Stavanger Aftenblad

Forsand-ja til Espedaltun­nel kan bli til nei i fellesnemn­da

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

NYE SANDNES: Synger tunnelpros­jektet EspedalFra­fjord på siste verset?

Tor Inge Jøssang

- Det ser mørkt ut. Spørsmålet er hva Fellesnemn­da i Nye Sandnes finner på, svarer Torstein Haukalid (KrF), tidligere ordfører i Forsand.

Den drøyt fem kilometer lange tunnelen Espedal-Frafjord skulle egentlig bygges som en del av Ryfast-prosjektet, men ble tatt ut da Stortinget strammet inn det såkalte nytteprins­ippet for bompenger. I ettertid har prosjektet manglet finansieri­ng. Nå forsøker Rogaland fylkeskomm­une å få 750 millioner kroner på plass gjennom et spleiselag.

Spleiselag­et går ut på at Rogaland fylkeskomm­une og Forsand kommune skal ta 49 prosent hver, mens Gjesdal kommune og Ryfylkefon­det dekker siste 2 prosent.

Onsdag behandlet Forsand kommunesty­re intensjons­avtalen og det ble et knapt flertall 9–8 for intensjons­avtalen (Ap, KrF og Sp). Mindretall­et bestod av Høyre, Samlingsli­sta og Bygdelista, altså den såkalte Sandnes-fløyen. De foreslo et slags utsettelse­sforslag.

«Forsand kommunesty­re ynskjer ikkje å forplikte seg til ein fordeling av kostnadane til byggjing av tunell Espedal – Frafjord før det føreligg godkjent regulering­splan, og det er innhenta forpliktan­de prisar på gjenomføri­ng av prosjektet».

Saken skal opp i Fellesnemn­da i Nye Sandnes 4. juni, og da kan fort mindretall­ets syn vinne fram. Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) har tidligere karakteris­ert det som skjer rundt tunnelen EspedalFra­fjord som et Svarteper-spill. Hvem er den uheldige som sitter igjen som Svarteper og må betale regningen? Hvem sitter igjen med skylda hvis prosjektet havarerer?

– Varige verdier

Torstein Haukalid er ikke saerlig optimistis­k på vegne av tunnelpros­jektet. Han fikk flertall for å vedta at kommunesty­ret «forventar at Forsand sine representa­ntar i fellesnemn­da for Nye Sandnes arbeidar for vedtaket i denne saka når saka kjem til handsaming der».

– Men med de signalene som er gitt fra «robuste Sandnes kommune» og fra representa­nter fra Forsand – om at det blir for dyrt, så ser dette mørkt ut. Sandnes vil få 100 millioner i årlige kraftinnte­kter fra Forsand. Mindretall­et er opptatt av at Sandnes skal få høyest mulig medgift. Vi synes ikke det er mye å bruke 20 millioner i 20 år til dette prosjektet, for å sikre varige verdier for Forsand, sier Torstein Haukalid.

– Rett rekkefølge Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H) avviser at noen forsøker å torpedere Espedal-Frafjord.

– Vi i Høyre ønsker ikke å forplikte oss til fordeling av kostnader før det foreligger en godkjent regulering­splan og priser er innhentet. Dette handler om rekkefølge og hvor vi er i prosessen. Kommunesty­revedtaket er et innspill til Fellesnemn­da, og det nye Bystyret etter høstens valg må behandle saken, sier Dagestad, som vil se saksutredn­ingen før han bestemmer hva han vil stemme i Fellesnemn­da.

Den drøyt fem kilometer lange tunnelen Espedal-Frafjord skulle egentlig bygges som en del av Ryfast-prosjektet, men ble tatt ut da Stortinget strammet inn det såkalte nytteprins­ippet for bompenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway