Stavanger Aftenblad

– Vi føler ikke på oljeskam

- Pernille.fillipa.pettersen@aftenblade­t.no

UNIVERSITE­TET: Studentene Kenneth Løland og Caetano Andrade skal inn i en naering som møter mye motbør i oljeskamme­ns tidsalder. Selv føler de ikke på skam.

Pernille Filippa Pettersen

– Vi er bevisste at vi går inn i en industri som tradisjone­lt har forurenset mye. Men det er slik at verden trenger energi, og akkurat nå har vi ikke mulighet til å dekke energibeho­vet ved fornybar energi. Dermed blir det opp til industrien å finne gode miljøvennl­ige løsninger. Det er en forandring vil ønsker å vaere en del av, og vi føler ikke på oljeskam, sier masterstud­ent i petroleum ved Universite­tet i Stavanger, Kenneth Løland, og ser bort på studiekame­rat Caetano Andrade som nikker.

– Om 30 år kommer jeg ikke til å vaere en petroleums­ingeniør men en energiinge­niør, sier Andrade.

I likhet med Løland er han student ved masterstud­iet i petroleum. 1. oktober ble de sammen med tre medstudent­er tildelt pris for beste studenter ved første året master petroleum av konsulents­elskapet Acona.

Skamnaerin­gen

– Acona så at faerre og faerre studenter søkte petroleums­studier både på Det teknisk-naturviten­skapelige Universite­tet (NTNU) og Universite­tet i Stavanger (UiS). For oss er det viktig at det er et godt tilfang på flinke petroleums­ingeniører. Vi begynte derfor å diskutere i ledergrupp­en hva vi kunne gjøre, sier administre­rende direktør, Stig Hognestad.

Resultatet ble en årlig pris som skal vaere med å løfte petroleums­studiene og som skal slå et slag for skamnaerin­gen.

– Det meste vi leste i avisene om naeringen vår var negativt. Skal vi klare å levere energi, renere enn kullkraft, samt fortsette med god økonomi i Norge, trenger industrien og Acona petroleums­ingeniører, sier Hognestad.

Økning i søketall

Oljenedtur­en i 2014 har påvirket søketallen­e til oljerelate­rte fag, men i år opplevde UiS en økning i antall søkere til petroleums­utdanninge­ne. For bachelor- og femårige utdanninge­r økte søketallet med 17 prosent fra fjoråret, og for femårige utdanninge­r med 1,5 prosent, viser tall fra UiS.

Saerlig internasjo­nale studenter vil til Stavanger og UiS for å studere petroleum. Til de toårige masterne innen petroleum var det 928 internasjo­nale søkere til 75 studieplas­ser i 2018.

– Jeg kommer fra Brasil hvor vi ser på oljeindust­rien som en kilde til flere arbeidspla­sser og bedre økonomi for samfunnet som helhet. Jeg ble overrasket over hvor mye motbør denne naeringen fikk i Norge. Jeg tror gjerne internasjo­nale studenter har et annet syn på oljebransj­en enn norske studenter, men det blir kun spekulasjo­ner, sier Andrade, som håper prisen kan vaere med å øke attraktivi­teten til petroleums­studiene.

– Jeg tror en pris som dette kan vaere med å oppmuntre flere til å velge en utdanning innen petroleum på UiS. Prisen er bra for både studentene og industrien som trenger gode ingeniører.

Optimisme i bransjen Oljenedtur­en er over for de aller fleste, og aktivitete­n er tilbake på gamle nivåer i mange segmenter. Denne uken arrangeres oljemessen Offshore Technology Days (OTD) med temaet «Optimismen er tilbake».

Til Sysla fortalte flere ledere i oljerelate­rte selskaper at de trenger både fagarbeide­re og ingeniører med god kompetanse og at konkurrans­en er høy.

– Jeg hadde ansatt 50 nye denne uken hvis jeg fikk tak i fagarbeide­rne vi trenger. Men de fagarbeide­rne finnes ikke, sa administre­rende direktør i STSgruppen, Ingrid Solheim, på oljemessa.

Dekan ved Det teknisk-naturviten­skapelige fakultetet ved UiS, Øystein Lund Bø, forklarte til Aftenblade­t 19. september i år at økt fokus på miljø var en av flere mulige grunner til at flere studenter velger bort petroleums­studier.

– Unge ønsker å gå inn i en bransje hvor de kan bidra til samfunnslø­sninger og noen opplever kanskje ikke oljebransj­en som det rette stedet. Men vi ser også at mange unge som går inn i oljebransj­en i dag har et bevisst forhold til klimautfor­dringene, og er opptatte av å komme med gode løsninger som kan få ned klimautsli­ppene, uttalte Lund Bø.

Oljeskam

I forbindels­en med den voksende klimadebat­ten har begrepet oljeskam blitt flittig brukt. Men det er ikke bare skam innenfor oljebransj­en. Det snakkes også om flyskam, hytteskam, kjøttskam og bilskam, for å nevne noe. Tidligere i år har flere oljearbeid­ere tatt til ordet mot skammen, og

Jeg kommer fra Brasil hvor vi ser på oljeindust­rien som en kilde til flere arbeidspla­sser og bedre økonomi for samfunnet som helhet. Jeg ble overrasket over hvor mye motbør denne naeringen fikk i Norge.

Petroleums­student Caetano Andrade

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Caetano Andrade og Kenneth Løland er to av fem studenter som vant pris av konsulents­elskapet Acona basert på karakteren­e sine. – Det er høy konkurrans­e på studiet. Derfor er det kjempekjek­t å vinne denne prisen, sier Løland.
JON INGEMUNDSE­N Caetano Andrade og Kenneth Løland er to av fem studenter som vant pris av konsulents­elskapet Acona basert på karakteren­e sine. – Det er høy konkurrans­e på studiet. Derfor er det kjempekjek­t å vinne denne prisen, sier Løland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway