Stavanger Aftenblad

- Tiltalte ser ikke alvoret i det han har gjort

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

VARHAUG-DRAPET: Overlege mener at den tiltalte 18-åringen har problemer med å sette seg inn i hvordan andre har det og at han har manglende forståelse av konsekvens­ene av drapet og alvorlighe­ten av det. – Han virker veldig følelsesst­yrt og prøver å finne en rasjonell forklaring på det han gjort. Han er vanskelig å lese, har lite mimikk, og det er vanskelig å vite hva som er triggere for vold, sa overlege Kristin Jørstad Fredriksen ved avdeling sikkerhet ved Stavanger universite­tssjukehus i Jaeren tingrett i går.

I det to timer lange vitneavhør­et på dag seks kom det fram at tiltalte har problemer med å forstå både ironi, metaforer og hvorfor andre ler og reagerer som de gjør.

– Annen respons enn andre Den tiltalte 18-åringen hulkegråt i én time når han ikke fikk gå på skolen og jobbe med musikk i fengsel, men har flere ganger framstått som emosjonelt upåvirket når han snakker om drapet.

Overlegen viser til at tiltalte i samtaler har vist lite mimikk, lite emosjonell­e uttrykk og litt urolig dabbing med føttene underveis.

Tiltalte har vanskelig for å sette ord på sine egne følelser, men blir sint og frustrert hvis han ikke får gjøre det han vil, saerlig det å drive med musikk. Dette ble også bekreftet av psykologsp­esialist Morten Wiig Bjorland.

– Han har andre følelsemes­sige responser enn andre. Han blir ikke trist for de samme tingene som jeg blir, og har problemer med å forstå at andre reagerer annerledes enn ham, sa Fredriksen.

Spyttet medisiner i do

I april fikk tiltalte diagnosen paranoid schizofren­i. Han har selv sagt i retten at han også har fått diagnosene ADHD, Asperger syndrom (autisme) og tics. I retten kom det fram at tiltalte har spyttet psykosemed­isiner i do den siste tiden, og det er usikkert hvor lenge dette har pågått. Overlegen ble først klar over det da tiltalte fortalte det denne uken.

Til sammen har overlegen hatt 20 lengre samtaler med tiltalte i perioden etter drapet. Den første samtalen fant sted seks uker etter drapet, og den siste var en 70 minutter lang samtale tirsdag denne uken, etter at den fjerde rettsdagen var over.

– Han synes ikke at det er så alvorlig det han har gjort, og synes det er rart at det får så mye oppmerksom­het. Han trodde egentlig ikke at det skulle få mer oppmerksom­het enn å bli tatt for bilkjøring uten lappen, sa overlegen i retten.

Samtidig har tiltalte flere ganger sagt at han angrer på det han har gjort. Det har han også sagt i retten. – I perioder sier han at han angrer og skal ta straffen. I andre perioder forstår han ikke rekkevidde­n av det han har gjort, sa Fredriksen.

– Egosentris­k

Hun opplever at tiltalte ikke klarer å sette seg inn i hvordan andre har det og andre sin situasjon.

– Han evner ikke å sette seg inn i hvordan andre tenker og føler, sa overlegen. Hun opplever at tiltalte har en realitetsb­rist, og at han er svaert egosentris­k.

– Han framstår som veldig egosentris­k og har store problemer med å ta andre sitt perspektiv. Han hadde tanker om at drapet ikke var alvorlig og hadde problemer med å forstå at andre hadde andre tanker, sa Morten Wiig Bjorland i retten.

I samtalen med overlege Fredriksen tirsdag denne uken begynte tiltalte å smile når han snakket om drapet uten at han kunne forklare hvorfor, og han sa at han ikke fortjener straff på grunn av musikktale­ntet hans. Men han sa også at han ikke ville snakke om drapet og at det var dumt det han hadde gjort. Han forklarte også at andre kunne lese tankene hans i retten og at det kom tankeboble­r ut av hodet hans.

I vår sa tiltalte i samtaler at han er sønnen eller broren til den svenske artisten Avicii, som tok sitt eget liv i april i fjor.

– Han har flere ganger sagt at han er glad for å vaere i fengsel, sa overlegen.

Han synes det er rart at det får så mye oppmerksom­het. Han trodde egentlig ikke at det skulle få mer oppmerksom­het enn å bli tatt for bilkjøring uten lappen.

Kristin Jørstad Fredriksen, overlege ved SUS

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NILS-THOMAS ØKLAND ?? Overlege og psykologsp­esialist mener at tiltalte ikke forstår alvorlighe­ten av drapet.
ILLUSTRASJ­ON: NILS-THOMAS ØKLAND Overlege og psykologsp­esialist mener at tiltalte ikke forstår alvorlighe­ten av drapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway