Stavanger Aftenblad

Opposisjon­en om Johnsons manglende underskrif­t: Umoden

-

LONDON: Statsminis­ter Boris Johnson får kritikk av opposisjon­en for hvordan han behandler systemet på ved å ikke signere brevet om brexitutse­ttelse.

Underhuset stemte lørdag for et forslag som tvang Johnson til å be EU om nok en utsettelse, noe han gjorde høyst uvillig.

Johnson signerte ikke brevet som han sendte til EUs president Donald Tusk sent lørdag kveld der han ber om en utsettelse av brexit etter en avstemning i Underhuset. Samtidig sendte han et annet brev, som var signert, der han ber EU om å ikke gi dem nok en utsettelse.

Flere opposisjon­spolitiker­e i Storbritan­nia reagerer måten statsminis­teren gjorde det på.

– Forakt

– Johnson er en statsminis­ter som nå behandler parlamente­t og rettssyste­met med forakt, skriver finanspoli­tisk talsperson John McDonnell for Labour på Twitter og fortsetter:

– Hans umodne avvisning om å ikke signere brevet bekrefter det vi alltid har mistenkt, at Johnson, med sin arroganse, tror at han er over loven og over ansvaret.

I en ny melding skriver McDonnell at ingen, uavhengig av hvor høyt man sitter, har rett til å rive i stykker grunnloven.

En annen Labour-politiker, David Lammy, setter likhetsteg­n mellom Johnsons oppførsel og USAs president Donald Trump.

– Hvis statsminis­teren vår kan bryte loven, så kan i utgangspun­ktet hvem som helst gjøre det. Det er veien til anarki og lovløshet. Det er som tatt ut fra Trumps regelbok, og Boris Johnson må stoppes, skriver han på Twitter.

– Fjols

Også parlamenta­rikeren Joanna Cherry fra det skotske nasjonalis­tpartiet reagerer. Hun sier at Johnson lovte den skotske domstolen at han ville overholde loven som sier at han måtte be om utsettelse og ikke motarbeide det.

– Heldigvis er det ikke behov for å reise en ny sak, vår eksisteren­de sak er tilbake i retten på mandag, skrev hun, etter at hun skrev:

– Dette er patetisk.

I tillegg til kritikk av at han ikke signerte brevet, dominerer Johnsons nederlag i Underhuset i britiske medier søndag.

«The House of Fools» står det på forsiden av Mail on Sunday, som kan oversettes til «fjolsenes hus». «Ydmyket» skriver Mirror på forsiden om situasjone­n. Mandag vil det muligens bli avstemning i Underhuset om brexitavta­len.

Raab hevder at det er flertall Storbritan­nias utenriksmi­nister Dominic Raab hevder at det nå er nok støtte i Parlamente­t til å få vedtatt statsminis­ter Boris Johnsons brexitavta­le.

– Han har fått til en avtale. Der ser nå ut til at vi har nok støtte i Underhuset. Hvorfor har ikke Parlamente­t fått dette gjennom? Det er det vi akter å gjøre neste uke, sier Raab til BBC.

Den britiske utenriksmi­nisteren legger til at han er overbevist om at Storbritan­nia som planlagt forlater EU 31. oktober.

Regjeringe­ns brexitplan­legger Michael Gove er av samme oppfatning.

– Vi har både midler og evne til å forlate EU 31. oktober, sier han til Sky News.

Underhuset stemte lørdag for et forslag som tvang Johnson til å be EU om nok en utsettelse, noe han gjorde høyst uvillig.

EU er nødt til å godkjenne utsettelse­n av brexit før den trer i kraftig. Den nye brexitdato­en vil i så fall bli 31. januar 2020. (NTB)

 ?? UK PARLIAMENT ?? Statsminis­ter Boris Johnson får kritikk etter sin oppførsel etter en avstemning i Underhuset lørdag.
UK PARLIAMENT Statsminis­ter Boris Johnson får kritikk etter sin oppførsel etter en avstemning i Underhuset lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway