Stavanger Aftenblad

Kjaere ungdom – verden kan reddes!

-

FRAMTID: Klimaopprø­ret blant ungdom, har ganske fortjent fått enorm oppmerksom­het. De unge føler reell klimafrykt, fordi den voksne generasjon­en, saerlig represente­rt ved politikere, er mest opptatt av såkalte symboltilt­ak.

y Innlegget er skrevet av Seniortank­en: Kjell Traa, Gunnar Berge, Egil Harald Grude, Torvald Sande, Jostein Soland og Hjalmar Inge Sunde.

Offisiell klimapolit­ikk er basert på anbefaling­en fra FNs klimapanel, om å begrense den globale temperatur­økningen til 1,5 grader. Det er både tvil og tro knyttet til grunnlaget som denne anbefaling­en er basert på. Fra vårt senior-ståsted: en pragmatisk tilnaermin­g, ved å legge til grunn «føre-var-prinsippet», er noe de fleste støtter, og at tiltakene som iverksette­s er fornuftige og gjennomfør­bare.

Hjelper det som hittil er gjort?

Ifølge en nylig FN-rapport har globale utslipp av CO2 ikke gått ned i det siste tiåret, men tvert om bare fortsatt å øke. Dette er et stort paradoks, på bakgrunn av all innsats, alle pengene som er brukt og, ikke minst, at verdenssam­funnet har kunnskap, teknologi og ressurser forøvrig, til å nå målet om utslippsre­duksjon.

Tidligere miljøkrise­r

Verden har i nyere tid opplevd to alvorlige miljøkrise­r, som vi kan høste laerdom og inspirasjo­n fra, til å mestre dagens klimautfor­dringer. y Sur nedbør var på 1970- og 80- tallet regnet som den største miljøtruss­elen vi sto overfor. Årsaken var forbrennin­g av svovelhold­ig kull og tungolje. Konsekvens­en var skogsdød, omfattende skader på bygninger og sterk forsuring av vassdrag, med stor fiskedød til følge. Takket vaere omfattende tiltak som ble iverksatt, med blant annet streng regulering av svovelinnh­oldet i brensler, er i dag svovelutsl­ippene redusert med 80-90 prosent. Ettervirkn­ingene er fortsatt her, for det tar tid før naturen er i balanse. y I 1985 ble det oppdaget at ozonlaget i den øvre delen av atmosfaere­n, som beskytter oss mot farlig ultrafiole­tt stråling, var i ferd med å bli brutt ned. Klor fra det som kalles KFK-gasser (klorfluork­arboner), som tidligere ble benyttet i kjøleskap og sprayflask­er, ble raskt avdekket som årsak til at det oppsto hull i ozonlaget. I 1989 ble den verdensomf­attende Montréal-protokolle­n satt ut i livet, med forbud mot bruk av KFK-gasser. Nå, 30 år etter, er den gode nyheten at ozonlaget er i rask bedring og vil vaere fullt ut «reparert» i løpet av noen ti-år. Konklusjon­en blir altså at mennesket er i stand til å snu en utvikling som går i feil retning. Erfaringen tilsier at det tar tid, fordi alle endringer i naturen går langsomt.

Trenger mer ren elektrisk strøm

Alle er enige om at elektrifis­ering er det viktigste tiltaket for å oppnå utslippsre­duksjon som monner, men forutsetni­ngen er at all ekstra strøm som trengs, må vaere karbonfri.

Mange tror at dette enkelt kan løses ved å bygge ut stadig mer vind- og solkraft. Men det er ikke realistisk, for stabile strømlever­anser kan bare oppnås når det er rimelig balanse mellom uregelmess­ig strøm (fra vind og sol), og regulerbar kraft, som i dag dekkes av fossil varmekraft, vannkraft og kjernekraf­t.

Forutsatt at fossil varmekraft må reduseres drastisk, oppstår et stort gap i behovet for ny karbonfri kraft. Dette gapet kan realistisk sett bare fylles av ny kjernekraf­t.

Problemet er at majoritete­n av dagens voksne generasjon er imot kjernekraf­t, mest ut fra gammel frykt for stråling og hendelser, som har lite å gjøre med neste generasjon av kjernekraf­t som er under utvikling.

Ungdom må vise vei videre

Den store utfordring­en for dagens ungdom, er hvordan vi kan dreie søkelyset bort fra frykt til en mer fakta- og handlingsb­asert klimapolit­ikk. Et godt seniorråd til dagens ungdom er derfor å tilegne seg best mulig kunnskap om teknologi og løsninger som gir reelle resultater.

Dette omfatter også neste generasjon kjernekraf­t («elefanten i rommet»), i stor grad ledet an av unge entusiasti­ske teknologer, med potensial til å forsyne verden med ubegrenset mengde utslippsfr­i, ren, strøm og varme.

Verden kan «reddes» av nytt ungdommeli­g mot og initiativ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Et godt seniorråd til dagens ungdom er å tilegne seg best mulig kunnskap om teknologi og løsninger som gir reelle resultater», skriver Seniortank­en.
SHUTTERSTO­CK «Et godt seniorråd til dagens ungdom er å tilegne seg best mulig kunnskap om teknologi og løsninger som gir reelle resultater», skriver Seniortank­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway