Stavanger Aftenblad

Bød på langreist øl på årets What’s Brewing

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Ølfestival­en What’s brewing ble arrangert for sjette gang, og i år hadde siddisene en kort reisevei til verdensoms­pennende smaker. Temaet for årets festival var «Taste the world», og 40 bryggerier fra femten land serverte øl til festivalgj­estene.

Blant annet hadd det kommet bryggerier fra Portugal, USA, Japan, Canada, Kina og Italia for å besøke årets festival.

Lan-xin Foo og det kinesiske bryggeriet Great Leap Brewing var utstiller på festivalen for første gang, men er likevel godt kjent i Stavanger.

– Vi har tidligere vaert i Stavanger for å brygge med Lervig. Det er fint å komme på denne festivalen siden vi er gode venner av Lervig, men også fordi vi kjenner til flere andre bryggerier i byen, forteller Foo.

White Frontier serverte blant annet «hvetevin», flere typer sur øl, og fire typer IPA.

Kun tre norske ølbryggeri­er var represente­rt i år; Lervig og Yeastside Brewing Company fra Stavanger, og Lindheim Ølkompani fra Gvarv i Telemark.

– Profilen vår er at vi tilbyr internasjo­nal øl, og vi skal vaere en plass hvor du kommer for å smake på helt nye øl, forklarer festivalgr­ünder Andreas Melvaer.

Mat og øl i skjønn forening Det internasjo­nale temaet preget også matmenyen. Tidligere landslagsk­okk Arnt Skjerve har utarbeidet årets meny, og byr på matretter som er inspirert av hvert av de femten landene som er represente­rt på ølkartet.

– Det er burgeren som er mest populaer, ler Skjerve.

Det finnes likevel mer ukjente smaker på menyen, og Skjerve tror at folk er åpne for det meste.

– Vi har lagd rettene mindre enn tidligere, slik at folk skal få sjanse til å smake på alt. Det virker ikke som folk er redde for å smake, forteller han.

Reiser langt for god øl

Marius Uv Nagell, Mateusz Wlodarczyk, Martine Uv Nagell og Preben Maurstad Uv er tilreisend­e fra Østlandet, og har gjort det til en «slektstrad­isjon» å reise til Stavanger og What’s Brewing hvert år.

Det startet med at Marius Uv Nagell vant en gratis tur til festivalen for fem år siden, og har vaert der hvert år siden.

– Dette er liksom et lyspunkt hvert år når mørketiden kommer, forteller Martine Uv Nagell.

– Jeg vil kategorise­re meg som en nybegynner når det gjelder å smake og kjenne til håndverksb­rygget øl, forteller Preben Maurstad Uv, som også har vaert med på festivalen de siste par årene.

Det er ikke lenge siden det gikk mest i butikkpils, innrømmer han, men nå syns han at det er spennende å få smake på nytt øl.

– Det er ikke mulig å få smakt på absolutt alt, så man må bare prøve å fokusere på å få smakt på det som er nytt, sier Marius Uv Nagell.

Pils har blitt mer trendy

Pils er overhodet ikke et skjellsord på denne festivalen.

Festivalgr­ünder Melvaer forteller til Aftenblade­t at pils har blitt mer populaert den siste tiden, også blant dem som liker god håndverksø­l.

– Vi hadde hele 54 typer pils på ølkartet i år. Mange ønsker en godt laget, lettdrikke­lig øl. Her får vi jo vise at pils faktisk kan vaere veldig mange ting, forteller Melvaer.

Festivalsj­ef James Goulding forteller på sin side at han aldri før har sett så mange på over femti år på festivalen som i år.

– Vi vil vise at denne festivalen ikke bare er laget for «millenials», men for alle, så det er veldig positivt, sier Goulding.

Kun tre norske ølbryggeri­er var represente­rt i år; Lervig og Yeastside Brewing Company fra Stavanger, og Lindheim Ølkompani fra Gvarv i Telemark.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Monica Wang og Lan-xin Foo fra White Frontier i Kina serverer kinesisk håndverksb­rygg til nysgjerrig­e gjester.
KRISTIAN JACOBSEN Monica Wang og Lan-xin Foo fra White Frontier i Kina serverer kinesisk håndverksb­rygg til nysgjerrig­e gjester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway