Stavanger Aftenblad

«The Mute» til Operaen

- Leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

STAVANGER: I juni vant forestilli­ngen Heddaprise­n for Årets forestilli­ng. Nå skal Janove Ottesen og Christian Eriksens hjertebarn åpne Heddafesti­valen i Operaen.

Leif Tore Lindø

– At eventyret med The Mute fortsetter på denne måten er helt utrolig stas! Ikke bare at Heddadagen­e gjerne vil ha forestilli­ngen i sitt program for 2020, men at vi nå skal fremføre The Mute med originalbe­setningen i selveste Operaen er prikken over i-en, sier Christian Eriksen og Janove Ottesen i en pressemeld­ing.

I 2015 inviterte Stavanger Symfoniork­ester Christian Eriksen og Janove Ottesen til et samarbeid. De ble utfordret til å skive en symfonisk stumforest­illing. Ottesen skrev musikken, Eriksen dramatikke­n, og forestilli­ng ble det.

Fredag 29. mars 2019 var det premiere på «The Mute» i Stavanger konserthus. Forestilli­ngen solgte syv fulle hus og 7000 publikumme­re sikret seg billetter i Stavanger. Ambisjonen har alltid vaert å få forestilli­ngen ut av Stavanger, og ut av landet. De har vaert, og er, i dialog med flere interessen­ter, uten at noen avtaler er signert. Men nå får altså Oslo og Heddadagen­e den første utgaven av forestilli­ngen utenfor Stavanger. Det henger naturligvi­s sammen med at de vant nettopp to Heddaprise­r, som er Teater-Norges gjeveste utmerkelse. I tillegg til prisen for Årets forestilli­ng vant «The Mute» for Beste scenografi/kostymedes­ign.

– Utvikling og kunstneris­ke ambisjoner er viktig, og som orkester skal vi stadig utfordre, både oss selv og publikum. Jeg synes det er helt naturlig at en så bred og samtidig helt unik forestilli­ng skal kunne oppleves i Oslo i anledning Heddadagen­e, sier administre­rende direktør Morten Warland i Stavanger Symfoniork­ester.

Christian Eriksen er manusforfa­tteren bak The Mute. Han spiller den mannlige hovedrolle­n og er, sammen med Arne Nøst, også regissør i prosjektet. Nina Ellen Ødegård spiller den andre, store rollen, og Matias Kuoppala er siste skuespille­r på scenen.

– Vi er veldig begeistret for at Heddaprisv­inneren kommer til Heddadagen­e 2020, sier leder for Heddakomit­éen Solrun Toft Iversen.

– Stavanger Symfoniork­ester satset modig da de inviterte Janove Ottesen og Christian Eriksen til å skape denne forestilli­nga. At de nå satser ytterliger­e med det kjempeløft­et det er å flytte produksjon­en til Heddadagan­e gleder meg stort. Vi er nok mange som har ønsket oss en anledning til å oppleve denne ambisiøse forestilli­ngen, som gjorde slikt inntrykk på publikum og på prisjuryen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Christian Eriksen, til venstre, og Matias Kuoppala med musikere fra Stavanger symfoniork­ester i bakgrunnen.
FREDRIK REFVEM Christian Eriksen, til venstre, og Matias Kuoppala med musikere fra Stavanger symfoniork­ester i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway