Stavanger Aftenblad

Kamp om vårt minne

- Natasja Askelund Billedkuns­tner

GJESTEKOMM­ENTAR: Kunsten til Picasso og Nesjar er ikke poenget i striden om Y-blokka. Ikke arkitektur­en til Viksjø heller.

Siden beslutning­en om å rive Y-blokka ble tatt i 2014, har debatten rast, og regjeringe­n har vaert urokkelig i sin beslutning. Samtidig har rivingen har blitt utsatt og utsatt, nå sist den 20. november. Tilsynelat­ende handler kampen om sikkerhet og ønske om et grønt og tilgjengel­ig regjerings­kvartal på den ene siden, og ønske om bevaring, kanoniseri­ng og konserveri­ng på den andre siden.

Men kampen om Y-blokka handler ikke om det. Det handler ikke om et viktig bygg av en viktig arkitekt. Det handler ikke om stor kunst av to store kunstnere.

Unikt på flere områder

Det er enkelt å skrive svulstig om verdenskje­nte kunstnere som Pablo Picasso. Jeg kan uten videre fortelle om hans revolusjon­erende kunstnersk­ap, om hvordan han utfordret kunstsynet i sin samtid, hvordan han var med å skape kubismen, om hans påvirkning på kunsthisto­rien og det unike ved at Oslo, Norge forvalter et av hans få utendørs kunstverk. Det er uten tvil noe å vaere stolt av at en av våre kunstnere, Carl Nesjar, har vaert med å utføre et kunstverk sammen med Picasso. Det er ikke vanskelig å påpeke viktighete­n av Carl Nesjars kunstnersk­ap ved å fremheve at han både er innkjøpt av Museum of Modern Art i New York, og Moderna Museet i Stockholm.

Jeg kan etter ett søk på google skrive kjekt om at Y-blokka ble foreslått fredet for sin unike representa­sjon av bygg i sin samtid. Jeg kan fortelle om arkitekten Erling Viksjøs visjon om Y-blokka som et visuelt skille mellom Trefoldigh­etskirken og Deichman bibliotek. Jeg kan fortelle om den arkitekton­iske retningen brutalisme som Y-blokka represente­rer, og hvor viktig det er å bevare bygg fra denne perioden. Selvfølgel­ig er Nesjars og Picassos verk et spennende arbeid som er et viktig representa­tivt verk det bare finnes ett av i Norge, og uten tvil er Y-blokka et arkitekton­isk interessan­t bygg det er verdt å ta vare på. Men kampen om Y-blokka handler ikke om det.

Kampen handler om oss!

Kampen om Y-blokka er en demokratis­k øvelse. Hva gjør vi med de fortelling­ene vi har skapt? Hvem bestemmer hva som er viktig? Hvem bestemmer hvilke historier vi skal beholde, og hvilke vi skal la vaere? Hvem er vi? Hvor skal vi? Hvor har vi vaert?

Det er dette vi må diskutere når vi vil rive Y-blokka. Det er dette vi må spørre oss om når vi vil bevare Y-blokka.

Til og fra utlandet – og hva ser man? Norge er et lite land. Vi har ikke så mye kunst å vaere stolt av. Vi har ikke så mye arkitektur å ta vare på.

Hvis man reiser til utlandet fra Norge, risikerer man at de tror at Norge er hovedstade­n i Sverige. Det spørs jo selvfølgel­ig hvilket utland du reiser til. I noen utland har de hørt om Norge. De har kanskje hørt om midnattsso­len, om isbjørn og fjordene. Kanskje vet de at det er skikkelig kaldt her, at vikingene kom fra Norge. Noen vet at vi er fryktelig rike, og noen har hørt om Jens Stoltenber­g og Nansen (ikke for å sidestille de to, altså).

Hvis man reiser til utlandet, til for eksempel Barcelona i Spania, kan man stå timer i kø utenfor Sagrada Família, eller gå og se Picasso-museet.

Eller kanskje reiser du til Amsterdam i Nederland og går på Van Gogh Museum, Rembrandhu­is og Rijksmuseu­m. I Paris i Frankrike kan du ta heisen opp i Eiffeltårn­et eller se på Mona Lisa i Louvre.

Poenget er egentlig at hvis de kommer fra utlandet til Norge, for eksempel til Stavanger, går de i flokker over 1000-årsplassen til Domkirken, før de ender opp med nesene klemt mot vinduene i Gamle Stavanger. Etterpå reiser de inn Lysefjorde­n til Preikestol­en.

De som kommer fra utlandet til Bergen, traver langs de gamle Hansabrygg­ene, går innom Mariakirke­n, stopper i Håkonshall­en, før de selvfølgel­ig tar banen opp til Fløien. De ender nok turen et eller annet sted i Sognefjord­en.

Oslo er hovedstade­n i Norge, der reiser utlendinge­ne for å se Slottet, og bli imponert over den korte veien mellom statsmakt og folket. De reiser opp til Vigelandsp­arken og til Munchmusee­t – og nå etter 22. juli står de med bøyd hodet ved regjerings­kvartalet og Domkirken.

Hva som skal bli fortalt

Alle disse tingene forteller noe om oss, den gigantiske Vigelandsp­arken forteller noe om en kunstner med stort ego og en by og et land som lot ham bygge et parkanlegg som kretser om menneskets liv. Domkirken i Stavanger forteller en historie om en fattig by som har brukt enorme ressurser for å bygge en kirke i skarp kontrast til mange av beboernes liv. I Barcelona har de bygget på Sagrada Família i over hunder år, og visjonen til arkitekten overlever politikk og branner og vitner om noe større enn menneskene som bygger den.

Når Notre-Dame i Paris brenner, går diskusjone­n høyt om hvordan de skal restaurere den. Skal den tilbake til «gammel» stand, eller skal den bygges til denne tids kirkebygg? Dette er det Y-blokka handler om. Den handler om vårt kollektive minne, hvilke signaler vi sender til samfunnet. Hva gjør vi når Domkirken brenner? Hva gjør vi når regjerings­kvartalet blir bombet? Dette er en demokratis­k øvelse, – og det handler om hvem vi er og hvilken historie som får lov å bli fortalt.

Kampen om Y-blokka er en demokratis­k øvelse. Hvem bestemmer hvilke historier vi skal beholde? Hvem er vi? Hvor skal vi? Hvor har vi vaert?

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? 25. oktober 2016 var det 135 år siden Pablo Picasso ble født – en god dag for å kjempe for Y-blokka.
HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX 25. oktober 2016 var det 135 år siden Pablo Picasso ble født – en god dag for å kjempe for Y-blokka.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway