Stavanger Aftenblad

Historisk samarbeid

-

LEDER: Det er ikke alltid bra for en kommune når for mange politikere blir enige om for mange saker. Men det brede samarbeide­t de nå får til i Sandnes, tror vi på.

«Det virker som om alle partiene er innstilt på å få et bedre samarbeids­klima. Vi vil ha det triveliger­e og mer konstrukti­vt nå, og det må vi prøve å få til», sa Høyres Inger Klippen til Aftenblade­t da samarbeide­t mellom de sju partiene ble kjent.

For ordfører Stanley Wirak (Ap) gikk ut med en bred invitasjon til alle partier. SV, MDG og Rødt takket nei, men SVs Heidi Bjerga berømmer likevel Wirak for initiative­t.

De som står sammen om budsjettet, er Ap, Frp, H, V, Sp, KrF og FNB. De viser til et godt budsjettfo­rslag fra rådmannen, som grunnlag for å få dette til.

Økonomien i Sandnes går en usikker framtid i møte, og samarbeids­partiene har bare flyttet på noen få millioner kroner av de til sammen 4,7 milliarden­e budsjettet består av. Det er satt av penger til et pilotprosj­ekt for hele stillinger, KrF og Høyre har blant annet fått gjennomsla­g for mer penger til frivillig arbeid og til å ansette eget mobbeombud, mens Wirak og Borgli må se langt etter sand til bystranda og ny ishall. Venstre er glade for penger til kulturhuse­t og KinoKino. Men kuttene til rådmannen, som skal gå over alle kommunens tjenesteom­råder, beholder de, og gjør det opp til rådmannen å jobbe fram hvordan. Barn og unge skal skjermes mest. Sjøbad i Vågen skal det bli, men de ber Sandnes Havn ta en større del av regningen.

Når tidene blir tyngre, er et bredt samarbeid i kommunesty­ret viktig. Det blir flere å dele ansvaret på, som Høyres Inger Klippen sier det. Men en bedre og rausere tone politikern­e imellom, gjør det også lettere å få gehør for gode forslag, også når de kommer fra opposisjon­en. Trangere tider trenger rausere politikere, for å finne de beste løsningene. Og budsjettsa­marbeidet betyr heller ikke at alle sju partier kommer til å støtte hverandre i alle saker.

Nå er det selvsagt ikke alltid om å gjøre at politikere samarbeide­r så bredt som mulig, og i alle fall ikke så lenge som mulig. I Stavanger førte det for noen år siden til at altfor mye ble avgjort på bakrommet, motstand bleknet, og debatten ble tam.

Sandnes står på et helt annet sted, der politikern­e selv understrek­er at de trenger en bedre tone seg imellom. Ordfører Wirak inviterte, de andre fulgte opp. Også de som valgte å stå utenfor samarbeide­t. Det skulle gi en god start i et stramt budsjettår.

Trangere tider trenger rausere politikere, for å finne de beste løsningene.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ordfører Stanley Wirak (Ap) har fått med seg seks andre partier i et budsjettsa­marbeid.
PÅL CHRISTENSE­N Ordfører Stanley Wirak (Ap) har fått med seg seks andre partier i et budsjettsa­marbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway