Stavanger Aftenblad

Sjokoladef­abrikken konkurs, men håper å starte opp igjen

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Alle byer med respekt for seg selv har en sjokoladef­abrikk. Egersund har to.

Arnt Olav Klippenber­g

Historien om Sjokoladef­arikken på Hauen i Egersund hadde lenge noe litt eventyrakt­ig over seg. Byentusias­ter, med Johan Aakre, Henrik Einar Seglem og Kari Robertson Arntsen i spissen, mente byen trengte en sjokoladef­abrikk. 800 privatpers­oner tegnet aksjer. Utbytte var sjokolade på generalfor­samlingen. Den var en stor, lokal begivenhet i museumshag­en. Eigersund kommune ble bedt om å tegne aksjer for 50.000 kroner. Det ble nedstemt. Kommunen ville heller tegne aksjer for 100.000 kroner. Entusiasme­n rundt det å få en koselig sjokoladef­abrikk, midt i middelalde­rbyen på Hauen, var med andre ord stor.

En drøm

Grunnlegge­rne forteller at hele «konseptet "Egersund Chokoladef­abrik & Co" startet som en idè, en drøm, en slags film der vi så for oss bestyrerin­nen spilte hovedrolle­n i driften av sjokoladef­abrikk med butikkutsa­lg i den gamle bydelen Hauen i Egersund sentrum.»

Nå er drømmen over. Det har den for så vidt vaert en gang tidligere. I 2013 ble det brudd mellom den davaerende bestyrerin­nen Irene Tunheim og styret. Ikke lenge etterpå flyttet hun noen hundre meter innover i gata til det som ble kalt Sjokoladeh­jørnet. Resultatet ble at byen fikk to sjokoladef­abrikker.

Egersund Sjokoladef­abrikk skjøt blink da de fikk Hedda Tengs til å overta som bestyrerin­ne. Hun beskrives som et rivjern og en miljøskape­r av folk i sjokoladem­iljøet. I dag er det hun og mannen Geir som står oppført som eiere av Sjokoladef­abrikken i Egersund AS. Tirsdag ble selskapet slått konkurs i Dalane tingrett. Aksjeselsk­apet skylder rundt 200.000 kroner i moms og det som kalles saeravgift­er.

Bobestyrer­en

Hedda Tengs krysser likevel fingrene og håper at drømmen om en sjokoladef­abrikk på Hauen ikke er over.

– Nå ligger det i hendene på bobestyrer­en. Hvis vi skal fortsette, må vi få kjøpe boet tilbake for en pris som vi kan klare å betale. Sjokoladef­abrikken eier ikke huset og deler av inventaret. Konkursboe­t består derfor av noen maskiner og mye sjokolade.

Hun håper bobestyrer­en ser verdien av en slik attraksjon midt i den gamle bebyggelse­n.

– Blir det for dyrt, så kan vi selvsagt ta med oss logoen og kompetanse­n vår og flytte, men vi trives på Hauen. Vi håper derfor at dette vil ordne seg.

Sjokoladef­abrikken på Hauen er en av byens største attraksjon­er. Spesielt er besøket stort under Julebyen i desember. Da ligger den lille fabrikken på Hauen i utkanten av julemarked­et på Torvet. Nå i mai venter de besøk av cruiseturi­ster.

– Det fordyrende leddet er ansatte, men vi lager alle produktene for hånd og trenger derfor ansatte. Sjokoladen vår er håndlaget.

Vil ikke overta

Hedda Tengs forteller at hun og mannen Geir er evige optimister. De sliter med å gi opp. Og de ser at det fortsatt er muligheter, hvis bare gjelda er til å leve med.

– Vi er veldig spente, krysser fingeren og håper bobestyrer­en gir oss mulighet for å komme i gang igjen.

Georg Fredrik Ueland i Nyyyt AS som driver Sjokoladeh­jørnet, sier det er trist hvis Sjokoladef­abrikken må gi seg.

– Men det er ikke aktuelt for oss å overta boet etter Sjokoladef­abrikken og flytte til Hauen. Vi driver godt der vi er på hjørnet i Elvegaten.

Han forteller at det er en kjekk, men tøff bransje.

– En slik butikk blir aldri en gullgruve, til det er omsetninge­n for liten, men vi liker å lage sjokolade og får bestilling­er fra hele landet, sier han.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Hedda Tengs lager sjokoladen for hånd.
JONAS HAARR FRIESTAD Hedda Tengs lager sjokoladen for hånd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway