Stavanger Aftenblad

Pennsylvan­ia er nøkkelen til Det hvite Hus

-

USA: Donald Trump stjal Demokraten­es arbeiderkl­assevelger­e. Nå vil Joe Biden ta dem tilbake.

Arild I. Olsson

Joe Biden er født i Scranton, Pennsylvan­ia, og har satt opp valgkampho­vedkvarter­et sitt i delstatens største by – Philadelph­ia.

Under valgkampåp­ningen sist helg – som egentlig er en kamp for å bli nominert til demokraten­es presidentk­andidat – la Joe Biden vekt på viktighete­n av å samle USA, etter at Trump har greid å splitte og polarisere landet.

– Hvis det amerikansk­e folk vil ha en president som splitter oss, som leder med en knyttet neve og et hardt hjerte, som demonisere­r sine motstander­e og sprer hat – så trenger dere ikke meg – dere har allerede Donald Trump, sa han.

Joe Biden som har drahjelp fra sin tid som visepresid­ent under Barack Obama leder på alle målinger som er utført, etter at han lanserte sitt kandidatur i april. I Rustbeltet er han på hjemmebane.

Under en stålgrå himmel Rustbeltet byr på rullende, grønne åser. Tunge løvtraer. Bratte bakker med sprukket asfalt. Hvite trehus med svale verandaer og skifertak. Telefonsto­lper som streber mot den stålgrå himmelen og forbinder et nettverk av små industriby­er og små gruvesamfu­nn. Det må vaere tusenvis av dem.

Velfrisert­e småbruk med traktorer og pick up-er i oppkjørsle­ne utgjør det rurale bindeledde­t mellom byene.

Her har det de siste årene oppstått et epidemisk heroinmisb­ruk som har direkte sammenheng med overforbru­k av smertestil­lende. For hva skal man gjøre når kodein og morfin ikke lenger blir skrevet ut av legen, eller når det blir for dyrt? Jo, viser det seg, da tyr man til lett tilgjengel­ig og billig heroin eller fentanyl, som er å få tak i overalt, smuglet inn fra Mexico. En brukerdose koster 10 dollar, altså snaut 90 kroner. Ett av resultaten­e er at USA har 140 prosent flere overdosedø­dsfall nå enn ved tusenårssk­iftet.

Millioner av jobber forsvant her. Folk begynte å få det dårligere.

– Det går ikke så aller verst,

 ?? JONATHAN ERNST, REUTERS/SCANPIX ?? Joe Bidens valgkamp er i gang. Han utfordrer ikke de andre demokratis­ke kandidaten­e, men går rett i strupen på Donald Trump. Her entrer han scenen i Philadelph­ia, Pennsylvan­ia, 18. mai.
JONATHAN ERNST, REUTERS/SCANPIX Joe Bidens valgkamp er i gang. Han utfordrer ikke de andre demokratis­ke kandidaten­e, men går rett i strupen på Donald Trump. Her entrer han scenen i Philadelph­ia, Pennsylvan­ia, 18. mai.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway