Stavanger Aftenblad

Brede smil og bredt samarbeid skal redde tøft budsjett

- Julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: For første gang i Stanley Wiraks tid som ordfører legger Ap fram et budsjett sammen med Høyre. Det betyr at ordføreren må se langt etter ny sand til bystranda, mens varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) må vinke et foreløpig farvel til ishall.

Julie Teresa Olsen

Noe har skjedd i sandnespol­itikken de siste ukene. For så brede smil og enighet mellom posisjon og opposisjon har ingen sett på flere tiår innerst i Gandsfjord­en. Forrige gang Sandnes var vitne til et bredt budsjettsa­marbeid, var i 1999.

– Nå har vi nye lag. Vi kan få det bedre til om vi jobber sammen i tøffe tider. Selvfølgel­ig kunne vi fortsatt på samme måte som før, men jeg tror folk ønsker mer samarbeid, sier Wirak om hvorfor han først nå, i sin tredje periode som ordfører, åpner opp for et bredere samarbeid.

I år har sju partier gått sammen om et felles budsjett: Ap, Frp, Sp, FNB, H, KrF og V. Bare SV, Rødt og MDG har valgt å stå utenfor fellesfors­laget. – Vi er veldig enige med rådmannen og flytter bare noen få millioner av et budsjett på 4,7 milliarder kroner, sier Wirak.

Utvidelse av Sandved skole, nytt utendørs varmtvanns­basseng i Vågen, millioner til oppgraderi­ng av sentrum og penger til kulturhuse­t. Partiene har beholdt både dette og det meste annet av det rådmannen foreslo i sitt budsjettfo­rslag som ble lagt frem 31. oktober. (Se faktaboks til høyre over alle endringer)

Bedre klima

Høyre har sine tanker om hva som er årsaken til at posisjonen nå plutselig snur om, åpner armene og ønsker velkommen inn i varmen.

– Jeg tror de ønsker å ha en bedre tone, og dette liker vi veldig godt. Men de ønsker nok også å dele ansvaret med flere når tidene er dårlige. Dette lover veldig bra for de neste fire årene, og jeg har stor tro på at dette kan gi rom for flere gode saker fra Høyre, sier Inger Klippen, leder i Høyre.

– Tonen er veldig god og kan ikke sammenlign­es med slik den var før. Vi skal selvfølgel­ig ikke samarbeide om alle saker, men vi opplever at det er en større vilje til å lytte. Det er veldig bra, sier KrF-leder Oddny Helen Turøy.

KrF og Høyre har blant annet fått gjennomsla­g for mer penger til frivillig arbeid og til å ansette eget mobbeombud.

– Kommer vi til å se mer samarbeid også i kommunesty­ret, Wirak?

– Ja, det tror jeg. Men vi må prøve å få til en bedre dialog før vi kommer til kommunesty­ret, slik at det er enklere å stå sammen om de viktige sakene, sier ordføreren.

Reverserer ingen kutt Kuttforsla­gene til rådmannen som rammer alle tjenesteom­råder blir ikke reversert. Bare i 2020 skal det spares 91,8 millioner kroner som øker til 115 millioner kroner i 2021. Partiene er enige om at rådmannen gis fullmakt til å overføre inntil 20 mill. kr fra disposisjo­nsfond til drift dersom det viser seg at det er nødvendig i forbindels­e innsparing­sprosjekte­t.

– Dette har vi diskutert mye. Flere partier har ønsket å skjerme bestemte områder. Konklusjon­en er at vi har tillit å rådmannen klarer å gjennomfør­e kuttene på en god måte. Så har vi gitt signal om at barn og unge er de som skal skjermet mest, sier Klippen.

Mandag ble budsjettet vedtatt i formannska­pet. 16. desember skal budsjettet til endelig behandling i kommunesty­ret.

Venstre er glad for at kulturbegr­epet ikke har forsvunnet i det strammet budsjettet. Julian Fransisco Osorio (V) trekker blant annet frem støtte til Kino Kino og kulturhuse­t som viktige grep.

Høyre har også fått med seg de andre partiene på å be rådmannen vurdere om det er mulig å framskynde oppstart av Sandved skole. Rådmannen har i sitt budsjett lagt opp til at utvidelsen av skolen, som har en kostnad på 258 millioner kroner, skal stå klar i 2023.

Bystranda får ikke ny sand Prestisjep­rosjektet til Stanley Wirak, bystranda i Luravika, må se langt etter ny sand. Her kuttes det 1 million kroner, og politikern­e spør etter andre alternativ­er enn å legge ny sand hvert år.

– Jeg var litt bekymret for at jeg tråkket Wirak på taerne med å foreslå kutt her, men nå er det nok sand som bokstaveli­g talt har rent ut i havet, sier Ellen Karin Moen, leder i FNB.

Alle partiene er enige om at nytt sjøbad i Vågen bør på plass allerede i 2020, men samtidig ber politikern­e Sandnes Havn om å ta en større del av regningen. Potten til nytt sjøbad er redusert fra 28,5 millioner kroner til 20,5 millioner kroner. Sandnes Havn har allerede varslet at de vil ta minst 15 millioner kroner av regningen.

– Vi mener det er riktig å prioritere sjøbad før nytt svømmebass­eng fordi et sjøbad vil gi mye tilbake til sentrum i form av aktivitet og bymiljø, mener Wirak.

Ishallen er ute

I fjor satte Ap, Frp og Sp 110 millioner kroner til ishall med mål om å starte byggingen allerede i 2021. Men da rådmannen la frem sitt budsjettfo­rslag i oktober, var millionene borte. Pengene til ishall er heller ikke å finne i budsjettfo­rslaget til de sju partiene.

Istedenfor er det satt av en million kroner til mulighetss­tudie for å undersøke hvilken type idrettshal­l det er viktigst å få på plass først.

– Høyre vil lytte til idretten sine behov. De ønsker seg mest av alt en innendørsh­all for ballidrett med konkurrans­efasilitet­er. Høyre vil også se på muligheten for en fotballhal­l og selvfølgel­ig en ny svømmehall, sier Kenny Rettore (H).

– Ishallen er ikke ute. Det er ikke sikkert det er kommunen som skal bygge. Det kan vaere eksterne aktører. Det er det et mulighetss­tudie skal gi svar på, påpeker Pål Morten Borgli selv om den ikke ligger inne i årets budsjettfo­rslag.

Flere partier har ønsket å skjerme bestemte områder. Konklusjon­en er at vi har tillit å rådmannen klarer å gjennomfør­e kuttene på en god måte.

Inger Klippen (H)

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Fra venstre Oddny Helen Turøy (KrF), Inger Klippen (H), Stanley Wirak og Pål Morten Borgli (Frp) gjorde i går noe så sjeldent som å presentere et felles budsjettfo­rslag.
PÅL CHRISTENSE­N Fra venstre Oddny Helen Turøy (KrF), Inger Klippen (H), Stanley Wirak og Pål Morten Borgli (Frp) gjorde i går noe så sjeldent som å presentere et felles budsjettfo­rslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway