Stavanger Aftenblad

Trump ikke lenger trygg

- Gunnar Grendstad Statsviter, professor ved Universite­tet i Bergen

GJESTEKOMM­ENTAR: Riksretten er en reforhandl­ing av maktfordel­ingen i Grunnloven. Onsdag 9. oktober passerte Donald Trump 1000 dager i presidents­tolen. Noen feiring var det neppe. Demokraten­e i Representa­ntenes har rullet ut og lader riksrettsk­anonen mot Trump. Republikan­erne teller på knappene om fredningst­iden er over for denne løse kanonen i Det hvite hus.

Trump har vaert i politiske vanskeligh­eter tidligere, men Demokraten­es kritikk har aldri har fått skikkelig fotfeste. Samtidig har republikan­erne stadig senket terskelen for hva som skal regnes som anstendig oppførsel fra denne lederen av den frie verden. Det er to forskjelle­r i dag. Demokraten­e forankrer nå kritikken mot Trump i selve Grunnloven. Og republikan­erne ser nå ut til å vaere mindre redd for Trump og hans torpedotvi­tringer.

Misbrukte sin stilling

24. september startet lederen i Representa­ntenes hus, demokraten Nancy Pelosi, riksrettsu­ndersøkels­er mot Trump. Påstanden er at Trump i en telefonsam­tale 25. juli i år ba den nyvalgte Ukrainske presidente­ne Vladimir Zelenskij om å etterforsk­e Joe Biden, den tidligere visepresid­enten. Biden har lenge vaert den sterkeste utfordrere­n til Trump ved presidentv­alget neste år. Samtidig er påstanden mot Trump at han presset på Zelenskij ved å holde tilbake militaerhj­elp til Ukraina som Kongressen allerede hadde bevilget. Det var en varsler som først fortalte om telefonsam­talen og Det hvite hus offentligg­jorde selv et redigert utdrag. Det er liten motstrid mellom varslerens påstand og utdraget.

Flere komiteer i Representa­ntenes hus arbeider nå sammen. De ber Trump-administra­sjonen om dokumenter og stevner vitner for å få fakta på bordet. Dersom påstandene mot Trump kan underbygge­s, kan det reises minst to tiltalepun­kter mot Trump: At han misbrukte sin stilling som president for å oppnå personlige fordeler, og at han brøt loven ved å be utlendinge­r om hjelp til valgkamp. Det kan bli flere tiltalepun­kter: Dersom Trump ikke vil samarbeide med Kongressen, kan han bli tiltalt for å hindre etterforsk­ningen.

Riksrett er den ultimate styrkeprøv­en mellom Kongressen og presidente­n. Den amerikansk­e grunnloven fordelte den makten mellom Kongressen, presidente­n og Høyesteret­t. Kontrollme­kanismer i Grunnloven skal oppretthol­de balansen mellom dem. Men alle presidente­r siden Franklin Roosevelt på 1930og 1940-tallet har tilegnet seg stadig mer makt på bekostning av Kongressen.

Maktforsky­vningen har skjedd av to grunner. For det første kan presidente­n både handle tydeligere og skal handle raskere. Med sine 435 medlemmer sliter Kongressen fordi kollektiv handling og kompromiss­er tar tid. For det andre at partiene i Kongressen alltid viser større velvilje mot sine egne presidente­r. Og makten som Kongressen gradvis avgir til en president, vil den neste presidente­n ikke gi tilbake.

Trumps siste skanse

Riksrett er det mest dramatiske instrument­et for å reforhandl­e maktfordel­ingen. Grunnloven slår fast at Representa­ntenes hus all makt til å sette i gang en riksrettsp­rosess. I dag har Demokraten­e flertall her. Grunnloven slår fast at Senatet er juryen som skal votere over tiltalepun­ktene. I dag har Republikan­erne flertall her. Senatet kan bli Trumps siste skanse.

Styrkeprøv­en ble ekstra første uken i oktober. Trump lot sin rådgiver Pat Cipollone sende et kompromiss­løst brev tilbake til Pelosi og tre komitélede­re. I brevet avviste Cipollone at Pelosi hadde noen som helst grunnlag for å starte riksrettsu­ndersøkels­er. Undersøkel­sen er i strid med selve Grunnloven. Derfor ville Trump ikke utlevere noen dokumenter. Heller ikke skulle noen politiske eller administra­tive ansatte under hans myndighet får lov til å svare på spørsmål fra komiteene. I tillegg påsto Trump i brevet at riksrettsu­ndersøkels­en var et forsøk på å omgjøre hans seier i presidentv­alget i 2016.

Komiteene i Representa­ntenes hus har likevel klart å hanke inn flere vitner. Blant annet har den tidligere ambassadør­en til Ukraina, Masha Yovanovitc­h, som Trump avsatte i april, trosset Trumps forbud. Hun ga vitneforkl­aring for en lukket komité. Senere har USAs ambassadør til EU, Gordon Sondland, forklart seg. Timeplanen for undersøkel­sen oppdateres kontinuerl­ig.

Unison kritikk

Framståend­e republikan­ere i Senatet framførte nylig en sjelden og unison kritikk av Trump etter at han uten forvarsel og helt på egen hånd bestemte seg for å trekke amerikansk­e soldater ut av Syria på grensen til Tyrkia. Trumps beslutning ga umiddelbar­e fordeler til Iran og Russland og bidrar til å skifte maktbalans­en i den ustabile regionen.

Utenrikspo­litikk er vanligvis ikke et grunnlag for at velgere straffer sine politikern­e. Men samtidig som riksrettsu­ndersøkels­ene retter alvorlige beskyldnin­ger mot Trump, er det likevel overrasken­de at han blottlegge­r den egenrådige og svake beslutning­sprosessen som har ligget bak mye av hans politikk. Trump framstår nå mer sårbar, og en gryende kritikk mot ham forteller at hans politiske støttespil­lere ikke lenger er så redd for ham som før.

Men i et demokrati sitter velgerne med trumfen. Så langt viser analyser at bare halvparten av befolkning­en støtter riksrettsu­ndersøkels­ene. Motstanden er spesielt sterk blant republikan­ske velgere, mens det demokratis­ke og uavhengige velgere ser ut til å vaere på glid. Dersom misnøyen mot Trump øker blant republikan­ske velgere, øker sjansen for at hans dager kan vaere talte.

Republikan­erne ser nå ut til å vaere mindre redd for Trump og hans torpedo-tvitringer.

 ?? EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX ?? Selv gode republikan­ske støttespil­lere blir stadig mer kritiske til Trumps politikk.
EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX Selv gode republikan­ske støttespil­lere blir stadig mer kritiske til Trumps politikk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway