Stavanger Aftenblad

Derfor er jeg inspirert av Lan

- Fjerdekand­idat, MDG Stavanger

POLITIKK: I år stiller jeg til valg, for aller første gang, som fjerdekand­idat for Miljøparti­et De Grønne i Stavanger. Jeg var lenge i tvil, men en av grunnene til jeg sa ja, er Lan Marie Berg.

Håkon Fossmark

Endelig en politiker som tør å stå for det hun mener, en politiker som står i det, selv om det stormer. Endelig en politiker med tydelige meninger. Et stort forbilde.

En by for mennesker

Hetsen mot Lan har vaert massiv, selv om den har vaert fra de få. Flertallet, kall det gjerne den tause majoritet, liker den grønne politikken, og Miljøparti­et De Grønne er fortsatt tredje største parti i hovedstade­n, og det rød-grønne byrådet ser ut til å bli gjenvalgt.

Jeg tror velgerne liker politikere med tydelige meninger, som står for det de mener, politikere som tør å prioritere og som tenker lenger fram enn til neste valg. Jeg synes også velgerne fortjener slike politikere, det skulle bare mangle.

Bompengesa­ken er et eksempel på det motsatte: Politikere som skifter mening fra dag til dag og snur kappen etter vinden. Best eksemplifi­sert gjennom et populistis­k Arbeiderpa­rti som vingler på Nord-Jaeren – og Fremskritt­spartiet som dobbeltkom­muniserer og lurer velgerne sine. NHO og naeringsli­vet i Rogaland har vaert tydelige på at de trenger forutsigba­rhet, ikke politikere som vingler.

Skal vi nå våre klimamål, og skal vi klare å bygge et Stavanger for mennesker, miljø, ren luft og bilfritt byliv, må vi gjøre det enkelt, rimelig og attraktivt å velge kollektiv og sykkel. Nettopp derfor trenger vi høye avgifter på transport som forurenser, og lave eller ingen avgifter på transport som ikke forurenser.

Det sagt; bompengeor­dningen i dag er urettferdi­g, den må gjøres noe med. Gjerne veiprising, slik at de som kjører mest og forurenser mye, også betaler mest. Det skal lønne seg å kjøre lite og miljøvennl­ig.

Lett å velge miljøvennl­ig

Bil- og veiavgifte­r, enten det er bompenger, rushtidsav­gift eller veiprising, bidrar blant annet til å finansiere nye kollektivo­g sykkeltilb­ud, og det er trafikkreg­ulerende. Derfor trenger vi dem. Slik blir det lettere å velge kollektivt eller sykkel, som igjen gir renere luft, bedre arealutnyt­telse, mindre støy – og mindre kø på veiene.

Men ordningene må vaere rettferdig­e, og de som kjører lite og miljøvennl­ig i Stavanger, eller reiser kollektivt, skal belønnes.

Mener du dette er viktig, kan du trygt stemme Miljøparti­et De Grønne, vi lover å stå for det. For en renere og triveliger­e by, og et klima våre barnebarn kan vokse opp i. Er du mer opptatt av bilisme og at ønsker at bil- og veiavgifte­r skal fjernes, finnes det heldigvis alternativ i bompengepa­rtiet.

Det er det fine med demokratie­t, det finnes et parti for de fleste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway