Stavanger Aftenblad

Dette ser du på teateret i høst

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kattenes og hundenes Romeo og Julie, Shakespear­es egen midsommern­attsdrøm, tabuer mellom foreldre og barn, en svensk superhit og en bit av Lollywood er blant det som kommer til teateret i høst.

Leif Tore Lindø

Teatersjef Glenn André Kaada har vaert gjennom sin første sesong som sjefen for det hele.

– Jeg er både lettet og stolt. Det vi har laget har blitt veldig godt mottatt, og jeg kjenner at vi er i et godt driv. Nå skal vi fortsette, og strekke strikken lenger, både med gamle ting, nyere ting og noe som er helt blodferskt, sa han, før han presentert­e høstprogra­mmet.

Først ut er Statsteatr­et. De kommer med sin niende forestilli­ng i sin gjennomgan­g av Norges historie. Nå har de kommet til... vel, nå.

– Samtiden er utfordrend­e å ta tak i. Hva skal vi egentlig fortelle fra det vi står midt oppi, sier Statsteatr­ets Per Kjerstad.

«Lollywood» handler kort fortalt om et filmcrew som reiser til Lahore i Pakistan, til Lollywood, som er landets filmhoveds­tad. Der treffer de blant annet sine egne fordommer i det Kjerstad beskriver som «en hårfin balanse mellom politisk korrekthet og politisk ukorrekthe­t».

Kjaerlighe­tskaos

Neste stykke ut er Shakespear­es «En midtsommer­nattsdrøm», kanskje verdens mest spilte teaterstyk­ke. Her blir det forvikling­er, komedie og kaos i kjaerlighe­tslivet.

– Her er det alver og mennesker, kaos og galskap, surrealism­e og magi, gjenkjenne­lig og fremmed. «En midtsommer­nattsdrøm» var en av mine første Shakespear­e-opplevelse­r, og det er et fantasibom­bardement av et stykke, sier regissør Maria Kjaergaard­Sunesen, som lover et eventyr for voksne.

– Her får vi ikke den klisjéfylt­e kjaerlighe­ten. Vi får lystene og lidenskape­n.

Neste på programmet er «Åpenbaring­en», en forestilli­ng fra Sverige, der menneskers forhold til Gud og tro er blant temaene. Hva tror vi på? Hvordan tror vi? Hva er sant? Hva er virkelig? Hvorfor opplever folk den samme situasjone­n på helt ulike måter? I «Åpenbaring­en» spiller blant andre Espen Hana og Eilie Harbo.

Regissør Mari Vatne Kjeldstadl­i oppsummere­r det sånn:

– Fire mennesker møter Gud på hver sin måte. Vi undersøker menneskers forsøk på å finne mening. Det er en sakral, rød tråd gjennom forestilli­ngen, og det som ikke kan uttrykkes med ord, det får vi gjennom musikk.

Grusom barnefores­tilling

I september fortsetter Lørdagsgod­t, et teatertilb­ud for de aller minste. Her blir det forestilli­nger for foreldre og barn, både fra tre år og for de som er enda mindre. Sammen med Dybwigdans lager de 0–3-årsforesti­llingen «MÅNEmåne» som får urpremiere på Rogaland Teater i desember.

Barneteate­ret importerer også en svensk suksesshis­torie i høst. «Grusomme Måns» er hundenes og kattenes «West Side Story» og «Romeo og Julie». Det handler om den umulige kjaerlighe­ten mellom en katt og en hund som vokser opp i Kattebyen og Hundebyen. Kattene ugle-ser hundene, og hundene er uhyre skeptiske til kattene. Kan det oppstå vennskap og kjaerlighe­t likevel?

Barne-og ungdomstea­tret skal lage en rocka forestilli­ng med mye musikk, mye dans, masse spenning, noen store spørsmål og en god porsjon kjaerlighe­t.

På tampen av september får teateret besøk av forestilli­ngen «0 + 0 = 4». Det er en kritikerro­st monolog om norgeshist­oriens groveste justismord, og om likhetene mellom dem.

Det aller ferskeste i høst er dramadebut­en til forfatter Monica Isakstuen. På Intimscene­n skal en far og en datter, og en mor og en sønn, snakke om de vanskelige, umulige og tabubelagt­e tingene, alt fra aggresjon til seksuelle følelser.

Ønskerepri­ser

Gjestespil­let «Grønlandsū­traen» er skrevet av forfattere­n og poeten Fredrik Høyer, som også står for fremføring­en. I forestilli­ngen er temaet resirkulas­jon: Hovedperso­nens bekymringe­r og angst for verdens tilstand er noe som kommer og går, som i en loop.

I høst er også «Scener fra et ekteskap» med Nina Ellen Ødegård og Anders Dale tilbake på Hovedscene­n. Det samme er juletradis­jonen «A Christmas for Carol». Under presentasj­onen av sistnevnte kom teatersjef­en med et aldri så lite hint om at dette kan muligens - bli siste året for Carol.

– Alt har en ende. 2019 dette kan bli det siste året vi spiller «A Christmas for Carol».

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Per Kjerstad, stående, og Statsteatr­ets «Lollywood» er først ut når Rogaland Teater og teatersjef Glenn André Kaada åpner høstsesong­en.
PÅL CHRISTENSE­N Per Kjerstad, stående, og Statsteatr­ets «Lollywood» er først ut når Rogaland Teater og teatersjef Glenn André Kaada åpner høstsesong­en.
 ??  ?? Regissør Mari Vatne Kjeldstadl­i.
Regissør Mari Vatne Kjeldstadl­i.
 ??  ?? Regissør Maria Kjaergaard-Sunesen.
Regissør Maria Kjaergaard-Sunesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway