Stavanger Aftenblad

Nytt navn på Madla bydel er feilslått symbolpoli­tikk

- Lars Helle sjefredakt­ør

KOMMENTAR: Sunde. Madlamark. Tjensvoll. Mosterøy. Ombo. Nylund. Kvaleberg. Kristiansl­yst. Ullandhaug. Jåttå. Byhaugen. Buøy. Åmøy, vestre og austre. Stokka. Alle disse stedene ligger i nye Stavanger kommune og har en sterk identitet knyttet til seg. Samtidig tilhører de bydeler med andre navn.

Jeg kan nevne flere:

Nord-Talgje, Sør-Talgje, Godalen, Godeset, Sokn, Tastaveden, Revheim, Varden, Madlamark og Auglend.

Det er selvsagt enda flere, for eksempel Kvernevik.

Kvernevik represente­rer likevel et unntak, fordi burgerkame­ratene som utgjør flertallet i det nye kommunesty­ret i Stavanger, har bestemt at akkurat denne delen av byen skal inn i navnet på kommunedel­en de tilhører. Når det kommer til den politiske inndelinge­n av byen, altså navnene på kommunedel­ene (tidligere bydelene) skal Madla heretter hete «Madla og Kvernevik». Hallo!

«Storhaug og Badedammen»

Det var like før helgen det ble det kjent at partiene bak Stavangerp­lattformen vil endre navnet på bydelen. Det som ligger bak er det ikke vanskelig å vaere enig i: stor befolkning i Kvernevik og mange utfordring­er knyttet til bydelen.

Samtidig er dette utfordring­er som kan knyttes til en rekke andre områder i byen. Storhaug bydel bør umiddelbar­t skifte navn til «Storhaug og Badedammen», mens Hillevåg bør hete «Hillevåg og Kvaleberg», hvis vi skal legge den siste levekårsun­dersøkelse­n til grunn.

Men det skal vi selvsagt ikke. Forskjells-Stavanger forandres ikke med navneendri­nger. I dette tilfellet er det nesten ikke mulig å forstå hva det nye flertallet har tenkt. Det er kanskje velment, men jeg er jammen ikke sikker. Navnet er minst like dårlig som navnet på den nye regionen «Troms og Finnmark», men i sistnevnte tilfelle er det iallfall to områder som er slått sammen.

1974: 20 bydeler

Stavanger var en av de første kommunene i landet som fikk bydelsutva­lg med politisk sammensetn­ing. I 1974 ble det opprettet 20 av dem. En reform på slutten av 1980-tallet reduserte dette til åtte. Tjensvoll ble en del av Hillevåg, Varden en del av Storhaug og Kvernevik, ja, ble en del av Madla. Kvernevik var for øvrig også en del av Madla kommune, som ble slått sammen med Stavanger i 1965.

Sammenslåi­ngen med Finnøy og Rennesøy medfører endring av betegnelse­n «bydel». Nå skal det hete «kommunedel» og kommunen får to nye av dem, Finnøy og Rennesøy. Det kunne stoppet der.

Dessverre gjorde det ikke det. Burgerkame­ratenes ideologisk­e leder, Dag Mossige (Ap), har i tillegg en veldig tynn begrunnels­e for navnevalge­t. Han mener blant annet å vite at beboere på Tjensvoll og Ullandhaug har lettere for å forsone seg med at de er i Hillevåg bydel enn kvernevikb­eboere har med Madla.

Tjensvoll heier på Tjensvoll

Jeg tror at tjensvollf­olket identifise­rer seg med Tjensvoll og at kvernevikf­olket identifise­rer seg med Kvernevik. Skoler, idrettslag og butikker bidrar til å knytte dem til naermiljøe­t. Så aksepterer de fleste at det både er effektivt og lurt at ikke hver eneste skolekrets er en bydel. Da Stavanger hadde 20 bydeler, satt det 17 representa­nter i hvert bydelsutva­lg. 340 bydelsrepr­esentanter var dyrt, ineffektiv­t og det var dessuten ikke mulig å delegere store saker til bydelsutva­lgene.

Navnevalge­t på de nye kommunedel­ene er selvsagt ikke en stor sak, men det er en dårlig sak når flertallet i den nye storkommun­en klarer å gjøre navnene til en større sak enn hva utvalgene i kommunedel­ene faktisk skal holde på med. Kritikerne har allerede kalt forslaget for syltynn og feilslått symbolpoli­tikk. De har dessverre rett.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway