Stavanger Aftenblad

Ga mennene fri og dro på strikkefes­tival

- Kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Strikk og drikk, strikkebin­go og strikkekin­o var noen av tilbudene under Stavangers sjette strikkefes­tival.

Kjell Arne Knutsen

I en hel uke har flere hundre strikkere vaert på kurs, workshops, foredrag og strikkekaf­eer. Festivalen ble avsluttet søndag.

Jane Jensen fra Stavanger var en av dem som ga mannen strikkefri denne helgen. Mens hun er på Stavanger strikkefes­tival, kan han gjøre hva han vil.

– Han kan ligge på sofaen hele helgen om han vil, sier hun.

Mye uferdig

Da en av døtrene flyttet ut hjemmefra, overtok Jane Jensen et av de ledige garderobes­kapene og fylte det opp med nøster og påbegynt strikketøy.

Kvinnene rundt bordet innrømmer at det blir en del påbegynte strikkepro­sjekter som ikke alltid fullføres. Gunvor Bakke fra Skjold sluttet å telle antall uferdige prosjekter, også kalt ufo-er, da hun kom til 20.

– Når du er kommet så langt på genseren at du ser mønster og farge, så blir det fort litt kjedelig å fortsette. Jeg har en strikkejak­ke som bare mangler knappestol­pen på å bli ferdig. Det er bare idioti at jeg ikke fullfører, sier hun.

Strikkerne er opptatt av HMS. For å redusere belastning­en på hendene, skifter de mellom tjukke og tynne strikkepin­ner.

– Vi vil helst unngå senebetenn­else, sier Gunvor Bakke.

Anne Kristine Lilleskog Andersen kommer fra Vindafjord. Hun kjørte hjemmefra tidlig lørdag morgen i bil og parkerte på Bokn. Derfra tok hun buss for å unngå styr med parkering i Stavanger. Allerede på bussen fant hun fram garn og pinner.

– Strikking er en god måte å slappe av på, sier hun.

Et skikkelig hesplatre

Mona Hommeland Monsen fra Sandnes har fått jobben med å vaere hesplatre (også kalt hespetre eller garnvinde). Og da mener vi ikke at hun er en sint eller vrien kvinne, som også er en beskrivels­e til det uttrykket. Garn som leveres i hespel må nøstes, og da er det greit med to hjelpsomme hender. Ellers blir alt bare floker.

Ragnhild Oanes nøster opp. Hun kjøpte mønsteret til en kofte under strikkefes­tivalen i fjor og ble ferdig med den i vinter. Nå er hun i gang med å strikke lue i ren angoraull.

Mona Hommeland Monsen er pleier ikke å følge noe mønster når hun strikker. Hun lager mønsteret underveis.

– Det handler egentlig om å kunne matte. Du må bare ha kontroll på masker og fellinger, sier hun.

Godt salg

Maren Dvergsdal selger garn som hun og søsteren selv har farget for hånd. Sammen driver de butikken Spøtegarn. Under Stavanger Strikkefes­tival har de rigget seg til med utstilling inne i kafeen.

– I år er det glittergar­n som er mest populaert, sier Dvergsdal. Hun regner med å selge 80 nøster med glitter i løpet av helga.

De merker at interessen for strikking og hekling er sterkt økende. For hvert år øker antall festivaler rundt om i landet.

Det er Stavanger Strikk og Drikk som er arrangør av festivalen. Stavanger Strikk og Drikk er en medlemsorg­anisasjon som startet med en gruppe sosiale strikkere som tok med strikketøy­et på Cardinal Pub en gang i måneden. Det gjør de fortsatt. I tillegg organisere­r de en rekke strikkearr­angement.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Stavanger Hall er det største konferanse­rommet på Clarion hotell i Stavanger med plass til over 700 gjester. Her var det fullt hele helgen med strikke-ivrige kvinner og noen få menn.
KRISTIAN JACOBSEN Stavanger Hall er det største konferanse­rommet på Clarion hotell i Stavanger med plass til over 700 gjester. Her var det fullt hele helgen med strikke-ivrige kvinner og noen få menn.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Garn i alle regnbuens farger.
KRISTIAN JACOBSEN Garn i alle regnbuens farger.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? For hvert år øker antall strikkefes­tivaler rundt om i landet.
KRISTIAN JACOBSEN For hvert år øker antall strikkefes­tivaler rundt om i landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway