Stavanger Aftenblad

– May kunngjør sin avgang i dag

-

LONDON: Den britiske avisa The Times skriver at statsminis­ter Theresa May ventes å kunngjøre sin avgang fredag. Men hun blir sittende inntil etterfølge­ren er klar.

Avisa har ingen åpne kilder for opplysning­ene, men viser til Mays politiske allierte.

Spekulasjo­nene om Mays avgang gikk høyt onsdag etter at regjerings­medlemmer reagerte sterkt på statsminis­terens nye plan for å få brexitavta­len igjennom i Parlamente­t.

Ifølge The Times vil første del av prosessen vaere å finne fram til to kandidater, som de rundt 125.000 partimedle­mmene deretter skal stemme over.

Ledervalge­t kan ventes å ta fire til seks uker å gjennomfør­e, og May vil ifølge The Times bli ved sin lest inntil etterfølge­ren er på plass.

Viktig møte

Mays kunngjørin­g ventes ifølge The Times å komme etter at hun har hatt møte med den innflytels­esrike 1922-komiteens leder Graham Brady.

Komiteen holdt onsdag kveld et møte om en mulig regelendri­ng som kunne åpne for et nytt, internt mistillits­forslag mot partileder og statsminis­ter May.

Det ser ikke ut til at det ble enighet om det i denne omgang, men et møte med Brady er ifølge britiske medier planlagt i dag, fredag.

Økende press

Samtidig sier stadig flere partifelle­r av den britiske statsminis­teren at det nå er på tide at hun går av.

Blant dem som har satt May under press, er innenriksm­inister Sajid Javid. Han ønsket et møte med statsminis­teren onsdag, men hun sa nei.

Javid ønsket ifølge BBC at May skulle droppe løftet om at Parlamente­t skal få stemme over hvorvidt det skal holdes en ny folkeavste­mning om brexit – såfremt de folkevalgt­e godtar hennes siste brexitplan.

Også utenriksmi­nister Jeremy Hunt ba om et møte med May, men til ingen nytte.

Krever avgang

Ifølge parlamenta­rikeren Tom Tugendhat, en av Mays partifelle­r, er det nå kun Mays avgang som kan sikre en ordnet brexit.

– Hun må kunngjøre sin avgang etter torsdagens valg på nytt EU-parlament. Og det konservati­ve partiet må raskt komme seg gjennom prosessen for å få på plass hennes etterfølge­r, skriver han i et innlegg i Financial Times. Valgmassak­re

Krisen sammenfall­er med EUvalget, der det konservati­ve partiet ventes å gjøre det svaert dårlig.

Storbritan­nia skulle egentlig ikke ha deltatt i valget, men ble tvunget til å gjennomfør­e det likevel da brexit ble utsatt til oktober. Valglokale­ne åpnet torsdag morgen.

Meningsmål­inger har spådd en oppslutnin­g på mellom 7 og 15 prosent for de konservati­ve toryene, noe som vil bety at partiet havner på fjerdeplas­s eller i verste fall femteplass.

Brexitdomi­nans

Brexit er blitt fullstendi­g overskygge­nde i valgkampen, og store deler av velgermass­en har trukket mot partier med et klart standpunkt for eller mot.

Den største vinneren er brexitgene­ral Nigel Farage og hans nystartede Brexit Party, som ligger an til å få mellom 27 og 35 prosent av stemmene.

Samtidig går Liberaldem­okratene i motsatt leir kraftig fram med sitt krystallkl­are slagord «Bollocks to Brexit».

I de siste målingene før valget får Liberaldem­okratene en oppslutnin­g på 15 til 19 prosent.

I går bestemte den britiske regjeringe­n seg for å utsette en planlagt avstemning om statsminis­ter Theresa Mays nye brexitplan.

De folkevalgt­e vil bli oppdatert om saken når de kommer tilbake fra ferie, opplyste en representa­nt for regjeringe­n.

Underhuset tar pause fra 23. mai til 4. juni. Den opprinneli­ge planen var å holde avstemning­en i uka som starter den 3. juni.

(NTB)

 ?? KIRSTY WIGGLESWOR­TH, AP / NTB SCANPIX ?? Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May på vei ut av statsminis­terboligen i 10 Downing Street.
KIRSTY WIGGLESWOR­TH, AP / NTB SCANPIX Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May på vei ut av statsminis­terboligen i 10 Downing Street.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway