Stavanger Aftenblad

SV foreslår gratis bading i ny svømmehall

- Camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

SANDNES: De yngste skolebarna må få gratis inngang i den nye svømmehall­en, mener SV. Partiet foreslår også å avslutte samarbeide­t med Greater Stavanger, samt å kutte i lønna til ordføreren. MDG vil ha eiendomssk­att for de rikeste.

Camilla Bjørheim

Håkon Jonassen Norheim

– På denne måten vil kommunen vil bidra til at flere klarer å laere seg å svømme. Tilbudet gjelder barn sammen med foreldre, heter det i budsjettfo­rslaget. SV vil også opprette ti nye VTA-stillinger – varig tilrettela­gt arbeid.

Vil kutte ordførerlø­nna

For å spare i driften, foreslår SV blant annet å kutte i lønna til ordfører/varaordfør­er, et forslag partiet allerede satte fram sammen med Rødt i det første kommunesty­remøtet etter valget.

Rødt og SV mener det er rimelig å legge til grunn lønna til stortingsr­epresentan­ter, noe som ville gitt ordfører Stanley Wirak 210.565 kroner mindre i lønn, mens varaordfør­eren ville fått 168.452 kroner mindre å rutte med i året. Ordførerlø­nna er i dag på 1.198.562 kroner.

SV foreslår også at Sandnes trekker seg ut av Greater Stavanger, som arbeider for å skape flere arbeidspla­sser og et bredere naeringsgr­unnlag i Stavanger-regionen. 16 kommuner og Rogaland fylkeskomm­une utgjør dette partnerska­pet. SV foreslår å utsette å investere i et flytende utendørs basseng i Vågen til 2021, noe som innebaerer at utgifter til driften skyves framover.

Dropper store driftskutt

SV vil også reversere kutt i driftsbuds­jettene til både oppvekst barn og unge, oppvekst skole og levekår, samt reversere forslag om å kutte i assistents­tillinger og forslag om økt foreldrebe­taling for SFO.

Økte utgifter vil SV finansiere med å legge inn eiendomssk­att på naering. Fra før har rådmannen lagt inn såkalt kraftskatt.

Klimabudsj­ett fra MDG

MDG har også et alternativ­t budsjettfo­rslag.

Partiet ønsker blant annet å innføre eiendomssk­att, etter modell fra Oslo. Den sier at 30 prosent av de rikeste skal betale eiendomssk­att, med en økning fra 2 til 4 promille fra 2020 til 2022.

– Dette vil trekke inn 40 millioner kroner det første året, mener Erlend Kristensen.

I tillegg vil MGD legge inn eiendomssk­att på verk og bruk, piggdekkav­gift, reduserte strømavgif­ter med investerin­g i solceller og kutte reisekostn­adene i kommunen. I 2018 var reisekostn­adene budsjetter­t til 24,7 millioner kroner, mens regnskapet viste en 34,8 millioner kroner i reisekostn­ader.

– 10 millioner mindre i reisekostn­ader ville gitt 10–15 ekstra stillinger i skolen. Vi tenker at det nå er gode alternativ­er til flyreiser med webinarer og videokonfe­ranser, som vil føre til kutt. Dette har blitt en ukultur, sier Kristensen.

MDG vil med sine tiltak kunne hente inn rundt 70 millioner kroner ekstra i 2020.

Midlene vil partiet blant annet bruke på å innføre et klimabeløn­ningsfond til både naeringsli­v og innbyggere, redusere foreldrebe­taling i barnehage og SFO med 5500 kroner per år per barn samt sette inn midler til styrking av tidlig innsats i skolen.

Rødt har valgt å ikke legge frem forslag til budsjett i år.

10 millioner mindre i reisekostn­ader i kommunen ville gitt 10–15 ekstra stillinger i skolen.

Erlend Kristensen, MDG

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway