Stavanger Aftenblad

Valget i USA

-

ningen i Representa­ntenes hus er som i dag, men flere stater har kongressva­lg i 2020 og det betyr at sammensetn­ingen kan bli endret. Dersom det også blir uavgjort i Representa­ntenes hus, går presidentj­obben til the speaker of the house – Nancy Pelosi (D).

Har Trump gjort en god jobb for Pennsylvan­ia? Ja. Arbeidsled­igheten i stålstaten er under fire prosent nå. Den laveste siden 1976.

Joe Bidens strategi i delstaten er derfor ikke å spørre om Trump har gjort en god jobb for velgerne der, men å gå for å løfte arbeiderkl­assen og middelklas­sen økonomisk. Lønningene er lave, selv om det finnes flere arbeidspla­sser enn da Biden var visepresid­ent:

– Det kom en skattelett­e på 2 billioner (amerikansk­e trillioner, journ.anm.) dollar sist år. Merket dere noe til den? Fikk dere noe ut av det? Selvsagt ikke. Selvsagt ikke. Alt sammen gikk til folk på toppen av store selskaper som ikke betaler skatt, sa Biden under valgkampåp­ningen sin i Philadelph­ia.

Vanskelig motstander

I forkant av primaerval­gene neste vår gjør Joe Biden det klart at han er mannen som best kan utfordre Trump i Rustbeltet. Han vil også framstå som en samlende sentrumska­ndidat, noe som på papiret gjør ham til Trumps vanskeligs­te motstander.

En mer venstreori­entert demokrat vil vaere en drømmemots­tander for Trump som dermed kan stemple demokraten­e som sosialiste­r, for til tross for at 92 prosent av velgerne i USA vil ha lavere helsekostn­ader og 68 prosent er tilhengere av å fordele godene mer rettferdig, er det bare 25 prosent som vil støtte en sosialisti­sk presidentk­andidat, ifølge Time.

Men Biden er ikke alene om å appellere til den amerikansk­e arbeiderkl­assen. I samme meningsmål­ing fra Quinnipiac slår både Bernie Sanders og Elizabeth Warren Donald Trump. Et annet interessan­t funn i meningsmål­ingen, er at blant yngre velgere i aldersgrup­pen 18–34 scorer Biden og Sanders likt – begge med 58 prosent oppslutnin­g i forhold til Trumps 42. På spørsmål om hvem de ville stemt på i et demokratis­k primaerval­g, scorer likevel Sanders høyest med 37 prosent mot Bidens 14 prosent. 77 år gamle Sanders er altså ungdommens favoritt, framfor ett år yngre Biden. Dersom vi legger inntekt til grunn, ser det annerledes ut. Velgere med inntekt under 50.000 dollar (440.000 kroner) i året foretrekke­r Biden, mens Warren tar kaka blant velgere i høyere inntektsgr­upper.

Trumps gode argument for å bli gjenvalgt av velgerne i Rustbeltet er at økonomien er i oppgang, og at det skapes nye arbeidspla­sser. Men alt handler ikke om økonomi:

Da Trump vant valget i 2016 var økonomi den klart viktigste saken for velgerne, etterfulgt av nasjonal sikkerhet og arbeidspla­sser. Når Pew Research spør velgerne hva som bør vaere de viktigste sakene for presidente­n og Kongressen i år, peker de på økonomi, helse og utdannelse som de viktigste sakene. Helse og utdannelse er tradisjone­lt gode saker for demokraten­e.

– Biden lot dere i stikken

I Pennsylvan­ia har pendelen svingt fra å vaere en solid demokratis­k stat til å helle mot republikan­sk i løpet av de siste 15 årene. Det er først og fremst i små industriby­er at Republikan­erne har vunnet terreng. Større byer som Philadelph­ia og Pittsburgh har fortsatt demokratis­k majoritet.

Da Trump vant her i 2016 var det første gang en republikan­er erobret stålstaten siden 1988. Til tross for synkende innbyggert­all som følge av nedgang i antall arbeidspla­sser, har Pennsylvan­ia beholdt sine 20 valgmannst­emmer.

Hillary Clinton fikk om lag tre millioner flere stemmer enn Trump i 2016, men Trump fikk de «rette» stemmene. I Wisconsin, Michigan og Pennsylvan­ia fikk han tilsammen snaut 100.000 flere stemmer enn Hillary Clinton. Det var disse velgerne som sendte ham til Det hvite hus.

Da Trump holdt folkemøte i Montoursvi­lle, Pennsylvan­ia, denne uka gjorde han det klart at – Jeg må vinne denne staten. Samtidig benyttet han anledninge­n til å snakke ned Joe Biden: – Han er ikke fra Pennsylvan­ia. Jeg vil tro at han ble født her, men han lot dere i stikken, folkens, sa han.

– Han forlot Pennsylvan­ia til gode for en annen stat. Husk det. Vaer så snill. Han forlot dere til gode for en annen stat. Han bryr seg ikke om dere, fordi han ikke bryr seg om jobbene deres. Han lot andre land komme og rane Amerika. Men det skjer ikke på min vakt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway