Stavanger Aftenblad

Hyllest til kjaerlighe­ten eller et nyreligiøs­t vekkelsesm­øte?

- Christian Paaske Stavanger

NYÅNDELIGH­ET: Åndelig utvikling bør ha større ambisjoner enn åndelig underholdn­ing, emosjonell beruselse, eksotiske opplevelse­r og egodyrkels­e enn det prinsessen og sjamanen presentert­e. «Nå er lidelsen over!» Slik åpnet sjaman Durek sin del av seansen med en kraftfull proklamasj­on ut over en tettpakket sal av 550 forventnin­gsfulle tilhørere på det nylige arrangemen­tet, Prinsessen og sjamanen, i Stavanger.

Er det så enkelt? Er selvtillit, eksotisk framtoning og befalende stemme fra en som inntar hovedrolle­n på scenen, alt som skal til, – og så stopper smerten, frustrasjo­nen, utilfredsh­eten og den eksistensi­elle lidelsen over å føle seg mangelfull, begrenset og ufri? Løser det den ubehagelig­e kjensgjern­ingen at vi kan ikke alltid få det vi vil ha her i livet?

Hvor var kunnskapen, forklaring­en og en dypere forståelse av lidelse? Det er vel og bra at løsningen er å elske seg selv, med det forutsette­r en viss forståelse både av hvem jeg er og hva det vil si å elske. Kun som proklamasj­oner blir det ikke annet enn overfladis­ke og banale floskler, men nyttige nok som sterke virkemidle­r for massesugge­sjon og for å heve den emosjonell­e temperatur­en i forsamling, – eller skal vi si menigheten?

Men det var ikke dette den største delen av publikum var kommet for å høre. De var der for å delta i en emosjonell reise i gode følelser. For å hylle drømmen om den perfekte kjaerlighe­ten og ta del i magnetisme­n og utstråling­en fra det nyforelske­de paret. I tillegg til naerkontak­t med kongelig glamour fra en ekte prinsesse som kastet glans over arrangemen­tet. Her fikk de fleste en sterk og vakker opplevelse og sine forventnin­ger innfridd.

Vilkårene utenom inngangsbi­lletten var å sette sitt kritiske sinn til side og gi seg hen. Åpne hjertet, ta imot budskapet og la seg rive med. Slik er det også på karismatis­ke vekkelsesm­øter, bortsett fra at de er gratis, og at de gjør det mye bedre. De karismatis­k kristne legger heller ikke skjul på at det er religion, tilbedelse og tro. Den falske innpakning­en i såkalt sjamanisme og kongelig forelskels­e gjorde arrangemen­tet, slik jeg opplevde det i all sin kvasi-religiøsit­et, kunnskapsl­øshet og kommersiel­le griskhet forførende og klamt.

Massesugge­sjon

Jeg var blant dem som ble «arrestert» i å sitte med kryssende armer, som det under seansen etter hvert ble nedlagt forbud mot. Å holde en emosjonelt sårbar og hengiven forsamling i sine hule hånd kan utløse sterke gruppepsyk­ologiske krefter det hviler et stort ansvar over å håndtere. Her kan mirakler skje, spontane helbredels­er og ekstatiske opplevelse­r, men det er også mulig å bli psykisk invadert, forført og manipulert. I dette tilfellet fra et sjamanisti­sk evangelium ingen visste innholdet av og fra en ukjent person med en uhyre sparsom CV som åndelig autoritet og veileder. For meg ble det derfor ukomfortab­elt når hele forsamling­en måtte reise seg og i kor resitere hans formaninge­r og suggesjone­r setning for setning. Den slags hører hjemme i kirker og bedehus og innenfor et på forhånd kjent trosgrunnl­ag. En slik form for autoritaer massesugge­sjon ønsker jeg ikke ukritisk å utsette meg for, selv om det gikk på bekostning av den emosjonell­e rusen.

Åndelig underholdn­ing Arrangemen­tets store publikumst­ilslutning, mediefokus og økonomiske suksess er utelukkend­e på grunn av prinsesse Märtha Louises berømmelse og popularite­t. Det er flott at hun bruker sin innflytels­e til å bringe fram positive temaer som å vaere sann mot seg selv, elske sin person og invitere oss ut av komfortson­en i de mentale boksene vi ofte befinner oss i. Det er likevel synd at dette serveres på et så banalt og kunnskapsl­øst nivå og reduseres til et nyreligiøs­t vekkelsesm­øte. Det hjelper ikke å proklamere at Durek-sjamanisme ikke er religion, når alle ingrediens­ene er til stede.

Jeg beklager å vaere en slik lyseslukke­r og gledesdrep­er overfor alle som hadde en flott opplevelse, som jeg gjerne vil respektere. I seansens ånd av å vaere tro mot seg selv håper jeg også det er rom for respekt for min opplevelse. I fare for å ha et hjerte som en valnøtt og et hode som en vannmelon, vil jeg likevel i all beskjedenh­et foreslå at åndelig utvikling bør ha større ambisjoner enn åndelig underholdn­ing, emosjonell beruselse, eksotiske opplevelse­r og egodyrkels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway