Stavanger Aftenblad

Er dette punktum?

- Harald Birkevold Journalist

KOMMENTAR: Blir lagmannsre­ttens dom et endelig punktum for den rettslige behandling­en av drapet på Sunniva Ødegård? Eller må Høyesteret­t også inn i bildet?

Den tiltaltes egne forklaring­er på hva som skjedde i tiden før, under og etter drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård på Varhaug i fjor sommer, komplisere­r saken mot ham. Forklaring­en gir nemlig ingen mening. Hva kan grunnen vaere til dette? Det er et springende punkt, fordi det kan si noe om hans virkelighe­tsforståel­se drapsnatte­n.

Aktor, statsadvok­at Nina Grande, prosederte i retten i går på at drapet var planlagt, at tiltalte ikke var strafferet­tslig utilregnel­ig, og at han derfor må straffes. I tingretten i vår ble den da 18 år gamle mannen, som var 17 år og 10 måneder gammel da drapet skjedde, dømt til 11 års forvaring, altså en fengselsst­raff uten tidsavgren­sning.

Ber om forvaring

I denne saken er den maksimale fengselsst­raffen 15 år, på grunn av tiltaltes unge alder. Aktor mener at tiltalte skal dømmes til 12 års fengsel, med en viss tilståelse­srabatt, dersom han dømmes til fengsel. Men aktor argumenter­er for at vilkårene for en forvarings­straff er oppfylt, med en lengstetid på 12 år og en minstetid på åtte. Alternativ­t at tiltalte dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Når tiltalte ikke vil fortelle retten sannheten, blir det skummelt med tanke på framtiden, mener aktoratet. Uten forvarsel har han overtrådt noen fundamenta­le grenser. Han virket helt som vanlig den kvelden, har hans far fortalt. Da er det også vanskelig å forutse hva som kan utløse nye voldshandl­inger. Hvis hans forklaring stemmer, har han en usedvanlig lav terskel for å begå svaert grov voldskrimi­nalitet. Dette trekker i retning av forvaring.

Tiltaltes forklaring har mange hull og mange direkte selvmotsig­elser. Hans hukommelse omkring enkelte forhold er meget mangelfull, mens han husker andre forhold godt. Hva er grunnen til dette? Aktoratet mener, og dette støttes også av de rettsoppne­vnte sakkyndige, at det kan hende at han påstår at han ikke husker fordi han synes det er flaut eller ubehagelig å snakke om det. Dette gjelder saerlig de seksuelle handlingen­e han er tiltalt for, samt de funnene som er gjort på hans datamaskin.

Jeg har tidligere skrevet at jeg tror at dommen i denne saken enten vil lyde på forvaring eller på tvungent psykisk helsevern. I begge disse tilfeller vil tiltalte forbli sperret inne på ubestemt tid. Det er liten tvil om at tiltalte, som i mars i år utviklet en psykose, vil ha behov for helsehjelp og oppfølging i lang tid framover.

Hva mener Høyesteret­t?

I løpet av de siste par årene er det avsagt to forvarings­dommer i saker der tiltalte var mindreårig på gjerningst­idspunktet. Begge disse gikk til Høyesteret­t. Spørsmålet er om Høyesteret­t nå mener at de prinsipiel­le grensene er trukket, og at det derfor ikke er nødvendig å gjøre dette på ny. Alternativ­et er at Høyesteret­t mener at en tredje sak kan vaere nødvendig for å sette presedens.

Det skal svaert sterke grunner til for å avsi en forvarings­dom mot en så ung tiltalt som i denne saken. Det taler for at det kan vaere avklarende å få enda en vurdering av bevisvurde­ring og straffutmå­ling i landets øverste domstol.

Faglig uenighet

De rettsoppne­vnte sakkyndige har i tre rapporter konkludert med at de er sikre på at tiltalte ikke var utilregnel­ig i strafferet­tslig forstand da han drepte Sunniva. Hans psykiske tilstand skyldtes langvarig og høyt forbruk av hasj, og symptomene avtok da han ble rusfri i fengsel.

Tiltaltes forsvarer, Tor Inge Borgersen, har i retten ført vitner, inkludert behandlere som har hatt kontakt med tiltalte i tiden etter drapet, som tvert om mener at tiltalte må ha vaert psykotisk og altså strafferet­tslig utilregnel­ig, da han drepte.

Dersom det er tvil om tiltaltes tilregneli­ghet, skal den normalt komme ham til gode. Men tvilen må vaere kvalifiser­t. Det er altså ikke tilstrekke­lig at det er teoretisk mulig at han var utilregnel­ig i rettslig forstand, dette må kvalifiser­es og dokumenter­es på en eller annen måte.

Tiltalte har vaert underlagt en helt usedvanlig grundig vurdering, ved flere anledninge­r og i flere ulike institusjo­ner. Med tanke på hvor knappe ressurser det psykiske helseverne­t har, er tiltalte nesten i en saerstilli­ng når det gjelder vurderinge­r. Det er betryggend­e, fordi det gir retten et godt grunnlag for å vurdere tilregneli­gheten.

Det som derimot er egnet til å forvirre, ikke bare oss legfolk, men også profesjone­lle aktører, er at fagfolk kan vurdere ham så ulikt. Dette viser klart at det menneskeli­ge sinnet fortsatt er et kart med mange hvite flekker, og at psykiatri på ingen måte er noen eksakt vitenskap.

Men hva med tvilen?

Forsvarer Borgersen legger vekt på tvilen, og mener naturlig nok at det er rart at de rettsoppne­vnte sakkyndige kan vaere så kategorisk­e i sin konklusjon. De er som nevnt sikre på at psykosen på drapstidsp­unktet var utløst av rus.

Hvis det er tilstrekke­lig tvil, følger det av et av våre mest sentrale rettsprins­ipper at den bør komme tiltalte til gode. Vi straffer ikke psykisk syke mennesker i Norge. Vi tilbyr dem behandling.

Samtidig vet vi jo at mange som sitter i fengsel (eller på forvaring) har store psykiske utfordring­er til tross for at de regnes som tilregneli­ge i strafferet­tslig forstand. Disse gråsonene viser igjen hvor vanskelige disse avveininge­ne er.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Lagdommer Haakon Meyer er rettens administra­tor i Gulating lagmannsre­tt i saken mot 19-åringen som drepte 13 år gamle Sunniva Ødegård på Varhaug i juli 2018.
KRISTIAN JACOBSEN Lagdommer Haakon Meyer er rettens administra­tor i Gulating lagmannsre­tt i saken mot 19-åringen som drepte 13 år gamle Sunniva Ødegård på Varhaug i juli 2018.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway