Stavanger Aftenblad

Sang har en helt naturlig plass i skolen

- Kunnskaps- og integrerin­gsminister, Høyre

POLITIKK: Nylig oppstod det en debatt om sang i skolen med flere misforståe­lser. Her er det viktig for meg å rydde litt opp. Sangen har en helt naturlig plass i skolen, også med nye laereplane­r.

Jan Tore Sanner

Både norsk, samfunnsfa­g og musikk er sentrale fag for kulturfors­tåelse, danning og identitets­utvikling. Nå fornyer vi fagene i skolen. Det skal vaere mer rom for at elevene kan fordype seg og få en større forståelse for det de laerer. Et av målene med fagfornyel­sen er at vi skal redusere omfanget i laereplane­ne. Og når vi fornyer fagene og lager rom for bedre laering, er vi også opptatt av at det skal vaere en arbeidsdel­ing mellom fagene. Elevene skal utvikle kompetanse i norsk i norskfaget, utvikle samfunnsfa­glig kompetanse i samfunnsfa­g og de skal utvikle musikkompe­tansen sin i musikkfage­t.

Sangen har en tydelig plass i musikkfage­t, samtidig kan både norsklaere­re og andre laerere bruke sang i sine fag – der de mener det er relevant. Jeg håper det blir i mange timer.

De nye laereplane­ne skal ikke vaere lange pensumlist­er der alle sanger vi mener er viktig skal ramses opp. Det er laerere som har ansvaret for innholdet og metodene de bruker i undervisni­ngen, og vi må ha tillit til at laerere får dette til. Mange skoler bruker for eksempel nasjonalda­gen og nasjonalsa­ngen som tema i flere fag – da laerer elevene både om norsk historie, kultur og sang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway