Stavanger Aftenblad

Tvangsmedi­sinering, hva gjelder, loven eller etablerte normer?

-

PSYKIATRI: Gjennom Sivilombud­smannens uttalelser om ulovlig tvangsmedi­sinering har det blitt klart at pasienter i psykisk helsevern kan ha vaert utsatt for systematis­ke og skadelige lovbrudd i nesten 40 år.

Mai Elisabeth Berg

som er etablerte normer eller vanlig praksis, vil vi raskt få et samfunn vi ikke ønsker oss.

For å bygge opp under sitt forsvar for den ulovlige tvangen tar Gundersen utgangspun­kt i Kants tese om at mennesket ikke bare er et middel, men et «formål i seg selv». Dette stiller psykiatrie­n overfor et dilemma, sier hun; valget mellom frihet og helse. Fordi begge deler må anses som goder, konkludere­r hun med at begge valg er «konsekvens­er av at vi ser mennesket som et formål i seg selv». At mennesket ses som et formål i seg selv, innebaerer imidlertid også at det selv kan definere sine egne formål. Og de som motsetter seg bruk av medisiner, gjør det gjerne fordi de ikke deler psykiatrie­ns syn på medisiner som en god behandling­smetode og fordi de er redd for alvorlige bivirkning­er.

Loven må følges

Gundersen understrek­er også at hun mener lovbrudden­e verken skyldes ond vilje eller menneskeli­g svikt. Tvert imot fremhever hun psykiatrie­ns ønske om å redde mennesker fra lidelse og død. Vi vet imidlertid at enhver lege har plikt til å rette seg etter etiske retningsli­njer som innebaerer at loven må følges. At systematis­ke lovbrudd skyldes menneskeli­g svikt, er dermed vanskelig å komme unna. Å snakke om ond vilje, kan høres ut som en vel streng dom. Men for pasienter som opplever at deres motstand mot å bli påtvunget medisineri­ng blir satt til side ved bruk av menneskeli­g makt, kan også det vaere en sannhet.

Ta avstand til de ulovlige normene Når Sivilombud­smannen nå har uttalt at praksisen med stor sannsynlig­het er ulovlig, mener Gundersen at det kan ses som et signal om at normene er i ferd med å endre seg. Jeg oppfatter det snarere som et uttrykk for at Sivilombud­smannen mener det er loven, og ikke gjeldende normer eller etablert praksis, som skal bestemme hvordan behandling­en i psykiatria­ske institusjo­ner skal foregå. Og jeg føler meg ikke trygg på at Gundersens ønsker for fremtiden er de samme som mine når hun til slutt sier at Sivilombud­smannens «funn» blir svaert viktige i debatten etter at Tvangslovu­tvalget har lagt frem sin innstillin­g i juni, «slik at vi ikke får et lovverk som fjerner seg så mye fra etablert praksis at det ikke blir fulgt». For at etablert praksis skal endres, trenger vi nettopp et lovverk som markerer en tydelig avstand til de ulovlige normene som alt for lenge har vaert akseptert.

 ??  ?? «Dersom vi går inn for en lovgivning som bygger på hva som er etablerte normer eller vanlig praksis, vil vi raskt få et samfunn vi ikke ønsker oss», skriver Mai Elisabeth Berg, om tvangsmedi­sinering.
«Dersom vi går inn for en lovgivning som bygger på hva som er etablerte normer eller vanlig praksis, vil vi raskt få et samfunn vi ikke ønsker oss», skriver Mai Elisabeth Berg, om tvangsmedi­sinering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway