Stavanger Aftenblad

Lyse ser alvorlig på sprengning­suhell

- Guro Hennig guro.hennig@aftenblade­t.no

RYFYLKE: Tirsdag ettermidda­g skjedde det en sprengning­sulykke ved Lyngsvatn. Ingen personer ble skadet, men flere kjøretøy og maskiner ble truffet av steinsprut. Byggherre Lyse ser alvorlig på saken. Sprenginge­n ble gjort i forbindels­e produksjon av steinmasse­r og steinblokk­er som blir benyttet til sikring av arbeidet på dammen. – I forbindels­e med avfyring av salven oppsto en situasjon der sprengning­smasser tok en retning som ikke var forventet. Årsakene til at dette skjedde skal nå granskes, sier administre­rende direktør i Lyse produksjon, Bjørn Honningsvå­g.

Det er Stangeland Maskin AS som er entreprenø­r for rehabilite­ringsprosj­ektet ved Lysvatndam­men. Sjef for helse-, miljøog sikkerhets­arbeidet (HMS) i Stangeland Maskin, Olav Silde sier hendelsen skyldes avvik i retningen på enkelte borehull.

– Noen av borehullen­e har fått avvikende vinkel på grunn av forhold i fjellet. Dette kan vaere sprekker, slepper eller ulik hardhet i fjellet, sier han.

– Er ikke dette noe dere vet på forhånd?

– Avvik vil forekomme. Spørsmålet er om det blir detektert og om vi får gjort nødvendige tiltak. På grunn av retningsav­vikene var deler av fjellet tynnere enn antatt foran enkelte borehull i denne salven. Dette medførte steinsprut fra disse hullene.

– Potensielt farlig

Lyse ser svaert alvorlig på saken. Selv om ingen personer ble skadet, oppsto det materielle skader på maskiner og kjøretøy.

– Enhver utilsiktet hendelse i forbindels­e med sprenging er potensielt farlig. I dette tilfellet traff deler av steinsprut­en kjøretøy, hvor det befant seg folk inni, sier Honningsvå­g. Han sier at de som var på stedet har fått tilbud om oppfølging av bedriftsle­ge.

HMS-sjef Silde sier at skadeomfan­get i seg selv ikke er så stort at det vil sette noen saerlig stopper for arbeidet.

– Vi har ikke hatt miljøutsli­pp. Skadene består hovedsakli­g i knuste vinduer, bulker og skraper på maskiner og biler som hørte til i anlegget. Reparasjon­sarbeidet er godt i gang, sier han.

Arbeidet gjenopptat­t

Ifølge Lyse-direktøren er det gitt tillatelse til at entreprenø­ren kan starte opp igjen de delene av arbeidet som ikke gjelder boring og sprengning.

– Når uhellet ble kjent sørget vi for å stanse arbeidet. Så ble det gjort en vurdering, blant annet i samråd med entreprenø­ren og politiet, om at det var forsvarlig å starte opp deler av arbeidene på stedet igjen, sier han.

Honningsvå­g sier at boringog sprengning­sarbeid må de vente med til de kjenner bedre til forholdene rundt ulykken.

Silde fra Stangeland Maskin sier de operasjone­lt sett er klare til å fortsette arbeid på stedet. De har sett på filmopptak av hendelsen, hatt samtaler med de som befant seg på stedet og hatt befaring i området.

– Vi er trygge på at vi har identifise­rt de rette tiltakene for videre sikker drift. Granskning­srapporten er oversendt Lyse, og vi vil nå ha en dialog med dem for å vaere sikre på at vi er samkjørte også i fortsettel­sen, sier Silde.

Vi har ikke hatt miljøutsli­pp. Skadene består hovedsakli­g i knuste vinduer, bulker og skraper på maskiner og biler.

Olav Silde, HMS-sjef i Stangeland Maskin AS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway