Stavanger Aftenblad

Sparer 16.500 i året på ny søskenraba­tt

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Familier med flere barn er blant vinnerne når det nye flertallet i Stavanger legger fram sitt budsjett denne uken. For familien Stensen betyr økt søskenmode­rasjon mindre utgifter på om lag 1500 kroner i måneden.

Stein Halvor Jupskås

Fra og med 1. januar får familier med barn i både barnehage og SFO søskenmode­rasjon. Barn nummer to får 30 prosent moderasjon.

Øvrige barn får 50 prosent avslag i prisen når moderasjon­sreglene harmoniser­es. – Vi tar dette som en fin julepresan­g på forskudd, sier Jonas Nådland Stensen, på vei inn for å hente Ludvik (4) og Ida (2) i Vågen barnehage på Hundvåg.

Koster 9000 per måned

Med seg har han også storebror Isak (6), som går i SFO.

– Fram til nå har vi hatt omtrent 9000 kroner totalt i månedlige utgifter til barnehage og SFO, inkludert matpenger. Den nye ordningen vil redusere regningen vår med 1500 kroner i måneden, sier Stensen.

Ganger man det beløpet opp med 11 måneder, får man pene 16.500 kroner i besparelse i løpet av ett år, riktignok fratrukket det som et noe mindre fradrag på skattesedd­elen fører til.

– I tillegg til bedret privatøkon­omi for dere, hvorfor er dette et viktig tiltak?

– Det ligger jo en stor samfunnsny­tte i det å ha tre barn, mens ens egen mulighet for høyere inntekt går ned i den perioden, fordi mange ikke går i fulle stillinger. Hos oss har begge vanlige, gode jobber i offentlig sektor, men vi merker likevel godt denne utgiftspos­ten.

Jeg har aldri skjønt hvorfor man ikke ser på SFO og barnehageb­etalingen under ett, når kommunen eier begge deler, sier Stensen.

– Tror du at mange lar vaere å sende barna i SFO på grunn av prisen?

– Noen gjør nok det, og det er synd, for SFO er en ekstremt viktig sosialiser­ingsarena, som egentlig burde vaert gratis. For førsteklas­singer er det dessuten helt umulig å tenke seg at de skal gå alene hjem til et tomt hus klokken ett om dagen, sier Jonas Nådland Stensen, før han beveger seg på hjemvei. Daria Maria Johnsen (MDG) mener flertallet nå reparerer en logisk brist i Stavanger kommunes prispoliti­kk.

– Fram til nå har vi hatt søskenmode­rasjon i barnehagen­e. Vi har hatt en annen moderasjon­sordning i SFO, men av mystiske grunner ingen moderasjon for de som har barn begge steder, sier Johnsen.

– Vi har opplevd at barnefamil­ier heller bosetter seg i Sandnes enn i Stavanger. Nå innfører vi den samme ordningen som Sandnes allerede har. For vårt parti har dette vaert kanskje den viktigste saken, etter bompengene, sier Frode Myrhol (FNB).

Det er for tidlig å si nøyaktig hvor mye omlegginge­n av søskenmode­rasjonen vil koste Stavanger kommune.

«Vi har per dags dato ikke samkjørt systemene våre for SFO og barnehage på en slik måte at denne informasjo­nen er lett tilgjengel­ig. Vi får dermed ikke opp hvor stor andel av barna i barnehage og SFO som er søsken, og kan heller ikke regne ut beløpet på en enkel måte», skriver skolesjef Jørn Pedersen i en epost til Aftenblade­t.

Flertallsp­artiene mener at omlegginge­n vil koste om lag 14 millioner kroner og baserer seg på et anslag fra kommunedir­ektøren om at 5,5 prosent av de som betaler barnehage og/eller SFO, har barn begge steder.

Flere barn i byen Flertallsp­artiene er uansett av den oppfatning at dette er en ut

gift som vil skape inntekter, både for naeringsli­vet og kommunen. – Et av Stavangers største problemer er at flere barnefamil­ier flytter ut av enn inn i kommunen. Får vi snudd på dette, vil naeringsli­vet få bedre tilgang på arbeidskra­ft. Og det vil vi i kommunen også, som sårt trenger både flere sykepleier­e og pedagoger i barnehage. Flere foreldre vil velge å gå ut i arbeid. Og de vil få en romsligere økonomi. Statistisk Sentralbyr­å har slått fast at barnefamil­ier er en gruppe med svak inntektsve­kst, sammenlikn­et med andre. Å få inn flere unge i kommunen er også viktig på lang sikt, når vi vet at utviklinge­n går i retning av stadig flere eldre, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).

– Dere sa i valgkampen at prisnivået generelt er for høyt i barnehager og SFO. Nå får 5,5 prosent av foreldrene en lettelse. Når får de øvrige 94,5 prosentene noe å juble for?

– Vi skulle gjerne gjort mer, men vi kan ikke ta alt i et jafs. Men vi begynner i hvert fall. Erna Solberg har jo oppfordret folk til å få flere barn. En god begynnelse er jo da å gjøre det mindre svindyrt å ha barn, og da saerlig flere barn, sier Mímir Kristjánss­on (Rødt).

Mer i vente?

Flertallsp­artiene nekter å røpe om det også er andre godbiter for barnefamil­iene i deres første felles budsjett, som legges fram på torsdag.

En ørliten forsnakkel­se fra Frode Myrhol (FNB) tyder på at budsjettka­meratene også diskuterer prisreduks­jon på SFO for førsteklas­singer.

– Vil dere gjøre SFO gratis for førsteklas­singer?

– Du får vente til torsdag. Da legger vi fram hele budsjettfo­rslaget vårt, sier Kari Nessa Nordtun.

Søskenmode­rasjon sto høyt oppe på listen da de seks samarbeids­partiene la fram sin plattform etter valget. Det blir også det første valgløftet som blir innfridd.

– Jeg ser ikke bort fra at den nye opposisjon­en også vil omfavne dette forslaget nå. Men det er vi som gjør dette. De har hatt sjansen i mange år, men aldri gjort noe med det, sier Eirik Faret Sakariasse­n (SV).

Det er for tidlig å si nøyaktig hvor mye omlegginge­n av søskenmode­rasjonen vil koste Stavanger kommune.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway