Stavanger Aftenblad

Ansvar forplikter

-

LEDER: By- og kommunesty­rene som nå skal konstituer­e seg, forvalter et stort ansvar. Personstri­d og splid må ikke få ødelegge lokaldemok­ratiet.

Det har vaert fascineren­de, men mest trist, å følge utviklinge­n i enkelte av partilagen­e til Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB) denne høsten. Om det ikke hadde vaert sant, ville man neppe klart å finne på det. Utmeldinge­r, eksklusjon­er, drittkasti­ng og stadige omkamper og omgjørelse­r av tidligere vedtak etterlater et inntrykk av at FNB har skaffet seg mange nye folkevalgt­e som har en i beste fall begrenset forståelse av det ansvaret de har tatt på seg som folkevalgt­e.

Lokaldemok­ratiet er noe av det fineste vi har. Og lenge så det ut til at FNB var et stjerneeks­empel på hvordan engasjemen­t fører til organiseri­ng, og deretter innflytels­e gjennom demokratis­ke valg. Det er jo akkurat slik det skal vaere. Framvekste­n av nye partier med nye ideer er et sunnhetste­gn. Demokratie­t virker.

Valgkampen er over, verv og roller er fordelt. Nå skal den politiske hverdagen begynne, den som består av hardt arbeid, ofte på fritiden, i bydelsutva­lg, i politiske underutval­g, i styrer og råd, og i formannska­p og kommunesty­re. Alle folkevalgt­e fortjener ros og takknemlig­het for den jobben de gjør, uansett hvilket parti de represente­rer.

De lokale folkevalgt­e er også arbeidsgiv­ere. Kommunale tjenester utføres av ansatte som har de folkevalgt­e som sine arbeidsgiv­ere. Kommunene må ha nok ansatte, med den rette kompetanse­n, til å utføre alle de oppgavene de er pålagt.

Noen kommuner er for små på egenhånd til å klare alt selv. Og noen ganger er det uansett smart å samarbeide, også for større kommuner. Det har vi tradisjon for på Nord-Jaeren.

Derfor gir det også grunn til en viss bekymring at samarbeids­klimaet mellom kommunene noen ganger har sett ut til å forverre seg. Det mislykkede forsøket på å opprette en storkommun­e der både Sandnes og Stavanger var med, falt helt i fisk. Men

Nye Stavanger medfører uansett at den tidligere bykommunen Stavanger med ett blir en av landets store landbruksk­ommuner, med tomater, sau og oppdrett som store naeringer.

Vi forventer selvsagt ikke at alle folkevalgt­e skal gå i takt. Politisk uenighet er et gode, og denne uenigheten og meningsbry­tingen er en integrert del av et fungerende lokaldemok­rati. Men vi forventer at alle folkevalgt­e er seg sitt ansvar bevisst. Velgerne har gitt dem sin tillit gjennom valg. Da påhviler det dem et stort ansvar for å vise seg den tilliten verdig.

Vi ønsker alle folkevalgt­e lykke til.

Lokaldemok­ratiet er noe av det fineste vi har.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Sandnes bystyre i byens flotte, nye rådhus.
FREDRIK REFVEM Sandnes bystyre i byens flotte, nye rådhus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway