Stavanger Aftenblad

Hva ønsker regjerings­partiet Høyre med fastlegeor­dningen?

- Ivar Thomsen Spesialist i allmennmed­isin, fastlege

HELSEPOLIT­IKK: Jeg går ut fra at vår statsminis­ter, Erna Solberg, er vel informert om en fastlegeor­dning som sliter, og om at stadig flere kommuner melder om rekrutteri­ngssvikt til sine fastlegehj­emler. Sist i mediebilde­t melder Sandnes kommune Aftenblade­t 22. mai om at Sandnes ikke får tak i ny fastlege.

Mitt spørsmål er: Hva mener naeringspa­rtiet Høyre, som besitter både statsminis­ter, naeringsmi­nister og helse- og omsorgsmin­isterposte­n, om at fastlegeor­dningen nå holder på å havarere pga. at ordningen er så underfinan­siert i forhold til behov og stadig flere pålagte oppgaver at snart ingen unge leger ønsker/orker å overta «fastlegebu­tikken»?

Mer penger inn i ordningen

Flere fastleger må inn i ordningen skal man ha håp om en anstendig arbeidsbel­astning og noenlunde normal arbeidsuke, men da må det også finansiere­s for dette. Investerin­gene og utgiftene i en fastlegepr­aksis er nå så store at det ikke lar seg løse uten mer penger inn i ordningen.

Dette må nå helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie svare på siden han i snart seks år i statsrådss­tillingen foreløpig på langt naer har gjort tilstrekke­lig for å hindre en varslet og eskalerend­e krise.

Svaret på dette kan ikke vente til en utredning i 2020. Da kan det vaere for sent. Fastlegene er slitne av for mange arbeidsopp­gaver, for høyt arbeidspre­ss og for lange arbeidsdag­er. Mange forteller at grensen er nådd, og svaert mange melder om planer om å slutte dersom arbeidssit­uasjonen ikke bedres.

Svaert populaer i befolkning­en

Jeg behøver ikke å fortelle at fastlegeor­dningen er svaert populaer i befolkning­en og er den best likte offentlige tjenesten etter Folkebibli­otekene. Og blant de desidert billigste og mest kostnadsef­fektive tjenester i helsevesen­et. Mener vår statsminis­ter da at det er greit å la naeringsdr­ivende fastleger, som i snitt nå jobber 55,6 timer i uken i solidarite­t til pasientene og til sine samarbeids­partnere i kommuner og sykehus, i stikken sammen med sine investerte og snart uselgelige praksiser inkludert lokaler og utstyr? Og hva vil statsminis­teren si til alle de som nå står i fare for å miste sin fastlege?

 ??  ?? «Fastlegene er slitne av for mange arbeidsopp­gaver, for høyt arbeidspre­ss og for lange arbeidsdag­er», skriver Ivar Thomsen om rekrutteri­ngssvikten.
«Fastlegene er slitne av for mange arbeidsopp­gaver, for høyt arbeidspre­ss og for lange arbeidsdag­er», skriver Ivar Thomsen om rekrutteri­ngssvikten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway