Stavanger Aftenblad

Kirkenes er på Kinas arktiske silkevei

- Ingeborg Eliassen, Aftenblade­t/ Investigat­e Europe

SJØRUTEN I NORD: Hva får du hvis du blander en glødende ordfører, en shippingpi­oner, et smeltende Arktis, Kinas interesser og verdens tredje største konteinerk­onsern? Planer om et «arktisk Rotterdam» i Kirkenes. Mannen som ruver på kaien mellom to russiske krabbetrål­ere, har rød allvaersja­kke med Ap-logo og like røde sko. Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger, trenger normalt ikke hjelp for å bli sett eller hørt. – Jeg er stor i kjeften, opplyser han.

Rafaelsen føler likevel han jobber i motbakke når han prøver å få «Oslo» til å forstå muligheten­e som byr seg når pol-isen smelter og en snarvei for skip mellom Kina og Europa åpner seg: En historisk sjanse for Kirkenes, Finnmark, Norge og Norden.

Kirkenes kan få en megahavn med togforbind­else til Finland og sørover. Havnen blir første og siste stopp i EØS-området langs Nordøstpas­sasjen, strekninge­n langs den russiske nordkysten som Kina kaller en «polar silkevei». Fagmiljøen­e sier «Den nordlige sjøruten», NSR. Denne veien mellom Kina og Europa er 40 prosent kortere enn via Suezkanale­n. For hvert år som går, blir den mer naerliggen­de: Klimaendri­ngene gjør at Arktis kan vaere helt isfri om sommeren i løpet av 20 år, spår forskere.

– Ja, jeg har brukt ordene «Singapore» og «Rotterdam», sier Rafaelsen.

– Norge kan bli Europas logistiske sentrum på Den nordlige sjørute. Hvis dette ikke har nasjonaløk­onomisk betydning, så vet ikke jeg. Vårt problem er at det ikke er interesse i sentrale politiske miljøer.

Langs Russlands enorme, øde kyst trengs fortsatt spesialbyg­de skip med isbryterfu­nksjon store deler av året. Men i Kirkenes kan mindre avanserte lasteskip ta over konteinerl­ast fra Kina og seile sørover langs norskekyst­en mot Rotterdam, Zeebrugge og Göteborg. Noe av lasten kan fraktes videre over land – hvis det altså bygges 450 km jernbane til Rovaniemi i Finland, som har forbindels­e videre til Helsinki.

Der bor Peter Vesterback­a, kjent som utvikler av spillet Angry Birds og med en energi som matcher Rafaelsens. Hans private megaprosje­kt til 15 milliarder euro er to tunneler for høyhastigh­ets jernbane for passasjere­r og gods under Finskebukt­a, fra finske Esbo til estiske Tallinn, med en Dubai-inspirert kunstig øy på veien. Fra Estland kan godset sendes i alle europeiske retninger.

Vesterback­as FinEstBayA­rea Developmen­t (FBA) har sikret seg intensjons­avtale om finansieri­ng gjennom en arabisk investor og et kinesisk holdingsel­skap. De har også tilsvarend­e avtale om at China Internatio­nal Railway Group skal bygge, ifølge partner Kustaa Valtonen.

Men den estiske regjeringe­n har ikke gitt grønt lys ennå. Og Helsinki-regionen har sin egen plan, møysommeli­g utviklet. Deres toglinje starter i Helsinki, ikke i Esbo. Den har ikke finansieri­ng. FBA, derimot, selger allerede billetter til sin første togavgang i 2024.

Kina + Kirkenes

Verdens tredje største konteiners­elskap har for lengst funnet Kirkenes på sine kart. I fjor tilbakela til sammen 27 skip hele ruten mellom Kina og Europa. Åtte av dem var fra Kinas statseide Cosco. Kirkenes er en av Coscos mulige destinasjo­ner langs ruten, sa Chen Feng, selskapets generaldir­ektør for marked og salg, på en konferanse i Shanghai i år, ifølge The Barents Observer.

Ordfører Rafaelsen er en aldri hvilende lobby. Han er vert for Kinas ambassadør og kinesiske entreprenø­rkjemper. Han er i Oslo. Han er i Kina for å fremme kommunens naeringsli­v. Rafaelsen fronter også samarbeids­avtalen som har gjort Sør-Varanger (befolkning på 10.000) til vennskapsk­ommune med kinesiske Harbin (befolkning på 10 millioner).

– Kirkenes er nevnt oftere enn Oslo på kinesiske søkemotore­r. Dette er Norges geopolitis­ke sentrum for Kina, ikke Oslo, sier ordføreren.

I fjor offentligg­jorde Kina en utredning om sin Arktis-politikk. Den slår fast at Kina, som kaller seg en «naer-arktisk stat», vil utvikle skipsruter der i sam

Kirkenes er nevnt oftere enn Oslo på kinesiske søkemotore­r. Dette er Norges geopolitis­ke sentrum for Kina, ikke Oslo.

Rune Rafaelsen, ordfører i Sør-Varanger

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway