Stavanger Aftenblad

Historisk godt rød-grønt resultat

- Bjarte Hetland Stavanger SV

STAVANGER: Det er alltid interessan­t å lese analyser og oppsummeri­ng av valg-resultat. Slike analyser vil som regel vaere preget av eget politisk ståsted. Slik er det også med Høyres Erlend Jordal, som i Aftenblade­t 14. oktober oppsummere­r valgresult­atet i Stavanger. Mye av det Jordal skriver er det lett å si seg enig i, men er det riktig at det ikke var noen rød-grønn bølge i Stavanger og at Stavanger fortsatt er en blå by?

Et historisk godt resultat

Det første vi kan merke oss er at SV, R og MDG samlet fikk en oppslutnin­g i Stavanger på 16.8 prosent. Det er en framgang på 5.8 prosent fra 2015, og rekordopps­lutning for disse tre partiene samlet i Stavanger. Den gamle rekorden er fra 2003 da SV, RV og MDG fikk 13.5 prosent totalt. Disse tre partiene har samlet gjort det et lite hakk bedre i Stavanger enn de har gjort nasjonalt.

Dersom vi tar Ap med i regnestykk­et, fikk de fire partiene 42.2 prosent oppslutnin­g i Stavanger. Dette er noe bedre enn de fire partiene fikk nasjonalt (41.5 prosent). I Stavanger har de fire partiene også en framgang på 3.9 prosent fra 2015, mens de har en tilbakegan­g på 1.8 prosent nasjonalt.

Valgresult­atet for de fire partiene har faktisk aldri vaert bedre i Stavanger etter at SV ble etablert i 1975, og vi må helt tilbake til 1983 sist gang denne blokken hadde mer enn 40 prosent. Da fikk Ap, SV og RV 40 prosent totalt.

Det er også et interessan­t poeng at de fire mest populaere politikern­e i Stavanger, hvis vi skal dømme etter slengstemm­er gitt i kommuneval­get, er listetoppe­ne i disse fire partiene. Nå kan det innvendes at det her trolig er avgitt mange slengstemm­er internt mellom de fire partiene, men det er likevel interessan­t når vi ser at ingen Høyre-politikere fikk mer enn 175 slengstemm­er. Det er altså et historisk bra resultat for venstresid­en i Stavanger, og et historisk bra samlet resultat for de tre partiene SV, R og MDG.

Senterpart­iet – et rød-grønt parti

Det er interessan­t at Jordal konsekvent regner Senterpart­iet med på den borgerlige siden i Stavanger. Og det er riktig at Sp har vaert en del av det politiske flertallet under Høyre-styret de siste 24 årene. Men Sp var også en del av det politiske flertallet sist gang Stavanger hadde Apordfører, og i mellomtide­n har Sp sittet åtte år i regjering sammen med Ap og SV.

De fleste vil i dag regne Sp som et rødgrønt parti. Tar vi dette med i betraktnin­g fikk de rød-grønne 33.583 stemmer og 32 mandater i kommunesty­ret – en framgang på 5 fra forrige kommuneval­g, mens de fire regjerings­partiene fikk 29.351 stemmer og 29 mandater – en tilbakegan­g på 8.

Så har selvsagt Jordal rett i at de rødgrønne ikke kunne ha dannet flertall uten støtte fra FNB. Og kommentarf­eltene tyder på at mange er skuffet over FNBs valg. Men de som er overrasket over at FNB valgte å støtte Ap og de rød-grønne, kan hverken ha lest FNBs valgprogra­m eller fulgt saerlig godt med i Stavanger-politikken de siste fire årene.

En blå by?

Jordal avslutter med å konkludere at «Stavanger er fremdeles en blå by i Norge». Sammenlign­et med andre storbyer i Norge er det riktig at Stavanger fortsatt er blåere enn de fleste, men det som er riktig er vel at Stavanger hverken er blå eller rødgrønn – i hvert fall ikke så lenge FNB er på vippen.

Jordal har selv poengtert at de fire regjerings­partiene gikk tilbake med 8 mandater og mistet flertallet i Stavanger, og Høyre har vaert opptatt av å finne en forklaring på hvorfor de tapte valget i Stavanger. Kanskje svaret er så enkelt at velgerne har fått nok Høyre-politikk?

Det nye flertallet har lagt fram en ambisiøs politisk plattform for de neste fire årene, og det blir spennende å følge med på hva de får gjort. Jeg vil ønske dem lykke til, og så får vi se hva velgerne sier om fire år!

 ?? FREDRIK REFVEM ?? «Det er et historisk bra resultat for venstresid­en i Stavanger, og et historisk bra samlet resultat for de tre partiene SV, R og MDG», skriver Bjarte Hetland. Her fra venstre Eirik Faret Sakariasse­n (SV), Frode Myrhol (FNB), Dag Mossige (Ap), Kari Nessa Nordtun (Ap), Daria Maria Johnsen (MDG), Dagny Sunnanå Hausken (Sp) og Mímir Kristjánss­on (Rødt).
FREDRIK REFVEM «Det er et historisk bra resultat for venstresid­en i Stavanger, og et historisk bra samlet resultat for de tre partiene SV, R og MDG», skriver Bjarte Hetland. Her fra venstre Eirik Faret Sakariasse­n (SV), Frode Myrhol (FNB), Dag Mossige (Ap), Kari Nessa Nordtun (Ap), Daria Maria Johnsen (MDG), Dagny Sunnanå Hausken (Sp) og Mímir Kristjánss­on (Rødt).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway