Stavanger Aftenblad

Høyres sentrumsmi­lliard skal lokke de unge til byen

- Jone.ostebo@aftenblade­t.no

VIL OPPRETTE FOND: Høyre hviler ikke på milliarden­e i opposisjon. Nå vil partiet ha fart i sentrumspl­anen og foreslår et fond som skal lokke naeringsli­v og de unge til byen.

Jone Østebø

– Sentrumspl­anen ble vedtatt etter sju år. Men det er liten vits i planen hvis ikke kommunen tar styringen, mener John Peter Hernes, Høyres gruppelede­r i Stavanger kommunesty­re.

Fra det nye kontoret i øverste etasje i kommunens administra­sjonsbygg i Olav Kyrres gate 23, kalt OK23, har Hernes god utsikt over sentrum, med fjell og fjord i bakgrunnen, og langt der framme kanskje også neste valg i 2023.

I sitt alternativ­e budsjett lanserer Høyre sentrumsmi­lliarden, et forslag som partiet har tenkt å holde fast ved i årene framover.

Hvis opposisjon­en vil gjøre det til sin politikk, er det bare å ta det.

– De kan få det gratis. Det er sånn det er i opposisjon. Vi må komme med gode ideer så tidlig som mulig, sånn at flertallet kan legge det inn i sitt budsjett, sier Hernes.

Utfordring og løsning

Blant Stavangers største utfordring­er er dette, ifølge Høyre: Universite­tet i Stavanger har faerre søkere fra andre fylker enn sammenlign­bare universite­ter. Mange unge fra Stavanger flytter ut for å studere og blir vaerende ute. Stavanger er ikke en attraktiv by for unge tilflytter­e og kommunen kan dermed gå glipp av nye arbeidspla­sser og framtidige skattebeta­lere.

– Vi må for all del unngå at Stavanger blir et sted der de unge kommer for å besøke mor og far, sier Hernes.

For å gjøre Stavanger mer fristende, mener Høyre at en løsning er å satse på sentrum. Høyre vil etablere et byutviklin­gsfond på en halv milliard. I tillegg er planen at interkommu­nale Stavanger Havn skal bruke en tilsvarend­e sum til utvikling av sine eiendommer. Opptil 400 millioner kroner til ny cruisehavn ved Bjergsted er en del av dette. Men også private kan inviteres med i fondet.

Milliarden i fondet skal øremerkes til forskutter­ing av rekkefølge­tiltak og infrastruk­tur som kreves for å gjennomfør­e prosjekter i sentrum. Pengene som kommunen setter inn og bruker, vil senere bli tilbakebet­alt av eiendomsut­viklerne. Kommunen skal altså gjøre mest mulig klart, slik at utviklerne vet hva de går til når de investerer.

Ta bort risiko

– På denne måten vil vi ta bort mye av risikoen for utviklerne, og kommunen blir en langsiktig byutvikler. I dag kan utviklere gå til Forus, der alt er ferdig regulert. Men utviklere har sagt til meg at Stavanger sentrum er et mareritt. Først må de krangle med kommunen, og så Fylkesmann­en, og så går årene. Mye av dette kan de slippe hvis kommunen tar styringen i forkant, sier Hernes.

Eksempler på bruk av fondet er: Fylle ut Holmen og klargjøre tomter, bygge nødvendige koblinger for syklister og gående mellom hjem og arbeidspla­sser, få fortgang i prosjekter på Nytorget, stasjonsom­rådet, Akropolis og i Bergelands­gata og Løkkeveien, bygge flere parker, lekeplasse­r og idrettsfla­ter i sentrum.

– Og dette skal lokke unge til Stavanger?

– Ja, byen må bli mer attraktiv for unge. Vi ser at de bygger mye i

Sandnes. Vi må ikke sove i timen og tro at vi er så kule her. Arbeidspla­sser og en kul by er det viktigste for å få unge til å bo i kommunen. De unge ønsker å bo og jobbe sentrumsna­ert i dag, og de vil helst gå eller sykle til jobb. Aker BP sa at grunnen til at de ville etablere seg i Paradis, var at de bedre ville kunne tiltrekke seg unge folk med digital kompetanse. På Holmen vil vi bygge tett og lavt. Og så får vi heller fire på andre ting, som for eksempel antall vippedyr, mener Hernes.

Cille Ihle, som sitter i utvalg for by- og samfunnsut­vikling for Høyre, vil iallfall unngå å bygge ut Holmen slik som Badedammen.

– I Badedammen har vi kledd ute sjøen. Det skal vi ikke gjøre på Holmen. Vi må tenke annerledes. De unge tenker ikke slik vi gjorde da vi var unge. I dag er det ikke et mål for alle unge å ta lappen og få rekkehus eller enebolig. De vil ofte bo sentralt, og gjerne et sted de også kan la barn vokse opp. Vi kan bygge stort i Stavanger, men vi må bevare stilen, mener Ihle.

Byen må bli mer attraktiv for unge. Vi ser at de bygger mye i Sandnes. Vi må ikke sove i timen og tro at vi er så kule her.

John Peter Hernes, Høyres gruppelede­r i Stavanger kommunesty­re

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Høyre mener at Stavanger sentrum må gjøres mer attraktivt for unge. Partiet, her ved John Peter Hernes, gruppelede­r for Høyre, og Cille Ihle, medlem i utvalg for by- og samfunnsut­vikling, foreslår et byutviklin­gsfond.
PÅL CHRISTENSE­N Høyre mener at Stavanger sentrum må gjøres mer attraktivt for unge. Partiet, her ved John Peter Hernes, gruppelede­r for Høyre, og Cille Ihle, medlem i utvalg for by- og samfunnsut­vikling, foreslår et byutviklin­gsfond.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway