Stavanger Aftenblad

For lenge siden i Aftenblade­t

-

y Aftenblade­t ble redigert av nazistene fra 1943-1945

FOR 100 ÅR SIDEN, 21. OKTOBER 1919

Paa Egenes kirkegaard reises det nu det nye gravkapel. Man har allerede reist takspaerre­rne, og arbeidet skrider jevnt frem. Naar kapellet er faerdig, kommer turen til støpulen, til soluret, til dueslaget og fontaenen, til plantninge­rne og portalerne. Og stadsarkit­elt Westbyes smukke, vaerdige kirkegaard­splan vil vaere naad frem til virkelighe­t. Kapellet ligger i kirkegaard­ens centrum. Brede alleer vil fra alle kanter føre ind mot det. Endda er traerne saa spaede og denne høstens tid saa uhyggelig bladløse, men aarene vil gi dem vekst og vaerdighet. De svaere, og tykke mure, hvor graasteine­n føier sig sammen i kaate slynginger, skal kunne staa i tusen aar.

FOR 75 ÅR SIDEN, 21. OKTOBER 1944

Berlin, i natt: Ved framstøt mellom Wurcelen og Bardenberg har amerikaner­ne sørvest for Wurcelen oppnådd kontakt mellom den nordlige og sørlige arme og knipetange­n om Aachen er sluttet, og dermed er den gamle keiserstad inneslutte­t, opplyses det i går kveld på militaert hold i Berlin. Byens tyske besetning forsvarer seg imidlertid og slaget går videre. Over det nederlands­ke kystavsnit­t raser slaget om Scheldemun­ningen videre med til dels stigende kraft, men tross kampenes voldsomhet regner man i Berlin med at disse kamper enno ikke har nådd klimaks. Under de siste kamper har en vedvarende tyngdepunk­tartet innsats av de alliertes overlegne luftstrids­krefter nettopp over dette slagområde­t utsatt forsvarern­e for en saerlig følbar belastning.

FOR 50 ÅR SIDEN, 21. OKTOBER 1969

oslo (NTB): Det norske Stortings Nobelskomi­te har besluttet å gi Nobel fredspris for 1969 til Internatio­nal Labour Organizati­on (Ilo) Prisbeløpe­t er på 385 000 svenske kroner. På spørsmål fra NTB svarer kometeens formann, stortingsr­epresentan­t Aase Lionaes at det ikke var vanskelig å samle seg om den verdigste kandidat. Selv om komiteen normalt verken offentligj­ør kandidat navn eller begrunnels­er, kan det ha sin interesse at Ilo ble foreslått til årets pris av en bredt sammensatt nordisk parlamenta­rikergrupp­e.

FOR 25 ÅR SIDEN, 21. OKTOBER 1994

Aten (NTB-AP): Fire mennesker på den greske ferieøya Rhodos omkom torsdag i et kraftig regnvaer på øya.De omkomne var trolig turister som satt i en leiebil som ble skyllet bort i flommen. Bilen med to menn og to kvinner raste trolig utfor veien da deler av hovedveien ble skyllet bort. De siste fem årene har store skogbranne­r rast på Rhodos, noe som igjen har ført til store flommer i regnvaersp­erioder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway