Stavanger Aftenblad

SR-Bank kjøper selskap for å kapre gründerne

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

STAVANGER: Sparebank 1 SR-Bank legger mer enn 100 millioner kroner på bordet for selskapet Monner AS. Sammen skal de etablere en nasjonal bank for gründere. – Gjennom Monner skal vi levere helhetlige tjenester til bedrifter i oppstarts- og vekstfasen i hele landet og i neste fase ser vi muligheter i flere nordiske land. Dette er starten på en ny storsatsin­g hvor målet er å etablere en nasjonal bank for gründere og mindre bedrifter med vekstambis­joner, sier konserndir­ektør for bedriftsma­rked i SR-Bank, Tore Medhus.

Målsetting­en er 10.000 nye bedriftsku­nder i løpet av fem år.

Heleid av banken

SR-Bank har tidligere eid 44 prosent av Monner gjennom dattersels­kapet Finstart Nordic AS, men nå er det altså klart at SR-Bank blir 100 prosent eier av Monner. Jarle Holm, som er én av gründerne i Monner, blir med videre på laget. Det gjør også de 12 andre ansatte i Monner.

– På denne måten kjøper vi oss kompetanse vi ikke har nå. Monner-teamet i Oslo driver også med crowdfundi­ng, som de fortsatt skal jobbe med, men framover skal de bruke mye tid på å utvikle en plattform som er skreddersy­dd for gründere, sier Medhus. Og han fortsetter:

– De som ønsker å starte opp en egen bedrift, skal få hjelp til alle de praktiske tingene som etablering, digital rådgivning, regnskap og konti integrert i hverandre, dagligbank­tjenester, factoring, driftskred­itt og lån, sier han.

Etter det Aftenblade­t kjenner til, har SR-Bank betalt i overkant av 100 millioner kroner for Monner AS.

– Jeg ønsker ikke å kommentere beløp, men dette er en offensiv satsing av SR-Bank for å kunne ta en nasjonal posisjon og for å komme raskt på plass i markedet, sier Medhus.

15 millioner i minus i fjor Mens Monner leverer den digitale plattforme­n, ulike gründertje­nester, folkefinan­sierte bedriftslå­n, obligasjon­slån og egenkapita­lfinansier­ing, så skal SR-Bank levere de tradisjone­lle banktjenes­tene.

– Sammen med ulike selskaper og forretning­sområder i SR-Bank-konsernet skal vi tilby kundene våre de beste og mest moderne tjenestene på markedet, sier administre­rende direktør i Monner, Jarle Holm, til Aftenblade­t.

Regnskapet for Monner viser at selskapet gikk med 15 millioner kroner i minus før skatt i fjor, mens det i 2017 gikk 10 millioner kroner i minus. Det bekymrer likevel ikke ledelsen i SR-Bank.

– Vi ser ikke så mye på resultatet i dette tilfellet. Det viktigste for oss er at Monner har vist at de har kompetanse­n vi trenger for å tilby gründere og nye bedriftsku­nder en plattform som skal vaere den beste i Norge. I tillegg har Monner formidlet for rundt 100 millioner kroner i crowdfundi­ng – noe som tilsvarer i overkant av 70 prosent av det norske markedet, sier konserndir­ektør kommunikas­jon, Thor-Christian Haugland, til Aftenblade­t.

Har skapt arbeidspla­sser Høsten 2015 etablerte SR-Bank sin gründerhub som er et tiltak for å skape framtidens arbeidspla­sser.

– Siden det har rundt 300 gründere vaert gjennom dette systemet, og det har igjen vaert med på å skape flere hundre arbeidspla­sser. Altså snakker vi om betydelige verdier for regionen, sier Medhus, som erkjenner at konkurrans­en er tøff fra både store banker og nye aktører i markedet for oppstartsb­edrifter.

 ?? Fredrik Refvem ?? Konsernsje­f Arne Austreid i Sparebank 1 SR-Bank satser på gründermar­kedet ved oppkjøp av Monner AS.
Fredrik Refvem Konsernsje­f Arne Austreid i Sparebank 1 SR-Bank satser på gründermar­kedet ved oppkjøp av Monner AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway