Stavanger Aftenblad

Kineserne kommer

-

arbeid med «alle parter». Kineserne oppfordrer sitt eget naeringsli­v til å delta i å bygge infrastruk­tur på strekninge­n. Når Rafaelsen leser, «står det om Norge på annenhver side».

For Kina er nye skipsruter gjennom Arktis en del av landets enorme Belt and Road Initiative (se faktaboks). Norge er en naturlig partner for Kina på «den polare silkeveien», bekrefter Yi Xianliang, Kinas ambassadør i Norge, i et e-postinterv­ju.

– Potensiale­t for samarbeid til gjensidig utbytte er enormt, skriver han.

Det nordligste chinatown

En hustrig høstdag er det likevel sant å si ikke mye i Kirkenes som baerer bud verken om et arktisk Rotterdam eller kinesiske interesser.

Kinarestau­ranten Shanghai tilbyr riktig nok røde papirservi­etter, røde lamper og rødt veggtil-vegg-teppe. Men byens fastboende kinesere kan telles på én hånd.

Midt i Kirkenes sentrum tronet lenge også en kinesisk portal, en levning fra vinterfest­ivalen Barents Spektakel, som i år hadde Kina som tema. Til festivalen dekorerte arrangøren­e fasader med kinesiske tegn og gjorde Kirkenes til «verdens nordligste Chinatown». I flere dager spiste folk veganske sjøgress-nudler med pinner, laerte om Kinas interesser i Arktis og så på dokketeate­r fra Harbin.

Kinesere vil ha nordlys

Med høst og vinter kommer dessuten bussene fra Finland, fylt opp av middelklas­se-kinesere som vil spise kongekrabb­e og se nordlys og reinsdyr mens de blir trukket i sleder av blåøyde Alaska huskyer.

– De vil rett og slett komme til et sted der det ikke er et helvete å vaere menneske, sier Kåre Tannvik.

Han driver Snowhotel Kirkenes, som er iglohotell i vinterseso­ngen og som tilbyr hele den arktiske opplevelse­spakken. Huskyene Elliot, Varg og nesten 170 andre lader opp til årets innrykk i sin digre innhegning like ved.

Mindre fare for krig

Kirkenes er langt unna for de fleste nordmenn. Men mer enn noe annet sted er det her territorie­t Norge møter verdens konflikter:

Grenseover­gangen til Russland er 17 minutters kjøring unna. Mens russere drar til polet i Kirkenes for å kjøpe vin de ikke finner hjemme, kjører halve SørVarange­r en liten time til den russiske byen Nikel for å fylle bensin. I Vardø, Vest-Europas østligste by, har USA levert den enorme militaere radaren Globus III, en stor, hvit ball på en høyde over bebyggelse­n. Den liker Russland dårlig. Deres aller viktigste militaer

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway