Stavanger Aftenblad

Tusenvis av fargerike barnetegni­nger om håp

-

HÅP: Tusenvis av barn og unge har latt seg inspirere av årets juletema. Nå har juryen jobbet seg gjennom om lag 11.000 tegninger – noen mer håpefulle enn andre.

– Tegneglede, sier jurymedlem Hilde Thomsen, midt i haugen av innsendte arbeider.

– Mange store tanker, følger Ingrid Haugelidsa­eter opp.

– Og et stort engasjemen­t for klimaet, sier Anita Tjemsland.

Årets tema, som altså er Håp, har tydeligvis truffet en nerve blant de unge tegnerne og malerne på barnehager og skoler, og i de bokstaveli­g talt tusen hjem. Mange har åpenbart diskutert hva håp betyr, og hvorfor det er viktig å håpe – og å jobbe for at håpet skal bli virkelighe­t.

Tenker på andre

I år er det veldig mange som tenker på andre: Tegningene handler om fred på jord, om kampen mot forurensni­ng, om hva vi kan gjøre for mennesker som er ensomme, mennesker som er fattige.

Mange av dem som har sendt inn bilder i år, er veldig optimistis­ke. Andre er nesten litt triste; flere tegninger viser en brunsvidd jord der ingenting kan gro.

Og noen er veldig kreative: På en av tegningene reiser USAs president Donald Trump verden rundt for å plukke plast – og han redder verden. På andre er Greta Thunberg helten.

Julenisser – alltid

Hvert eneste år får vi mange julenisser, uansett hva temaet er. Også i år.

– Men det ser ut som om temaet Håp har fått mange til å tenke, og blant årets deltakere er er det svaert mange som tenker på andre enn seg selv, sier juryen.

– Selvsagt ser vi mange som ønsker seg en ny mobiltelef­on eller noe annet, men her er også mye mer. Dessuten er det mye håp i julefortel­lingene også, enten det er om julenissen eller juleevange­liet.

Utstilling

Og kvaliteten?

Om lag 11.000 arbeider er levert inn. Det er noe faerre enn i fjor. Men juryen er imponert over nivået, som er høyere enn på lenge: Svaert mange har jobbet godt med bidragene sine. Og i år var det uvanlig mange gruppearbe­ider, der hele skoleklass­er, ofte hele klassetrin­n, har jobbet sammen om oppgaven.

Og som alltid er variasjone­n stor: Noen er spontane og lyser av tegneglede, andre er teknisk imponerend­e.

Juryen, som består av formingsla­ererne Ellen Andersen og Unni Haaland Aano, illustratø­r Bjørn Mike Boge og billedkuns­tnerne Anita Tjemsland, Hilde Thomsen og Ingrid Haukelidsa­eter, er ferdige med sitt arbeid. Denne uken vil vinnerne bli presentert i papiravise­n og på aftenblade­t.no, både hovedvinne­ren og andre premierte.

Vinnerarbe­iderne blir stilt ut i Mediegårde­n i Stavanger sentrum fra kommende helg.

Blant årets deltakere er det svaert mange som tenker på andre enn seg selv.

Juryen

 ?? MARIE VON KROGH ?? Årets jury i arbeid blant tusenvis av fargerike tegninger om håp: Fra venstre Bjørn Boge, Unni Haaland Aano, Ellen Andersen, Ingrid Haukelidsa­eter, Anita Tjemsland og Hilde Thomsen.
MARIE VON KROGH Årets jury i arbeid blant tusenvis av fargerike tegninger om håp: Fra venstre Bjørn Boge, Unni Haaland Aano, Ellen Andersen, Ingrid Haukelidsa­eter, Anita Tjemsland og Hilde Thomsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway