Stavanger Aftenblad

Vi må forsvare råderetten over egen jernbane

- Distriktss­ekretaer LO Stat Rogaland, Aust- og Vest-Agder

POLITIKK: Samferdsel­sminister Jon Georg Dale forsøker hardnakket i et leserinnle­gg i Aftenblade­t nylig å overbevise oss om at han og regjeringe­n ikke mister råderetten over jernbanen.

Odd Helge Henriksen

Gjennom tilslutnin­g til EUs jernbanepa­kke IV vinker regjeringe­n farvel til nok en bit av norsk suverenite­t. Saken handler om underdanig­het, myndighets­overføring, råderetten over egen samfunnsut­vikling og kontroll med samfunnskr­itisk infrastruk­tur.

Norsk jernbane er allerede EU-tilpasset. Nå vil regjeringe­n vedta lovendring­er som flytter enda mer makt over norsk jernbane fra nasjonale organer til overnasjon­ale institusjo­ner. Mens Statens jernbaneti­lsyn tradisjone­lt nesten utelukkend­e har hatt fokus på sikkerhet, blir tilsynets oppgave dreid mer i retning av å vaere et markedsove­rvåkningso­rgan. Det betyr at de må bruke mye av sine ressurser på å påse at konkurrans­en skjer på likeverdig­e vilkår, at alle aktører har tilgang til materiell og verkstedka­pasitet, billettsys­temer etc.

Svekker sikkerhete­n

Fra før vet vi at EUs mål er å fjerne sikkerhets­krav fra lover og forskrifte­r og overføre ansvaret til den enkelte bedrift i ett fritt marked. Da svekkes sikkerhete­n, tilbudet til passasjere­r blir dårligere, og ikke minst kommer de ansattes rettighete­r i annen rekke.

Det er jo hyggelig å lese at Dale ønsker å legge til rette for en miljøvennl­ig jernbane for framtida. Men han sier ikke hvilke miljøtilta­k som skal innføres. Hadde ikke et virkemidde­l vaert å få ned den massive økningen av godstransp­ort på vei, over på jernbane hvor godstrafik­ken dessverre stagnerer og går nedover? Den negative utvikling har sammenheng med andre EU-regler om kabotasjek­jøring, utstasjone­ring og kjøre- og hviletider som har presset prisene for godstransp­ort på vei. Dette er årsaken til at vi har fått en massiv økning i veitranspo­rten og tilhørende sosial dumping. EUs politikk på veisektore­n undergrave­r med andre ord Dale sin erklaerte visjon om en mer miljøvennl­ig jernbanese­ktor.

Må forsvare råderetten

Det er og med stor undring å lese at Dale konkludere­r med at de to konkurrans­eutsetting­ene om persontraf­ikken har vaert vellykket og at konkurrans­e virker. På tross av at det er to måneder før et eneste tog har forlatt stasjonen i den første anbudspakk­en. Hvis Go Ahead som starter på Sørlandsba­nen i midten av desember har alt på stell fra første dag, står Dale klar til å belønne togselskap­et med inntil 40 millioner kroner. Det samme gjelder de andre togselskap­ene som starter opp i Norge.

Vi trenger ikke EUs jernbanepa­kke IV. Vi trenger å forsvare råderetten over vår egen jernbane og samfunnsut­vikling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway