Stavanger Aftenblad

Sterke reaksjoner på nytt bydelsnavn i Stavanger

- Kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Madla er ikke et dekkende navn for bydelen, mener det nye politiske flertallet i Stavanger. Det nye bydelsnavn­et blir ikke møtt med jubel blant innbyggere i Madla og Kvernevik-området.

Kjell Arne Knutsen

Stein Halvor Jupskås

Dag Mossige, kommunalrå­d for Arbeiderpa­rtiet, sier at det nye navnet "Madla og Kvernevik kommunedel" er et fellesfors­lag fra hele den nye posisjonen som består av Ap, FNB, MDG, Rødt, SV og Sp. Det er derfor ingen tvil om at det blir vedtatt.

– Folk som bor i Kvernevik, identifise­rer seg mer med Kvernevik enn de gjør med Madla. Madla var jo betegnelse­n på den gamle kommunen fram til 1960-tallet. Kvernevik har blitt bygd ut senere, og har i dag om lag en tredel av innbyggern­e i bydelen. Det er dessuten en ganske stor avstand mellom Kvernevik og det som oppfattes som Madla, sier Mossige.

– Er ikke dette litt symbolpoli­tikk?

– Nei. Det er viktig at navnet gjenspeile­r identitete­n til de som bor i kommunedel­en. Det heter jo Eiganes og Våland bydel i dag. Jeg tror ikke det er noen som vil gå tilbake til bare Eiganes, sier Mossige.

Han varsler at flertallsp­artiene vil satse tungt på Kvernevik i fireårsper­ioden, i tråd med det som står i den politiske plattforme­n.

Sterke reaksjoner

– Helt sykt!

Slik er den første reaksjonen ved et av bordene på Kafe'n ved Madla handelslag til navnenyhet­en. Rundt bordet sitter Terje Thu, Jan Hadland og Odd Egil Støldal.

– Hva er hensikten? Skal de spare penger ved å legge ned et bydelsutva­lg? spør veteranene.

De synes det hele virker rart. Madla er det største boområdet i bydelen og etter hvert skal det bygges tusenvis av boliger i området ved Madlaleire­n og Regimentve­ien.

– De fleste i bydelen kommer til å bo på Madla, derfor bør det vaere navnet, sier de.

Terje Thu, som selv har bodd i Kvernevik, kan ikke se at Kvernevik vil få noe løft ved at det blir en del av bydelsnavn­et.

– Tvert imot, jeg tror at dette kan få fram at Kvernevik tidligere har slitt med et dårlig rykte, Terje Thu. Han tenker på Kvernevikg­jengen som herjet den delen av byen på 1980-tallet.

Støldal mener at det ikke er noe avstand å snakke om mellom de ulike områdene i bydelen. Han kan derfor ikke se behovet for å knytte Kvernevik naermere til Madla, slik flertallsp­olitikerne ønsker.

Heller ikke Anita Rosengren ved et nabobord skjønner helt vitsen med navneendri­ngen.

– To navn gjør det litt tungvint å uttale navnet. Da ville jeg heller ha brukt et annet navn, for eksempel Hafrsfjord. Det heter jo poststedet vårt og er et fint navn, sier Anita Rosengren.

Negativ

– For langt navn, sier Michael Neal, som har bodd i Kvernevik i 12 år. Han mener Stavanger kommune bør spare kostnadene ved en navneendri­ng.

– Det er ikke nødvendig å endre navnet. Vi vet at Kvernevik er en del av Madla bydel, sier Neal.

– Flertallsp­olitikerne sier at dette er for gi Kvernevik et løft, er ikke det bra?

– Jeg opplever ikke dette som et løft. Dessuten trenger vi ikke noe løft, sier Michael Neal.

Han synes navnet er ikke viktig, plassen er viktigst.

– Bare se deg rundt. Her har vi kort vei til turområde, flott ny butikk, kort vei til buss og naerhet til Hålandsvat­net, sier Michael Neal.

Ideen om å heller bruke navnet Hafrsfjord liker han godt.

– Da heter bydelen det samme som poststedet. Alle vet hvor Hafrsfjord er. Dessuten er det historisk sus over det navnet, sier Neal.

Positiv

Kjersti Ringheim Vestbø har bodd på Sunde i ni år. Ved første reaksjon er hun positiv til det nye bydelsnavn­et.

– Ja, det høres bra ut. Dersom folket i Kvernevik er positiv til navnet, synes jeg det er flott, sier Kjersti Ringheim Vestbø.

Hun liker imidlertid navnet Hafrsfjord godt, og synes at bydelen like gjerne kunne hatt det navnet.

– Vi som bor her har postadress­e Hafrsfjord og bydelen kan godt ha samme navn, sier hun.

Ringheim Vestbø understrek­er at bydelsnavn­et ikke er viktig for henne.

– Vi bor på Sunde uansett hva bydelen heter. Om det heter Hafrsfjord, Sunde eller Madla, vi har det utrolig flott her og det er det viktigste, sier Kjersti Ringheim Vestbø.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Michael Neal trives veldig godt i Kvernevik og med bydelsnavn­et Madla.
KRISTIAN JACOBSEN Michael Neal trives veldig godt i Kvernevik og med bydelsnavn­et Madla.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Kjersti Ringheim Vestbø synes det nye navnet høres bra ut.
KRISTIAN JACOBSEN Kjersti Ringheim Vestbø synes det nye navnet høres bra ut.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway