinor kommer etter planen til å ligge rundt 20.000 også framover.

Mange bedrifter melder altså nå om vanskeligh­eter med å få tak i arbeidskra­ften de trenger. Det gjelder ifølge Eek i liten grad Equinor.

– Vi har planlagt dette godt. Målet er å unngå store endringer i bemanninge­n som følge av svingninge­r i markedet, sier han.

Det totale antallet ansatte i Equinor kommer etter planen til å ligge rundt 20.000 også framover.

 ??  ?? Njord A skal oppgradere­s for å forlenge feltets levetid. Det betyr 60 nye jobber.
Njord A skal oppgradere­s for å forlenge feltets levetid. Det betyr 60 nye jobber.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway